Malaezu.ro

Am văzut 30 Coins, un horror spaniol despre partea întunecată a Bisericii

Îmi aduc aminte că trailerul pentru 30 Coins mi-a atras atenția încă din momentul lansării, deși nu oferea prea multe detalii; așa că am citit mai multe despre subiect, iar interesul a crescut și mai tare.

30 Coins este o producție HBO Europe realizată în Spania așa cum găsești destul de rar; asta pentru că majoritatea, cu excepția celor britanice (deși nu prea le putem numi chiar „producții europene”) nu au bugetul necesar. Eh, pe partea de efecte vizuale și CGI 30 Coins se ridică la nivelul industriei de la Hollywood, cu niște demoni și creaturi care-i vor face să zâmbească pe fanii seriei The Witcher.

Dar până să ajungem acolo hai să vedem despre ce-i vorba.

Dacă nu ți s-a aprins deja un beculeț atunci îți confirm eu: titlul seriei (30 Coins sau 30 Monedas în original sau 30 de arginți în limba română) reprezintă exact suma de bani primită de Iuda pentru a-l trăda pe Isus. De altfel introul seriei este excelent realizat în jurul acestui eveniment, cu imagini explicite cu Isus pe cruce și Iuda fugind cu banii.

Dar, în ciuda acestui aspect, să știi că 30 Coins nu este povestea trădării lui Isus. Serialul are la bază acest context istoric pentru a descrie metafora trădării și partea întunecată a Bisericii în prezent.

30 Coins este povestea unui preot care încearcă să lase în urmă un trecut sumbru și să o ia de la capăt. Fost pugilist și condamnat la închisoare, Părintele Vergara este exilat de Biserică într-o provincie mică și liniștită din Spania pentru a primi iertare din partea divinității. Însă trecutul nu vrea neapărat să îl lase în pace, așa că omul se vede prins în mijlocul unor evenimente cu caracter supranatural, greu de explicat. Posedarea, exorcismul sau învierea din morți sunt unele dintre temele abordate cu succes în serial.

De altfel producția ilustrează destul de bine relația pe care o putem avea fiecare dintre noi cu Biserica sau cu religia în general: în timp ce unii dintre noi credem în divinitate și în acțiuni ce depășesc sfera logicii, alții căutăm în permanență resurse pentru a putea ancora fiecare eveniment în realitatea pe care o cunoaștem și cu care suntem obișnuiți.

Alături de protagonist îi regăsim pe Paco, primarul orașului, un om care n-a avut niciodată parte de prea multe griji și responsabilități și care se vede nevoit deodată să se confrunte cu o evenimente supranaturale, dar și pe Elena, un veterinar care ajunge, fără să vrea, ultimul zid de apărare în fața răului. Un „rău” care are ca obiectiv unificarea celor 30 de monede primite de Iuda, în scopul de a dezlănțui „trădarea absolută”.

30 Coins are și o premisă interesantă: dacă Isus avea într-adevăr un plan măreț și era nevoie de sacrificiul lui pe cruce, poate asta însemna că tot el a fost în spatele propriei trădări? Și dacă da, îl face acest lucru mai puțin „bun”? Sau face actul de trădare în sine unul nobil și just? Dacă ar fi să ne raportăm la niște termeni foarte simpli, serialul vrea să ne convingă de faptul că „răul” nu doar că e necesar pentru ca „binele” să existe, ci este chiar util evoluției unei societăți.

Stăteam și mă gândeam cum aș putea descrie în cuvinte puține producția asta și am realizat că este fix ceea ce mi-aș fi dorit să fie Lovecrat Country: excelentă pe zona de horror, fantasy și efecte vizuale, dar cu o poveste clară, deloc abstractă și ușor de înțeles.

30 Coins e o surpriză mai mult decât plăcută și-ți recomand să-l adaugi în lista ta de vizionări cât mai curând. Primul sezon (pentru că sper că vor fi mai multe) are 8 episoade destul de lunguțe, de peste 60 de minute fiecare, și debutează pe 29 noiembrie pe HBO GO.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

2 Comments

  1. Bratu Sorinel

    23 ianuarie 2021 - 9:30 pm
    Răspunde

    un serial bun si niste efecte vizaule foarte bune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.