Malaezu.ro

Angelina Jolie prezintă povestea lui Louis Zamperini, un om de neînvins

Regizoarea Angelina Jolie captează atenţia publicului cu un film ce a obţinut nu mai puţin de trei nominalizări la Oscar, însă nu şi una pentru regie. Povestea lui Louis Zamperini, maratonist olimpic şi aviator al aliaţilor în perioada Celui de-al Doilea Război Mondial a fost sursă de inspiraţie mai întâi pentru Laura Hillenbrand în romanul ei, Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience and Redemption, iar mai apoi pentru ecranizarea acestuia de către Jolie, în filmul Unbroken: de neînvins.

Aflat la bordul unui avion militar al Statelor Unite în plin Război Mondial, Louis Zamperini (Jack O’Connel) rememorează o perioadă ceva mai liniştită a vieţii sale. Picioarele lungi şi iuţi îl aduc pe americanul cu origini italieneşti în atenţia sportivilor dar şi a publicului acelor vremuri, în timp ce viteza sa îl propulsează la proba maratonului de la Olimpiada din 1936, la doar 19 ani.

Înapoi pe front, în înaltul cerului, Zamperini realizează că noii săi duşmani sunt mult mai periculoşi decât contracandidaţii la titlul olimpic. Un zbor deasupra Pacificului se dovedeşte a fi ultimul pentru câţiva colegi de-ai săi, odată cu prăbuşirea avionului în care se aflau. Nu însă şi pentru Louis, Phil (Domhnall Gleeson) şi Mac (Finn Wittrock), astfel că cei trei soldaţi sunt nevoiţi să supravieţuiască în larg, pe o barcă de salvare, fară provizii timp de mai bine de o lună.

Salvarea din apele barbare ale Oceanului se dovedeşte a fi pentru Louis un blestem, o nouă încercare căreia acesta trebuie să-i supravieţuiască. Zamperini ajunge prizonier de război în lagărele japoneze, acolo unde Watanabe (Takamasa Ishihara) îi va face viaţa un iad. Viaţa în spatele liniilor inamice nu va fi deloc uşoară pentru americanul care va avea de suportat frustrările japonezilor speriaţi că pot pierde războiul.

Angelina Jolie îşi asumă o responsabilitate semnificativă atunci când alege să cuprindă în imagini povestea vieţii lui Zamperini, un om care, precum este sugerat încă din traducerea românească a titlului, este de neînvins. Cruzimea războiului este pusă în antiteză cu succesul trăit de un tânăr sportiv însă sacrificiile, de orice natură, sunt evidenţiate în ambele contexte: fie că e vorba despre sacrificiile pe care trebuie să le facă un atlet pentru a performa, sau de cele suferite de un prizonier de război.

Jolie se conformează plăcerilor vinovate ale criticilor americani şi prezintă o poveste despre onoarea, devotamentul şi dragostea faţă de steagul ţării, scoţând pentru încă o dată în evidenţă faptul că, indiferent de circumstanţe, americanii au fost şi vor rămâne eroi. Asta fără a-i scădea în vreun fel din meritele originalului Zamperini, un supravieţuitor care, în ciuda multor dificultăţi, şi-a trăit frumos povestea.

Ro Image aduce pe marile ecrane ale ţării filmul Unbroken: de neînvins începând de vineri, 23 ianuarie.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.