Malaezu.ro

S-au decis Premiile Bloggerilor Cinefili din România, ediţia a IV-a

Deşi anul nou ne-a lovit în plin acum aproape două luni, sfârşitul lui februarie rămâne mereu perioada celor mai prestigioase premii ale cinematografiei: Premiile Oscar şi Premiile Bloggerilor Cinefili din România. Anul acesta s-a consumat a patra ediţie a PBCR şi, pentru întâia oară, subsemnatul Malaez aici de faţă a fost onorat să fie parte din juriul care a decis cele mai bune filme ale lui 2014 în România. Chiar dacă nu sunt de acord cu toate rezultatele, mai jos voi prezenta fiecare categorie în parte: atât câştigătorul cât şi pe cel pe care l-am preferat eu.

1. Cel mai bun film: Gone Girl
Unul dintre cele mai bune filme ale lui 2014 într-adevăr, filmul lui David Fincher nu ocupa însă decât locul al treilea în topul preferinţelor mele, după Interstellar şi Nightcrawler. Cu toate astea nu pot să spun că nu mi-a plăcut şi că nu l-aş recomanda cu încredere mai departe.

2. Cel mai bun regizor: Christopher Nolan (Interstellar)
Alegerea lui Nolan pentru cel mai bun regizor al anului coincide cu opţiunile mele. Tot respectul pentru munca sa şi pentru ceea ce a realizat cu Interstellar. Nu vreau însă să îl uit din acest top pe ocupantul locului secund, debutantul Dan Gilroy, regizorul lui Nightcrawler.

3. Cel mai bun actor: Matthew McConaughey (Interstellar)
Deşi rolul lui McConaughey a fost unul reuşit, parcă m-aş fi dus mai degrabă în alte direcţii. Jake Gyllenhaal pentru rolul din Nightcrawler şi Ben Affleck pentru cel din Gone Girl mi s-au părut ceva mai în formă anul trecut decât protagonistul din Interstellar.

4. Cea mai bună actriţă: Rosamund Pike (Gone Girl)
Rosamund Pike; da! N-avea cine să câştige aici în afara ei. Şi sper că tot ea va triumfa şi la Oscaruri, deşi e greu. Membrii Academiei nu sunt bloggeri; şi nici români; din păcate.

5. Cel mai bun film românesc: Closer to the Moon
Cel mai bun film românesc are un titlu englezesc. Pe lista de nominalizaţi se mai aflau #Selfie, Alt Love Building sau Quod erat demonstrandum. Numai cuvinte d-ale noastre, din România. Dar să nu judecăm o carte după copertă, un film după titlu. Personal am mers pe filmul Iuliei Rugină, continuarea lui Love Building impresionându-mă ceva mai mult ca prima parte.

6. Cel mai bun film de comedie: The Grand Budapest Hotel
Deşi filmul lui Wes Anderson nu m-a impresionat (aproape) deloc, am înţeles c-a prins la public; şi la critici. Deci e ok, nu condamn pe nimeni. Poate că totuşi St. Vincent a fost oleacă mai bun, dar la fel, poate c-a fost şi ceva mai melodramatic pe lângă povestea lui Gustave H.

7. Cel mai bun film de acţiune: Down of the Planet of the Apes
De ce nu The Equalizer? Sau Fury? Sau Edge of Tomorrow? Filmul cu maimuţele a fost ok, a fost bun, deşi parcă n-aş merge atât de departe încât să-i dau titlul de cel mai bun film de acţiune al lui 2014.

8. Cel mai bun film de dramă: Gone Girl
Trei filme extraordinare (şi nu folosesc cuvinte mari când o spun) s-au duelat pentru premiul de drama anului: Gone Girl, Nightcrawler şi The Judge. Poate că meritau toate trei să câştige; poate c-aş fi mers pe Nightcrawler, însă cu un avantaj discret. Cu toate astea, drama lui Fincher îşi merită din plin premiul.

9. Cel mai bun film horror/SF/fantasy: Guardians of the Galaxy
Pentru că această categorie aduce împreună trei genuri cinematografice, alegerea unui triumfător meritoriu şi care să poată să le surclaseze pe toate celelalte s-a dovedit a fi una destul de dificilă. Pe deoparte avem un Interstellar care abundă de efecte vizuale senzaţionale, pe de alta, un Guardians of the Galaxy care pare a fi definiţia perfectă a fantasy-ului. Da, aş spune că GotG este alegerea corectă, dar la fel aş putea spune şi despre filmul lui Nolan.

10. Cel mai bun film de animaţie: The Lego Movie
Cum ar veni, blogosfera românească i-a atătat Academiei ce înseamnă o animaţie faină! După ce ecranizarea făcută din piese Lego nu a prins nici măcar nominalizare la Oscaruri, în România câştigă pe merit titlul de cea mai bună animaţie a lui 2014.

11. Cel mai bun film care nu s-a lansat oficial în România: Boyhood
Ştiu, ştiu că s-a lansat. Când au fost făcute nominalizările nu se lansase, vorbim aici de filmele lui 2015, nu 2014. Parcă The Imitation Game a fost ceva mai bun, dar nu minimalizez cu nimic producţia lui Linklater, care mai e şi favorită la Oscar pe deasupra.

12. Cea mai mare dezamăgire a anului: Transcendence
Atâtea dezamăgiri în 2014 încât parcă a fost şi greu să te decizi asupra uneia. Amintesc aici Noah şi Sin City 2, însă filmul lui Johnny Depp a dezamăgit tocmai datorită unui standard iniţial destul de ridicat.

Comentarii

comments

Despre 
Blogger aici, social media editor la Kooperativa 2.0, un geek desăvârșit, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber mai sunt și student la comunicare.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *