Malaezu.ro

A fost 2013… (II)

A început în ianuarie; ca oricare alt an calendaristic. Se-ncheie, ca fiecare, la finele lui decembrie. Cuprinde o iarnă a marilor decizii, o primăvară a iubirilor regăsite, o vară a escapadelor şi o toamnă a regretelor. 2013 reprezintă anul unor momente istorice demne de orele lui Mihai Manea; 2013 a fost marcat de abdicarea Papei Benedict al XVI-lea, de protestele faţă de proiectul Roşia Montană, de criza fără precedent în care s-a cufundat Guvernul American, sau de trecerea în nefiinţă a primului preşedinte de culoare al Africii de Sud.

Partea întâi a lui 2013 poate fi găsită aici!

Iulie: Luna iulie este luna în care statul Croat aderă la Uniunea Europeană, devenind astfel cel de-al 28-lea membru al celei mai puternice organizaţii europene. Croaţia reprezintă primul stat care aderă la U.E. după România şi Bulgaria, în 2007, însă cu siguranţă că ne-au depăşit în ierarhie încă din primele ore în calitate de stat membru. După opt ani de negocieri, croaţii reuşesc să câştige votul de încredere al Uniunii Europene, asta deşi cu doar douăzeci de ani în urmă luptau pentru independenţă, aflându-se încă în cadrul Iugoslaviei. Este interesant de urmărit ce consecinţe va avea decizia aderării în cadrul U.E. a Croaţiei,  un stat măcinat de traficul de droguri, arme şi carne vie, ce are acum porţile deschise larg către restul Europei.

August: Pentru pasionaţii de Dosare X, conspiraţii ori viaţă extraterestră, luna august a lui 2013 reprezintă un moment istoric. Central Intelligence Agency – CIA – recunoaşte oficial existenţa celebrei Zone 51. Timp de decenii, existenţa aşa-zisei Zone 51 a reprezentat unul dintre cele mai bine păzite secrete ale omenirii. CIA decide să publice o serie de documente declasificate prin care aduc la cunoştinţă existenţa acestei zone folosite pentru testarea noilor tehologii militare dar şi a evenimentelor de natură extraterestră. Documentul conţine nu mai puţin de 407 pagini ce descriu o serie de evenimente bizare ce au avut loc de-a lungul timpului în Zona 51, situată în deşertul Nevada. Area 51 reprezintă un teritoriu ce ocupă o suprafaţă aproximativ egală cu cea a Elveţiei, iar orice activitate de cercetare desfăşurată în zona respectivă a fost respinsă din start de guvernul american. Baza americană de acolo este situată atât la suprafaţă cât şi în subteran, iar apropierea la o distanţă mai mică de 40 de kilometrii de aceasta este strict interzisă.

Septembrie: Toamna lui 2013 este încărcată de numeroasele manifestaţii împotriva proiectului Roşia Montană. În septembrie, nu mai puţin de 10.000 de oameni cer vehement retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din zona Roşia Montană şi anularea contractului cu RMGC. Protestatarii, adunaţi în mai multe oraşe din România, cu epicentrul la Bucureşti, cer autorităţilor interzicerea exploatării cu cianuri în România, trecerea perimetrului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea tuturor celor ce au iniţiat proiectul de lege. Protestele se derulează pe o perioadă de mai multe săptămâni, iscând numeroase scandaluri între protestatari şi forţele de ordine care, la ordine politice, abuzează de puterea lor. Proiectul Roşiei Montane naşte diverse campanii publicitare, reacţii de presă şi manifestări online, toate având ca scop anularea proiectului de lege.

Octombrie: În dimineaţa zilei de 1 octombrie, cea mai mare putere a lumii s-a trezit în şomaj tehnic parţial. Ce înseamnă asta? Guvernul american a fost închis parţial, drept urmare a incapacităţii Congresului de a negocia un buget stabil. Senatul Statelor Unite respinge proiectul de buget, iar Casa Albă le ordonă agenţiilor federale şi instituţiilor publice să-şi înceteze activitatea. Peste 800.000 de oameni, angajaţi federali consideraţi „neesenţiali” au fost trimişi acasă şi nu mai au voie, legal, nici măcar să îşi verifice e-mail-ul de serviciu. Deasemenea au fost închise parcuri naţionale, muzee, chiar şi programele de vaccinare antigripală. Guvernul American se confruntă astfel cu o criză fără precedent, şi totul din cauza unor poziţii mult prea rigide adoptate de membrii congresului, în încercarea lor de a negocia bugetul statului.

Noiembrie: Luna noiembrie este luna unei premiere absolute, atunci când doi cosmonauţi ruşi părăsesc Staţia Spaţială Internaţională, ieşind în spaţiu cu torţa olimpică. Pentru prima oară în istoria Jocurilor Olimpice, torţa este purtată în spatiu, cu trei luni înaintea evenimentului de la Soci. Cosmonauţii şi-au petrecut aproximativ o oră în spaţiu, timp în care au făcut multe poze dar şi un filmuleţ de prezentare a Jocurilor Olimpice. Torţa olimpică a mai fost dusă in spaţiu la bordul unei navete înainte de Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996 şi a celor de la Sydney din 2000, însă niciodată nu a fost scoasă în atmosferă. Înainte de a fi aprinsă cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci, pe 7 februarie, torţa va mai ajunge şi pe cel mai înalt vârf muntos din Rusia, dar şi pe fundul celui mai adânc lac din lume, Aikal.

Decembrie: Unul dintre cele mai importante, şi totodată regretate momente ale lui 2013 s-a consumat în decembrie, atunci când a încetat din viaţă primul preşedinte de culoare oferit de Africa de Sud, Nelson Mandela. Madiba, aşa cum era alintat de cei dragi, reprezintă unul dintre cele mai mari nume din întreaga istorie, nu doar a Africii de Sud, ci internaţională. Omul politic african a fost, pe rând, un militant antiapartheid înverşunat, deţinutul politic cel mai celebru din lume, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, dar şi laureatul Premiului Nobel pentru Pace în 1993. Deşi condamnat iniţial la închisoare pe viaţă, Mandela este eliberat după 27 de ani de temniţă, urmând să îşi conducă ţara din mai 1994 până în iunie 1999. Moare pe cinci decembrie, la vârsta de 95 de ani, lăsând un gol imens în inima poporului african, dar şi a tuturor celorlalţi simpatizanţi.

Dragilor, acesta a fost al nostru an 2013. Cu bunele şi relele lui, fiecare dintre noi l-am trăit de maniera cu care am considerat noi că este mai bine. E important să stăm acum, în final de an, să privim în urmă către ce a fost, către deciziile pe care le-am luat şi către consecinţele lor, să privim către punctul unde ne aflăm, şi încotro vrem să ne îndreptăm în 2014. În final, vă invit pe fiecare în parte să vă expuneţi micile preziceri pentru anul care vine. Ce credeţi că urmează să se întâmple cu societatea asta a noastră? Aştept opiniile voastre, bazate pe absolut orice temă doriţi: poate fi ceva personal, ceva naţional sau internaţional, poate fi despre politică, sport, social media, poate fi de natură economică, militară sau religioasă, poate cuprinde mondenităţi sau informaţii clasificate.

Până una alta, Malaezu vă urează un an nou mai bun decât cugetaţi voi să vi-l imaginaţi, şi vă îndeamnă să visaţi departe. Dacă nu visezi, nu-ţi poţi transforma visul în realitate!

P.S.: Ce-mi place să vorbesc despre mine la persoana a treia! 😀

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.