Malaezu.ro

Care sunt toate finalurile posibile din Bandersnatch și cum le poți debloca

Netflix a reușit să atingă o bornă istorică și a realizat primul său film interactiv din ceea ce-ar putea reprezenta un adevărat curent cinematografic. Nu știu exact dacă e primul film interactiv din istorie, dar chestiile astea sunt relative și nu-și au rostul neapărat în contextul de față. Cert e că Bandersnatch, episodul special din Black Mirror lansat pe 28 decembrie este o operă de artă care aduce la apogeu un concept unic cu care creatorii serialului și-au îngrozit publicul în ultimii ani.

Într-o lume în care tehnologia a evoluat uluitor, episoadele din Black Mirror ne arată cum ar putea ramurile sale să distrugă funcțiile sociale ale rasei umane și, în cele din urmă să stopeze definitiv evoluția noastră ca specie. Desigur că au existat numeroase voci (printre care mă număr și eu) care au susținut constant că nu tehnologia este dăunătoare omului, ci acțiunile pe care acesta le întreprinde și modul în care alege cum se folosește de ea duc într-un final la declinul său.

Așa că Netflix a făcut un episod special din Black Mirror prin care arată că deciziile pe care le luăm sunt oricum greșite, indiferent de treapta superioară a moralității și corectitudinii pe care alegem să ne urcăm din când în când. Bandersnatch este numele unui joc interactiv, bazat la rându-i pe o carte cu finaluri multiple, în care acțiunile personajului principal sunt decise de jucător și generează un alt traseu.

În ceea ce privește filmul propriu-zis Netflix a spus că are 5 finaluri principale posibile, dar peste 1 trilion de posibilități de a le atinge. Bă, un trilion! Mai jos vei găsi explicat fiecare scenariu în parte, presupunând că ești deja familiarizat cu povestea filmului și nu are rost să ți-o mai explic. Evident că articolul ăsta conține o mulțime de spoilere, așa că dacă nu te-ai apucat încă de Bandersnatch îți recomand să-l parcurgi cel puțin o dată înainte de a te apuca de citit scenariile astea. 

 

1. Stefan ajunge la închisoare 

Pentru a ajunge la închisoare cel mai important lucru pe care Stefan trebuie să-l facă este să-și omoare tatăl. Așa cum spuneam, există mai multe modalități diferite de a ajunge la concluzia asta. O variantă ar fi ca atunci când Stefan cere un semn divinității și tu ai de ales între Netflix sau PAC, ori Netflix sau un simbol unic, să alegi tot timpul a doua variantă. Decizia asta îl va face pe personaj să fie paranoic cu privire la faptul c-ar fi controlat de tatăl său și să-l ucidă în cele din urmă. 

O altă variantă ar fi să alegi ca Stefan să-și ucidă tatăl într-un moment anterior, însă e important ca după moartea sa să alegi ca acesta să fie îngropat direct, nu ciopârțit în bucăți. E interesant că în varianta asta Stefan nu apucă să lanseze jocul Bandersnatch și nu știi dacă acesta ar fi fost sau nu o reușită. 

 

2. Stefan află că este controlat de Netflix 

Momentul cheie în acest scenariu e același cu cel de mai sus, în care Stefan cere un semn, doar că în loc să-i oferi semnul propriu-zis tu alegi varianta Netflix. Deoarece Bandersnatch are loc în anii ’80 protagonistul nu are nicio idee ce-i aia Netflix, așa că tu va trebui să-i explici. Șocul va fi super mare, gândește-te că tu ai afla că ești controlat de o entitate superioară din secolul viitor, așa că Stefan va ajunge în cele din urmă la psihiatru.

Aici vine partea amuzantă în ceea ce, recunosc, a fost finalul meu preferat. Stefan îi explică psihiatrului de Netflix, iar acesta îi spune ceva gen „dacă ar fi adevărat că ești controlat de cineva în scopul entertainmentului, lucrurile ar fi mai interesante, nu așa banale.” Și practic ăsta e momentul în care tu alegi să faci lucrurile mai interesante și alegi să te bați cu psihiatrul ca într-un film prost de Hollywood. Urmează o serie de decizii care nu contează în evoluția poveștii, ci doar în prezentarea secvenței finale de luptă, dar totul e prezentat într-un mod fascinant.

 

3. Stefan realizează că este un actor de film 

Pentru scenariul ăsta vei urma aceiași pași de mai sus, cu Netflix și discuția cu psihiatrul, doar că în loc să alegi să te bați cu acesta vei alege să sari pe geam. În momentul în care vei vrea să deschizi geamul vei fi confruntat de un asistent de platou care-ți spune că acesta nu se deschide și că urmează scena de luptă. Practic realizezi că Stefan e de fapt un actor de film și că toate deciziile pe care tu le-ai luat pentru el erau de fapt parte a unui scenariu prestabilit. Mai mult, afli că numele lui Stefan nu e Stefan, personajul e în stare de șoc, apare genericul, nasol, iar ai dat-o de gard. 

 

4. Stefan moare 

Ăsta e cel mai complicat final și multă lume îl consideră „finalul adevărat”. Pentru a ajunge la deznodământul în care Stefan moare trebuie ca întâi de toate să te întorci în timp, în copilăria sa, și să îl ajuți să-l găsească pe Iepurilă, jucăria ascunsă de tatăl său. Pentru a face asta trebuie să-l pui pe Stefan să vorbească despre mama sa în ședințele terapeutice, apoi să-l urmărească pe Collin și să se drogheze cu acesta, să-l lase pe Collin să se sinucidă, să renunțe la medicamente, să introducă codul PAC în seif, să aleagă poza de familie și, cel mai important, să fi trecut deja prin scenariile de mai sus. Altfel spus nu poți să-i oferi finalul ăsta lui Stefan din prima. 

Dacă iei toate deciziile alea pe care le-am enumerat mai sus vei face în așa fel încât varianta tânără a lui Stefan să-l găsească pe Iepurilă și să accepte să plece cu mama sa cu trenul. Asta ar fi vestea bună. Vestea proastă e că în loc să moară doar mama sa în tren, acum mor amândoi. În cadrul următor îl poți vedea pe Stefan din prezent decedat pe scaunul din cabinetulu terapeutului său. Omg.

 

5. Finalul în care istoria se repetă la nesfârșit 

Acest ultim final e unul meta și reprezintă mai degrabă o concluzie forțată din care reiese că nu există liber arbitru, ci orice ai face vei ajunge în cele din urmă în același punct. Pentru a-l debloca trebuie ca atunci când alegi codul pe care să-l bage în seif să introduci combinația PAX (nu PAC sau TOY). Mai departe Stefan va vedea monstrul Bandersnatch, apoi va trebui să repeți pași de la primul scenariu, cel cu simbolul de pe ecran, apoi să-l pui să-și omoare tatăl și, în loc să-l îngroape, să alegi să-l facă bucăți. 

În cele din urmă Stefan va termina de făcut Bandersnatch, iar jocul va deveni un succes și va fi notat cu 5/5. Partea proastă e că se va afla (deși mai târziu ca în scenariul inițial) despre uciderea tatălui, așa că Stefan va alege s-o ia de la capăt și va da startul unui ciclu infinit. În cele din urmă vei putea vedea că în viitor fiica lui Collin lucrează pentru Netflix la un film numit Black Mirror: Bandesnatch și vei avea posibilitatea să-i controlezi acțiunile ei. Cam cât de tare e asta?

Evident că, așa cum am tot repetat în articolul ăsta, există posibilităti multiple pentru a atinge fiecare final și există inclusiv moduri de a termina povestea prematur (dacă alegi, de exemplu, ca Stefan să se arunce de pe bloc). Dacă ai reușit să atingi un final pe care eu nu l-am prezentat anterior te rog să-mi spui care e și, pe cât posibil, cum ai ajuns la el pentru că sunt convins că Bandersnatch mai are multe secrete de dezvăluit în timp.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.