Malaezu.ro

Cuvânt despre Oscaruri; zic!

E o pierdere de vreme treaba asta cu Oscarul. La fel cum e şi cu Eurovisionul. Cele mai ipocrite festivaluri posibile; pe cât de ipocrit poate fi un festival. Pe scurt, membrii Academiei, cei care votează unde se duce fiecare premiu, au o vârstă medie de 62 de ani, sunt în proporţie de 77% bărbaţi, 94% albi şi 2% negri. Marele câştigător de anul ăsta e filmul lui Steve McQeen, 12 Years a Slave.

Întâi de toate, am văzut filmul şi mi-a plăcut. Problema e că am văzut şi The Wolf of Wall Street, iar el mi-a plăcut şi mai mult. Dar în mod cert nu e printre preferinţele Academiei, după cum unul dintre membrii acesteia declara sub anonimat: „The Wolf of Wall Street e un film care nu spune nimic, dar e isteric de amuzant.” Totuşi, faţă de câştigătoarele din ultimii trei ani – Argo, The Artist şi The King’s Speech 12 Ani de Sclavie pare o alegere reuşită. Încă nu sunt de acord cu filosofeala tipic americană ce îi preaslăveşte pe negri. Preferatul meu: The Wolf of Wall Street.

La cea mai bună animaţie a câştigat, părerea mea, singura animaţie care ar fi trebuit să participe. A fost un an sărac din punctul ăsta de vedere, iar Frozen a reuşit să atragă toate privirile. Oscar meritat pentru producţia lui Chris Buck şi Jennifer Lee. Preferatul meu: Frozen.

Oscarul pentru regie l-a luat Alfonso Cuarón pentru al său Gravity, un film pe care nu l-am văzut dar despre care am citit că nu impresionează cu nimic. Personal consider că Scorsese s-a descurcat ceva mai bine în încercarea sa de a crea o realitate complexă şi apăsătoare în Lupul de pe Wall Street. Preferatul meu: Martin Scorsese.

Cei doi actori care au câştigat pentru cel mai bun rol secund, Jared Leto (Dallas Buyers Clubşi Lupita Nyong’o (12 Years a Slave) au câştigat meritat statuetele, făcând roluri memorabile. Bradley Cooper a făcut şi el un rol bun în American Hustle, dar nu pot contesta câştigătorul de aici. Preferaţii mei: Jared Leto şi Lupita Nyong’o.

Cate Blanchett a câştigat Oscarul pentru cea mai bună actriţă într-un rol feminin. Nu am văzut filmul cu pricina, Blue Jasmine, şi nici despre contracanditatele ei nu îmi permit să-mi dau cu părerea. Recenziile arată că a făcut un rol bun, aşa că tind să le acord credit celor de la Academie. Preferata mea: – informaţii insuficiente despre subiect – 

Bun. Şi de-aici devine nasol. Iar n-a luat DiCaprio statueta! Revoltător! Rolul lui Jordan Belford a fost unul absolut genial. Să pierzi marele premiu doar pentru că unii critici incapabili consideră că ai promovat imaginea unui escroc american este o bătaie de joc la adresa artei ca mijloc de exprimare. Iar orice s-ar zice, Leo a fost cu mult peste toţi ceilalţi candidaţi, punându-se pe rând în ipostaze dintre cele mai diferite, complexe şi greu de abordat. Sunt curios dacă Matthew McConaughey (n. red. câştigătorul de anul acesta), un actor bun de altfel, dar cu un rol decent, reuşea să se transpună atât de bine în personajul lui Belford. Preferatul meu: Leonardo DiCaprio.

De final sunt de menţionat trei concluzii simple. Prima dintre ele e că, în ciuda decernării majoritar corecte a statuetelor, absenţa lui Leo de pe tabloul câştigătorilor mă face să fiu la fel de revoltat ca în anii precedenţi. A doua idee e aceea că poţi să fii un star internaţional, privit de milioane de oameni, îmbrăcat în costum de zeci de mii de euro, dar atunci când cineva vine şi-ţi aduce pizza, nu te poţi abţine: întinzi mâna şi iei o felie! Iar în final vom rămâne cu selfie-ul de 2.6 milioane de share-uri făcut de Bradley Cooper şi postat pe contul personal de Twitter al lui Ellen DeGeneres.

Sursa Featured Image

Despre 
Blogger aici, social media editor la Kooperativa 2.0, un geek desăvârșit, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber mai sunt și student la comunicare.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *