Malaezu.ro

Black Panther e un film corect, dar care nu impresionează

S-ar zice că Black Panther e un film atât de bun încât fanii rivalilor de la DC Comics au vrut să-l saboteze cu note proaste. Sau atât de bun încât să scoată un scor de 98% pe Rotten Tomatoes, la ora la care scriu eu articolul ăsta; a avut și 100% destul de mult timp. Practic cine nu știe că-i vorba despre un film Marvel cu supereroi ar putea crede că-i un film de festival centrat pe viața unui trib african, realizat special pentru a mulțumi criticii avizi de corectitudine politică.

Acum, pentru cine știe că Black Panther e un film Marvel și e oarecum băgat cu scaunul în universul ăsta vorbim de un film nici mai mult nici mai puțin decât „corect„. Asta înseamnă că-i foarte comic-accurate, respectă chiar bine ce se întâmplă în benzile desenate, iar Wakanda e un teritoriu care impresionează prin simpla sa prezență pe hartă. E excelent din punct de vedere vizual, n-am ce să-i reproșez. Îmi aduc aminte că atunci când a apărut trailerul și l-am văzut pe Youtube am zis că abia aștept să-l văd în IMAX. Același lucru e valabil pentru tot filmul, ecranul ăla oferă experiența completă.

Eu nu-s fan al comicsurilor cu Black Panther; îți zic sincer, mă enervează societatea wakandă (sau wakandiană?) și modul în care îmbină ei valorile tradiționale cu tehnologia futuristă. Dar, așa cum spuneam, filmul respectă elementele de bază, deci nu mă pot supăra pe el. Coloana sonoră e genială, mai puțin urletele cu accent tribal exagerate. Adică partea de muzică e excelentă, dar la un moment dat m-am simțit ca într-un film indian d-ăla vechi în care o dată la 10 minute ieșeau din pământ niște personaje care începeau să urle, indiferent de motiv.

Îl încoronează ăștia pe T’Challa ca rege, bam!, e un munte întreg de oameni care zbiară. Ni se prezintă panorame cu lumea africană, bam!, pe fundal se aud zgomote de tobe. Am înțeles-o p-asta cu mixul cultural, cu tradiționalul african combinat cu hip-hopul modern, dar parcă prea s-a exagerat.

În rest Black Panther e un film căruia nu ai ce să-i reproșezi, poate lipsa unui villain autentic, dar în afară de Loki zi-mi tu un personaj negativ emblematic pe marele ecran produs de MCU. D-aia zic că e un film „corect”, însă cred că Marvel a ridicat atât de mult nivelul cu producții gen Doctor Strange sau Thor: Ragnarok încât i-a fost greu să-l mențină și acum.

Mi s-a părut că filmul ăsta a fost gândit special pentru a face rost de un nou public pentru filmele cu supereroi, exact cum a făcut și Wonder Woman la vremea sa. Pentru că e clar că fanii genului își vor dedica două ore să-l vadă, însă senzația mea a fost că Marvel a încercat să atragă de partea sa și o pătură cinefilă elitistă care pune accent pe valorile culturale ale unei rase de culoare.

În cele din urmă concluzia e una simplă: din păcate sau din fericire, în funcție de impresia pe care ți-o va lăsa filmul, contribuția solo a lui Black Panther la conturarea Universului Cinematografic Marvel va fi uitată cu desăvârșire în două luni, atunci când toată planeta va fi atentă la Infinity War.

Tagged in:, , ,
Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.