Malaezu.ro

20 de idei scurte despre „Harry Potter and the Cursed Child”

Acțiunea din Harry Potter and the Cursed Child se întâmplă la 19 ani de la sfârșitul celui de-al șaptelea roman publicat de Rowling în urmă cu aproape 10 ani. După cum probabil știți (dacă ați citit cărțile sau ați văzut filmele), Harry Potter și Ginny Weasley se căsătoresc și fac trei copii, pe numele lor James, Albus și Lilly; la fel se întâmplă cu Ron și Hermione, care au parte de doi copii: Rose și Hugo.

Albus e pe punctul de a-și începe primul an la Hogwarts, acolo unde fratele său mai mare, James, se află deja în anul trei. Rose urmează și ea să fie boboacă, în timp ce Lilly și Hugo mai au de așteptat. Harry Potter și Hermione Granger sunt parte din Ministerul Magiei, în timp ce Ron și-a deschis un fel de magazin de glume (o tradiție a familiei, ca să zic așa). Și cam ăsta ar fi contextul cu care ar trebui să fiți la curent înainte să vă apucați de carte.

Ceea ce am scris mai jos conține spoilere minore pentru volumul Harry Potter and the Cursed Child, astfel că dacă nu vreți să aflați câteva detalii despre acțiunea cărții, vă rog să stați departe de articolul ăsta.

1. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știți e că volumul este de fapt scenariul unei piese de teatru, nu un roman; deci tratați-l ca atare. E scris de J.K. Rowling în colaborare cu John Tiffany și Jack Thorne.

2. În ciuda acestui fapt, e super ușor de citit dacă sunteți familiari cu Universul Harry Potter. E compus în mare parte din dialog, cu excepția cadrelor introductive care descriu decorul și a indicațiilor scenice.

3. Cartea începe repetând ultima secvență din seria originală, cu familiile Potter și Granger-Weasley pe Peronul 9 și 3/4, luându-și rămas bun de la copiii care vor pleca la Hogwarts.

4. Spre deosebire de cele 7 romane, The Cursed Child își consumă acțiunea pe durata mai multor ani, nu doar a unuia singur.

5. În cele mai multe acte acțiunea e împărțită în două planuri: viața lui Harry Potter și viața fiului său, Albus. Însă există și excepții, acte în care alte personaje devin centrale.

6. Un aspect care mie mi-a plăcut super mult e faptul că volumul conține flashback-uri din seria originală; nu vreau să intru în detalii, dar mi se pare foarte tare cum mă face să-mi aduc aminte anumite secvențe trăite cu mulți ani în urmă.

7. Tot legat de seria originală, în Harry Potter and the Cursed Child se regăsesc multe elemente prezentate acolo, precum lecțiile de Quidditch sau celebra poțiune Polyjuice.

8. Personajele se referă la povestea lui Harry Potter ca la „Cel de-al Doilea Război al Vrăjitorilor/Second Wizarding War”, oferindu-i astfel un aspect istoric. Și când stați să vă gândiți că istoria asta a avut loc acum 10 ani…!

9. Chiar dacă a fost înfrânt cu mult timp în urmă, Voldemort rămâne prezent în poveste și este menționat deseori de cei care-și amintesc de ororile comise de Lordul Întunecat.

10. Ba mai mult, intriga celui de-al optulea volum e dată tot de un eveniment petrecut în seria originală.

160608-harrypotter

11. Să fiți atenți la evoluția relației tată-fiu dintre Harry și Albus; e fascinant cum fiecare ajunge, pe rând, să devină din erou personaj negativ, și invers.

12. Și tot la capitolul ăsta, relația dintre fiul lui Harry Potter și cel al lui Draco Malfoy seamănă incredibil de mult cu cea avută de James (tatăl eroului) cu Severus Snape pe vremea când studiau amândoi la Hogwarts.

13. De asemenea, nu s-au schimbat prea mult nici legăturile dintre personajele vechi: mi se pare foarte tare să pot citi din nou despre conflictele și înțepăturile dintre Harry și Draco, chiar dacă acum cei doi sunt oameni maturi.

14. Apropo, știați că Ron a fost beat atunci când s-a căsătorit cu Hermione? :))

15. Cartea are o serie de apariții cameo foarte interesante, printre care amintesc de Albus Dumbledore, Moaning Myrthle și Dolores Umbridge. 

16. În altă ordine de idei, Harry n-a uitat să vorbească pe limba șerpilor; lucru care se dovedește a fi destul de important și în această poveste.

17. De foarte multe ori am avut tendința să compar povestea din HP8 cu cea din Star Wars VII; vă mai aduceți aminte cum cel mai recent film al seriei Star Wars părea să copieze toată acțiunea din episodul IV, doar înlocuind personajele?

18. Foarte bun titlul! Chiar dacă în carte nu se specifică exact cine este copilul ăla blestemat, chiar dacă pare evident că-i Albus Potter, eu nu sunt nici acum convins, după ce-am terminat lectura, că e vorba de el.

19. Rowling a zis că-i ultima treabă legată de Universul Harry Potter pe care o face; o chestie cu care sunt foarte de acord. Mi-a plăcut să văd că viața de după Bătălia de la Hogwarts nu-i tocmai roz în lumea vrăjitorilor, cum părea atunci când am terminat de citit cel de-al șaptelea roman. Harry Potter are o moștenire grea cu care trebuie să se descurce, celelalte personaje au problemele lor, chiar dacă sunt, poate, la alt nivel și mi-a părut bine să văd c-au fost exploatate în scenariul ăsta.

20. Sunt foarte, foarte curios cum o să fie adaptate secvențele astea pe o scenă de teatru (chiar dacă, teoretic, au fost gândite special pentru una). Povestea nu e deloc ușor de interpretat, iar momentele magice sunt multe. Măcar la nivelul unui vis, mi-ar plăcea să văd și piesa de teatru Harry Potter and the Cursed Child. Până atunci recomand cartea. Că-i mișto!

(Surse foto: #1, #2)

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.