Suntem în Anglia, pe tărâmul unde fotbalul a fost inventat, iar mai apoi adus la stadiul de spectacol, de eveniment. Suntem în ţara ce oferă microbiştilor cea mai veche istorie fotbalistică şi cele mai multe meciuri derby într-o primă divizie. Anglia este ţara unde nu te poţi plictisi uitându-te la fotbal, pentru că aici sportul rege este echivalentul culturii, al spectacolului şi al succesului.
Suntem în Premier League, prima ligă britanică; spun britanică pentru că, începând cu sezonul acesta, 2013-2014, este „gazda” a două echipe de origini galeze: Swansea şi Cardiff City. Ne aflăm la startul, zic eu, celui mai nebun an din istoria modernă a competiţiei, iar ca suport mă folosesc de cele 670 de milioane de lire investite în această vară. Privim către un număr imens, către cea mai mare sumă de bani cheltuită într-o vară de vreun campionat de fotbal (vreodată), aproape dublă faţă de ocupanta locului doi, prima ligă din Italia, Serie A. Lăsând deoparte banii, pentru că nu ei joacă acolo jos, în iarbă, avem câteva elemente sugestive ale acestui început de sezon care propulsează campionatul britanic printre primele evenimente sportive ce trebuiesc urmărite în acest an.
Fiul risipitor s-a întors acasă!
Bine, că nu e chiar risipitor, poate doar special; pentru că aşa e cunoscut în întreagă lume sportivă: the special one. El e Jose Mourinho. Portughezul a atins succesul cu Chelsea Londra în perioada 2004-2007, părăsind apoi echipa în favoarea unei noi provocări. A stat de atunci doi ani în Italia la Inter Milano, şi trei în Spania la Real Madrid. În vara lui 2013 s-a întors acasă, în ţara sa adoptivă, la echipa sa de suflet, având ca scop câştigarea fiecărui trofeu pus în joc alături de formaţia londoneză: campionatul şi cupa Angliei, dar şi UEFA Champions League. În ciuda unui prim trofeu (Supercupa Europei) pierdut la penalty-uri în favoarea campioanei Europei, Bayern Munchen, se pare că Chelsea al lui Mourinho funcţionează perfect în primele etape din Anglia, având şapte puncte din cele nouă puse în joc. În momentul de faţă echipa este printre principalele favorite ale campionatului englez.
Surpriza din Big Four?
Ani la rândul echipa antrenată acum de André Villas-Boas a aspirat la o prezenţă în Big Four-ul englezesc, adică primele patru echipe din finalul sezonului. Poziţile au fost ocupate pe rând de echipe precum Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal sau Liverpool, însă nu şi de către Tottenham Hotspur. Cu nu mai puţin de 105 milioane de lire cheltuite pe parcursul acestei veri în aducerea de jucători, Tottenham speră ca anul acesta să termine pe o poziţie de Champions League. Este de remarcat însă că formaţia din nordul Londrei şi-a vândut cel mai bun jucător din lot, pe galezul Gareth Bale, celor de la Real Madrid, pentru o sumă colosală: 88 milioane de lire! Nu uităm totuşi că în actualul lot al celor de la Spurs se află cel mai scump fotbalist român plecat vreodată din Liga 1, ex-stelistul Vlad Chiricheş. Aşteptăm o surpriză în acest an din partea fundaşului român şi a noii sale echipe!
Primul sezon fără Sir Alex
Sezonul 2013-2014 aduce şi o premieră în Premier League: este primul sezon ce se dispută fără prezenţa inconfundabilă pe o bancă tehnică a marelui antrenor scoţian Sir Alex Ferguson. Tehnician al lui Manchester United încă din 1986, dinainte ca prima divizie engleză să capete forma de Premier League, scoţianul s-a retras din activitate în această vară, la 71 de ani, după o carieră fabuloasă: 27 de ani la cârma aceluiaşi club din Manchester. Locul său pe banca „diavolilor roşii” a fost luat de antrenorul David Moyes, care pare însă că nu s-a integrat aşa cum trebuie unui sistem de lux construit la club de predecesorul său. Cu o echipă plină de staruri, dar cu absenţa celei mai emblematice figuri ale clubului, Manchester United doreşte să îşi păstreze şi în acest an titlul de campioană câştigat la începutul verii.
„Intrusul” Wenger
După o vară seacă, lipsită de achiziţii majore, echipa francezului Arsène Wenger, Arsenal Londra, era ca şi scoasă din cărţi pentru ocuparea primelor poziţii ale campionatului. Cu o mulţime de fani foarte supăraţi şi deranjaţi de lipsa de trofee şi achiziţii ale grupării londoneze, dar şi cu o înfrângere categorigă în prima etapă (1 – 3 pe Emirates, cu Aston Villa), cufundarea în mediocritate era din ce în ce mai aproape pentru tunari. Cu doar câteva ore înainte de sfârşitul perioadei de transferuri, Wenger aduce la Londra super-vedeta lui Real Madrid, pe germanul Mesut Özil, pentru nu mai puţin de 44 de milioane de lire. Neamţul devine astfel al doilea cel mai scump jucător cumpărat vreodată de o echipă britanică, după spaniolul Fernando Torres, luat de Chelsea de la Liverpool în 2010 pentru 51 de milioane de lire. Cu o linie de mijloc formată din cei mai în formă fotbalişti ai momentului în Anglia, Walcott, Ramsey şi Cazorla, cu un Giroud aflat în cea mai bună formă a carierei sale, şi cu plusul evident oferit de Özil, Arsenal poate deja să înceapă să spere la un nou titlu după 2004.
Explozia Cormoranilor
Marea surpriză a acestui debut de sezon o constituie Liverpool, echipă ce după trei etape are nouă puncte şi niciun gol primit. După un sezon dezastruos în care nu au reuşit să prindă Cupele Europene, cormoranii speră acum la maximul posibil: ridicarea deasupra capului a trofeului de campioni. Cu o apărare ce a părut imbatabilă în primele meciuri ale noului sezon, un portar aflat se pare în faţa celui mai bun sezon al său şi cu un Sturridge ce marchează meci de meci, Liverpool pare candidată, dacă nu la titlu, sigur la a pune multe probleme marilor forţe ale Angliei în acest sezon.
Citind aceste lucruri constatăm că lupta pentru primele locuri din Premier League va fi anul acesta mai aprinsă ca niciodată. Desigur că nu trebuie scoasă din calcul vice-campioana Manchester City, iar pontul meu pentru surpriza acestui sezon este reprezentat de galezii de la Swansea. Aşteptăm însă să vedem cum se desfăşoară campionatul şi cine reuşeşte să ţină ritmul la cel mai înalt nivel.
0 Comentarii