Săptămâna trecută, pe 22 martie a fost Ziua Mondială a Apei, despre care tind să cred că nu știe foarte multă lume până la momentul în care cineva postează pe Facebook gluma aia cu „la mulți ani celor care poartă numele de apă și derivatele”.
Cu ocazia asta am fost să văd cum arată stația de epurare Apa Nova de la Glina, ca să înțeleg mai multe despre cum funcționează sistemul ăsta și de ce nu-i chiar o idee bună să aruncăm la toaletă tot ce ne trece prin mână. Am reținut câteva idei chiar interesante care, cred eu, te vor ajuta să ai o privire de ansamblu asupra peisajului ăsta și să cunoști mai bine ceea ce fac cei de la Apa Nova cu exactitate; pentru că și mie, la fel ca majorității bucureștenilor, îmi e ușor să arunc vina pe cineva atunci când am o problemă, fie că-i vorba de apă, de electricitate, de conexiunea la net, orice.
1. Apa Nova nu înseamnă doar alimentare cu apă potabilă
Pentru cei mai mulți dintre noi Apa Nova sunt cei care se asigură că avem apă potabilă la robinet și tindem să îi judecăm strict pentru treaba asta, chiar și atunci când vina nu le aparține. Totuși ar trebui să știi că cei de acolo se ocupă și de alimentarea cu apă industrială, preluarea apelor pluviale, precum și preluarea și epurarea apelor uzate. Deci practic și apa aia din canalizare și toate rezidurile pe care le aruncăm noi la wc tot pe mâna lor ajung.
2. A organizat prima dezbatere publică pe utilități din România
Practic în aprilie 2016 Apa Nova a invitat la dialog direct 1.500 de oameni, iar în urma dezbaterii au modificat modul de facturare, regulile la branșare, modul de preluare a sesizărilor, prioritățile investițiilor în infrastructura de apă-canal și inclusiv modul în care sprijină cauzele sociale. Pentru că feedbackul a fost unul pozitiv, intenționează să organizeze acum anual astfel de dezbateri.
3. Rețeaua de alimentare cu apă potabilă are un randament de 75,5%
Cam așa arată cifrele pentru 2016, an în care, conform contractului, randamentul rețelei de alimentare cu apă potabilă trebuia să fie de 64%. Ca să înțelegi mai ușor ce înseamnă acest număr poți compara cu anul 2002, când a fost atins pragul minim de 48,45%. Mai mult, investițiile realizate în perioada asta de 16 ani au fost făcute din fonduri proprii, pentru că Apa Nova nu primește subvenții din bani publici, asta deși contribuie la bugetul local prin dividentele plătite Primăriei Capitalei.
4. Apa Nova are o adevărată colecție de trofee scoase din canalizare
În cazul în care te întrebi ce mai aruncă bucureștenii în canalizare, s-ar putea ca orice idee îți trece prin cap să fie cu mult depășită de realitatea cu care s-au confruntat în ultimii ani cei de la Apa Nova. Printre trofeele pe care le-au găsit se numără o mulțime de pești, niște murături, porci și inclusiv mistreți. Ocazie cu care propun să ne imaginăm câteva secunde reacția oamenilor ălora de pe teren când au găsit un mistreț în canalizare. Nu-i tocmai cea mai plăcută experiență.
Foto: Marius Călin
0 Comentarii