Malaezu.ro

Am văzut 3 Body Problem, cel mai recent sci-fi semnat de creatorii Game of Thrones

The Three-Body Problem este, la bază, primul volum al trilogiei „Remembrance of Earth’s Past” semnată de autorul chinez Liu Cixin. Publicat în 2008 romanul sci-fi s-a bucurat de un succes incredibil, fiind lăudat și promovat de George R.R. Martin, Mark Zuckerberg și Barack Obama.

Adaptarea Netflix se numește 3 Body Problem, o rescriere aproape insesizabilă a titlului original. Însă dincolo de a fi o operă science-fiction, problema celor trei corpuri își găsește de fapt rădăcinile în domeniul fizicii și reprezintă o situație în care se cere determinarea mișcării a trei corpuri aflate în directă legătură, cu poziții și viteze inițiale cunoscute. Un exemplu mult mai simplu și pe înțelesul tuturor este dat de relația de mișcare dintre Pământ, Soare și Lună.

Asemeni Dune sau Foundation, s-a spus că romanul 3 Body Problem este de o magnitudine ce n-ar putea fi adaptată pentru micile sau marile ecrane. Aspect care n-a reprezentat neapărat o piedică în calea lui David Benioff și D.B. Weiss. Cei doi responsabili pentru seria Game of Thrones și-au asumat un nou proiect demn de a fi cap de afiș în rândul discuțiilor generate în mediul online în perioada următoare.

Spre deosebire de operele lui Herbert și Asimov, 3 Body Problem nu se aruncă într-un viitor aflat la zeci de mii de ani distanță, într-un univers nemărginit, cu planete de explorat și noi civilizații de descoperit. Viziunea sci-fi a lui Liu Cixin este mult mai ancorată în prezent – 2024 în cazul serialului Netflix – și preferă o abordare mai psihologică și concentrată pe caracterul uman în favoarea pluriculturalismului intergalactic.

Moartea în împrejurări suspecte a mai multor oameni de știință, cumulată cu aparenta defecțiune a tuturor acceleratoarelor de particule de pe glob setează un tipar greu de ignorat de autorități. O intrigă demnă de un thriller polițist clasic este însă completată de elemente de domeniul științifico-fantasticului: o numărătoare inversă ce apare pe retina victimelor și care le prezice sfârșitul, sau o cască futuristă de tip VR care te transpune într-o realitate alternativă.

3 Body Problem are suficient de multe elemente aparent distincte pentru a face confuz orice privitor nefamiliarizat cu munca lui Cixin. De altfel are un fir narativ ce nu este deloc ușor de urmărit și pare că te duce pe mai multe fronturi, însă toate vor converge către aceeași destinație.

Comparativ cu multe producții ce adresează sfârșitul iminent și imediat al omenirii, opera lui Liu Cixin preferă un joc de șah cu bătaie lungă: cum ar reacționa societatea umană dacă ar ști că sfârșitul ei va veni peste câteva sute de ani? Atunci când știi că nici tu, nici copiii, nepoții sau strănepoții tăi nu vor mai fi prin preajmă, îți pasă foarte tare de cum va arăta lumea? Ai fi dispus să faci diverse sacrificii acum pentru a salva rasa umană mult timp după ce tu nu vei mai fi? Crezi că oamenilor care trăiau în secolul 16, de exemplu, le-a păsat foarte tare de noi cei din prezent?

Deseori 3 Body Problem pare a fi un foarte lung episod de Black Mirror spus din perspectiva cinică, dar excelentă din punct de vedere al povestirii, a cuiva precum Mike Flanagan: avem pe deoparte un nucleu de personaje care-și oferă emoțiile și experiențele într-un cadru intim, dar și o poveste cu o magnitudine planetară ce tranzitează dincolo de orgolii și nevoi personale.

Vreo două referințe directe la Oppenheimer servesc drept memento a faptului că umanitatea s-a mai confruntat de câteva ori cu propria distrugere și că liniile dintre bine și rău sunt destul de subțiri în fața unei nevoi de supraviețuire ce vine la pachet cu ignoranța și egoismul.

Adaptarea Netflix are o distribuție cu nume ce sigur îți vor răsuna familiar în ureche: Benedict Wong, Eiza Gonzalez, John Bradley, Liam Cunningham și Jonathan Pryce, ultimii trei lucrând alături de perechea D&D și pentru Game of Thrones. Iar dacă acel intro ți se pare cunoscut, să știi că avem o coloană sonoră semnată de Ramin Djawadi, omul din spatele Game of Thrones și Westworld.

N-aș ști să-ți dezvălui adevărata complexitate a romanului lui Liu Cixin, dar cert e că Netflix îi acordă o ușoară simplicitate care să-i ofere potențialul de a fi pe placul maselor. Ceea ce nu e deloc un lucru greșit și o zic în eventualitatea cazului în care – așa cum se întâmplă de fiecare dată – mai apar pe ici, pe colo, fani hardcore ai sursei care să condamne adaptarea sa.

We have work to do,” spune Wong în final, semn că doar o calamitate ar putea face ca proiectul ăsta să nu beneficieze de un sezon secund și de o continuare de lungă durată care să acopere toate romanele trilogiei de care aparține. Până atunci, însă, toate episoadele sunt disponibile pe Netflix din 21 martie.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

3 Comments

  1. Adi

    20 martie 2024 - 9:04 pm
    Răspunde

    Vezi ca si chinezi au facut o serie dupa primul volum, si e destul de bun.

  2. Anonim

    21 martie 2024 - 12:14 pm
    Răspunde

    Am citit The Three-Body Problem si sunt uimit de abilitatea autorului chinez Liu Cixin de a impleti atat de bine elemente de fizica si stiinta cu un fir narativ complex si plin de suspans. Adaptarea Netflix, 3 Body Problem, este o marturie a valorii acestui roman de science-fiction, iar faptul ca este comparat cu opere mari precum Dune si Foundation, imi starneste si mai mult curiozitatea. Abordarea lui Liu Cixin de a se concentra pe dilemele umane in fata unui viitor incert este cu siguranta una interesanta si m-a facut sa-mi pun intrebari importante referitoare la rasa umana si capacitatea noastra de a face sacrificii pentru supravietuirea ei. Recomand cu caldura aceasta lectura tuturor iubitorilor de fictiune stiintifica!

  3. Anonim

    5 aprilie 2024 - 10:19 am
    Răspunde

    Sunt impresionat de minunatul univers pe care Liu Cixin l-a creat in trilogia sa „Remembrance of Earth’s Past”. Cea de-a treia problema a celor trei corpuri este o capodopera a science fiction-ului, cu o intriga interesanta si personaje subtile si complexe. E fantastic faptul ca autorul chinez a reusit sa abordeze atat de multe teme si subiecte importante, de la fizica cuantica la psihologia umana, intr-o poveste atat de captivanta. Nu pot sa astept sa vad cum va fi adaptat acest roman la nivelul Netflix si sa descopar si mai multe despre acest univers fascinant!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.