Condamnat la 15 ani de închisoare, Nicholas Hathaway, unul dintre cei mai experimentaţi hackeri ai Americii, devine singura soluţie pe care o au atât guvernul Statelor Unite cât şi cel al Chinei în încercarea lor de a descoperi şi a opri atacuri cibernetice nemaivăzute. Regizorul Michael Mann aduce în atenţia publicului un film destul de greu de înţeles, renunţând la confruntările violente de stradă în favoarea celor în reţea.
Intriga filmului Blackhat este oferită de două atacuri cibernetice produse pe rând, mai întâi în China iar apoi în Statele Unite. Pentru a găsi persoana care se află în spatele tastelor, guvernul american este nevoit să colaboreze cu cel chinez; însa nu acesta este parteneriatul cel mai interesant. La solicitarea lui Chen (Leehom Wang), hackerul Nick Hathaway (Chris Hemsworth) este scos temporar din închisoare, cu promisiunea unei eliberări permanente dacă poate ajuta guvernul în capturarea criminalului cibernetic.
Colaborările dintre americani, chinezi şi un hacker condamnat se dovedesc a fi extrem de dificile, ciocnind multe egouri şi diferenţe de opinie. Avem pe deoparte moralitatea şi simţul răspunerii pe care ni-l oferă America în mai orice film realizat de ea, o datorie faţă de ţară cum putem întâlni doar pe continentul asiatic, iar pe de altă parte un hacker pregătit să încalce legea de oricâte ori ar fi nevoie pentru a îndeplini acel greater good, bine suprem.
Am spus că filmul lui Mann este unul greoi pentru că îşi aduce publicul pe un teritoriu uşor necunoscut, cel al ciberneticii şi al conflictelor în reţea. Cu toate astea, în încercarea lor de a găsi responsabilul pentru atacuri, Hathaway, Chen, Lien (Wei Tang) şi agentul FBI Carol Berrett (Viola Davis) îşi asumă pe rând rolul de profesor, explicând necunoscătorilor cum se produc anumite proceduri. De asemenea ingeniozitatea lui Hathaway este pusă în antiteză cu prostia şi vulnerabilitatea celorlalţi cetăţeni în momente în care abilităţile lui de hacker se rezumă la a ataca un computer cu un stick sau pur şi simplu a trimite un mail virusat.
Filmul are şi povestea lui amoroasă, născută la o cafea în Oraşul Coreean între Hathaway şi Lien, însă nu aceasta mi-a atras mie atenţia în mod deosebit. Fără a oferi niciun fel de spoiler ori de indiciu cu privire la deznodământul filmului, trebuie să precizez că acţiunea sa se întâmplă şi pe tărâm malaezian. Şi am apreciat că, după enervant de multe filme în care infractorul aruncă în aer Statele Unite şi îi asupreşte pe americani, avem parte în Blackhat de un personaj care îşi îndreaptă intenţiile necurate către paşnicul stat al Malaeziei.
Mai multe nu vă zic, dacă doriţi să aflaţi ce-au făcut săracii malaezieni de i-au supărat atât de tare pe hackeri, filmul Blackhat: Hacker este adus în cinematografele din România de Ro Image începând cu 16 ianuarie. Eu l-am văzut aseară, nu din Malaezia pentru că aş fi fost destul de vulnerabil, ci la Grand Cinema Băneasa.
1 Comentariu