Malaezu.ro

A fost 2013… (I)

A început în ianuarie; ca oricare alt an calendaristic. Se-ncheie, ca fiecare, la finele lui decembrie. Cuprinde o iarnă a marilor decizii, o primăvară a iubirilor regăsite, o vară a escapadelor şi o toamnă a regretelor. 2013 reprezintă anul unor momente istorice demne de orele lui Mihai Manea; 2013 a fost marcat de abdicarea Papei Benedict al XVI-lea, de protestele faţă de proiectul Roşia Montană, de criza fără precedent în care s-a cufundat Guvernul American, sau de trecerea în nefiinţă a primului preşedinte de culoare al Africii de Sud.

Scriu mai jos despre evenimentele ce au marcat, pe rând, fiecare lună a acestui an, începând din ianuarie până în curentul decembrie. Prezint evenimentul în sine, dar şi consecinţele pe care acesta le poate avea asupra omenirii, cauzele ce stau la baza sa, ori alte informaţii ce poate vă sunt mai puţin cunoscute, datorită unei mediatizări mai scăzute.

Ianuarie: Prima lună din an deschide calea noilor provocări şi ambiţii odată cu păstrarea în funcţie a fostului şi viitorului preşedinte american, Barack Obama. Pe numele său complet, Barack Hussein Obama al II-lea îşi începe cel de-al doilea mandat prezidenţial în exact aceeaşi zi în care a „cucerit” Casa Albă cu patru ani în urmă: 20 ianuarie. Democratul demonstrează că alegerea sa în cea mai importantă funcţie din stat nu a fost deloc întâmplătoare, iar acţiunile sale câştigă inimile americanilor de orice religie, rasă, sau înclinaţie politică. Astfel, istoria ne confirmă nu doar că Obama este primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, ci că, destul de probabil, va ocupa funcţia timp de opt ani de zile.

Februarie: Luna februarie este marcată de, poate, cel mai răsunător eveniment al lui 2013: abdicarea Papei Benedict al XVI-lea. Decizia suveranului pontif este anunţată pe data de 11 a lunii, provocând agitaţie în rândul catolicilor de pretutindeni. Joseph Alois Ratzinger, a.k.a. Benedict al XVI-lea, anunţă că motivul retragerii sale este starea sa precară de sănătate, însă teoriile conspiraţioniste aduc în discuţie presiunile venite dinspre Vatican, faţă de un Papă ce, se pare, ar fi ştiut mai multe decât îi era permis. O altă variantă luată în calcul este aceea conform căreia, în urma unui raport despre Administraţia Pontificală realizat chiar la ordinul Papei, acesta conştientizează mizeria în care se cufundă Biserica Catolică, măcinată de scandaluri cu tentă sexuală, sau de corupţie, şi alege astfel să renunţe la scaunul său. Oficial, abdicarea sa are loc la data de 28 februarie.

Martie: La 13 martie Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio este ales drept noul Papă peste Biserica Catolică. Primul Papă americo-latin din istorie îşi alege numele de Papa Francisc, încurcând puţin o celebră profeţie ce anunţa abdicarea lui Benedict al XVI-lea, şi înlocuirea sa cu noul Papă, Petre Romanul. Aceeaşi profeţie îl anunţă pe succesorul lui Benedict al XVI-lea ca fiind ultimul Papă, cel ce va aduce sfârşitul Bisericii Catolice şi va porni un război de natură religioasă cum nu s-a mai văzut. Deşi există două diferenţe majore între realitatea pe care o trăim cu toţii şi profeţie – numele suveranului pontif, dar şi culoarea tenului acestuia, ce este prezentat în prezicere ca fiind un Papă de culoare – există totuşi argumente ce ne pot atrage atenţia. Papa Francisc se dovedeşte a fi un Papă atipic, atât în relaţia cu presa, cât şi cu întreaga lume catolică, una dintre cele mai controversate declaraţii ale sale referindu-se la acceptarea homosexualităţii.

Aprilie: Boston, Massachusetts, Statele Unite ale Americii; 15 aprilie 2013;  ora locală 14:45. Întreaga lume este zguduite în urma exploziilor din Boston, ce opresc un maraton de alergat. Teribilul eveniment este considerat a fi un atentat terorist, unul dintre cele mai directe şi periculoase, de la celebrul caz World Trade Center încoace. Două bombe explodează la o distanţă de doar câteva secunde, şi la aproximativ douăzeci de metri una de cealaltă, chiar în apropierea liniei de finish. Bilanţul este unul îngrozitor: 3 morţi şi 183 de răniţi. Suspecţii sunt identificaţi ulterior ca fiind doi fraţi de origine cecenă, Tamerlan şi Djohar Ţarnaev. Unul dintre ei este împuşcat în urma unei acţiuni de urmărire derulată de poliţia din Watertown, asta după ce suspectul împuşcă mortal un alt poliţist; acesta moare ulterior la spital. Celălalt este capturat de forţele de ordine după ce este găsit grav rănit, fapt ce întâreşte teoriile ce spun că cei doi urmau să fie omorâţi după finalizarea atentatului.

Mai: Poate unul dintre cele mai puţin cunoscute evenimente ale acestui an s-a consumat în luna mai, atunci când o parte din teritoriul Tadjikistanului este cedată Chinei în dauna unor datorii mai vechi. Este vorba de un teritoriu nelocuit, bogat în minereuri, ce urmează a fi exploatat de guvernul chinez. La începutul lunii armata chineză a început să ocupe teritoriul revendicat printr-un acord diplomatic semnat de ambele tabere, însă demersul a provocat mai multe manifestaţii antichineze în regiune, înăbuşite în cele din urmă prin intervenţia armatei tadjikistane. Interesant este că guvernul tadjik continuă să cedeze treptat, teritorii către chinezi, care au afirmat iniţial că doresc nu mai puţin de 20% din suprafaţa statului.

Iunie: Prima lună de vară a lui 2013 este marcată de desfăşurarea ediţiei centenare a unuia dintre cele mai importante evenimente sportive de pe glob: Turul Franţei. Ediţia cu numărul 100 vine imediat după anunţul celor de la USADA conform căruia Lance Armstrong a câştigat competiţia consumând substanţe interzise. Cea de-a o suta ediţie aduce, în premieră, în cadrul turului regiunea Corsica, însă este măcinată de număroase scandaluri de dopaj, asta în special după declaraţia lui Armstrong, ce afirmă că „nimeni nu se poate impune în Marea Buclă dacă nu recurge la substanţe dopante”. Câştigătorul ediţiei aniversare este Chris Froome, un britanic cu origini kenyene. Pentru a recredibiliza o competiţie căzută în prăpastia dopajului, Froome aduce o serie de declaraţii tranşante la adresa sportivilor ce se dopează, afirmând răspicat că dacă ar fi după el, „toţi cei ce folosesc EPO sau transfuzii sanguine ar fi interzişi pe viaţă din sport”.

Nu rata partea a doua a articolului aniversar despre anul 2013, în curând!

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.