Malaezu.ro

Serialul ăsta e o combinație între The Hunger Games, un escape room și Total Drama Island

Weekendul ăsta am făcut binging cu 3%, un serial brazilian sci-fi produs de Netflix pe care-l aveam pe listă de ceva timp. Am reușit în felul ăsta să mai bifez o premieră și să văd primul serial în portugheză, după ce în urmă cu puțin timp am urmărit și primul serial franțuzesc.

Așa cum probabil te-ai prins încă din titlu 3% are la bază o societate în care doar un procent infim de oameni se bucură de privilegiul unei vieți lipsite de griji. Sau, mă rog, cel puțin așa promovează oamenii ăia „Insula”, un fel de Rai pe Pământ în care dacă ajungi ai o viață perfectă. Doar că până să ajungi acolo trebuie să treci o grămadă de teste care-s puțin mai complicate decât examenul de bacalaureat.

Ideea e următoarea: fiecare tânăr care face 20 de ani are dreptul să se înscrie într-o competiție anuală unde concurează cu alți tineri de vârsta lui, iar la final, dacă se numără printre ultimii 3% rămași părăsește societatea aia de mahala din Brazilia, unde oamenii trăiesc în cutii de carton și se îmbracă în draperii rupte în favoarea unui loc unde poate avea tot ce-și dorește. Evident c-o să-ți dai seama că paradisul ăla nu-i tocmai paradis, că oamenii din spatele conceptului au o grămadă de secrete și, așa cum îi stă bine unui astfel de fir narativ, evident că există o facțiune rebelă care se împotrivește selecției.

De ce zic că seamănă cu The Hunger Games? Serialul ăre un vibe asemănător, că ai niște șmecheri care supervizează o competiție anuală între tineri până în momentul în care ăștia se revoltă. E o fază la un moment dat în care ăștia au de trecut un test, o fac cu succes după primele 10 minute ale episodului, scenariștii își dau seama că nu pot avea un episod de 10 minute așa că schimbă regulile jocului pe parcurs, doar ca să vadă reacția participanților. Lucrurile o iau raznă și ei încep să-și pună niște semne de întrebare: bă, ia stai, am trecut testul, de ce-și bat ăștia joc de noi doar pentru niște cifre de audiență mai mari pe Netflix?

De ce zic că seamănă cu un escape room? Dac-ai jucat un escape room până acum posibil să simți și tu la fel, cel puțin în prima jumătate a sezonului, atunci când în teorie lucrurile sunt ceva mai așezate. Multe dintre probele pe care le au de trecut oamenii ăia țin de logică, intuiție și lucru în echipă. Ba chiar la un moment dat sunt lăsați într-o cameră și trebuie să rezolve un scenariu pentru a trece mai departe. Dincolo de povestea în sine și de momentele în care totul o ia razna, nu m-ar deranja ca niște teste d-astea să fie implementate cumva și în societatea noastră, unele sunt chiar utile, îți arată de ce nu toți oamenii ar trebui să aibă păreri.

De ce zic că seamănă cu Total Drama Island? Ai văzut serialul ăsta animat? A fost pe Cartoon Network la un moment dat, nu știu care mai e situația în prezent, că nu-s la curent. Era un reality show animat gen Supraviețuitorul în care niște oameni aveau de trecut prin tot felul de probe pe o insulă, erau eliminați rând pe rând, iar la final doar unul rămânea cu banii. Cam așa și aici, pică ăștia pe capete până rămân doar 3%. Mi-ar fi plăcut, totuși, ca povestea să aducă un număr mai mare de personaje pe care să le vezi cum sunt eliminate de-a lungul celor opt episoade și să nu fie centrată pe un nucleu despre care-ți dai seama că va trece cu bine peste aproape toate probele. Adică aș fi vrut să fiu surprins, să nu-mi dau seama că există 4 protagoniști care merg până la capăt și că restul sunt de umplutură.

Dincolo de asta, 3% e un serial mișto, sezonul 2 apare anul ăsta, dar Netflix nu i-a dat încă o dată oficială de lansare. Se devorează rapid, sunt opt episoade pe care le vezi intr-o zi dacă-ți pui capul. Dacă l-ai văzut sau ai în plan să-l vezi te aștept înapoi aici să-mi zici cum ți s-a părut.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.