Cel mai lăudat film al acestui început de an este, fără nicio îndoială, creaţia lui Richard Linklater, Boyhood. Filmat pe o perioadă de 12 ani, filmul a strâns deja cele mai importante premii ale cinematografiei, ieşind triumfător din galele Globurilor de Aur şi de la Berlin şi având mari şanse să cucerească marele premiu la Oscar. Filmul cuprinde, pe durata celor aproape trei ore, câte puţin din fiecare om ce îl vizionează. Asta, plus actorii care şi-au dedicat 12 ani din viaţă pentru a face dintr-o poveste aparent banală una de succes.
Povestea lui Mason (Ellar Coltrane) începe odată cu intrarea sa în şcoala primară din Austin. Viaţa sa este o generalizare destul de simplistă a copiilor de pretutindeni, în deosebi a celor din Statele Unite. Părinţii săi sunt divorţaţi, el şi sora sa mai mare (Lorelei Linklater) rămânând în grija unei mame (Patricia Arquette) care se chinuie din răsputeri să-şi refacă viaţa după ce tatăl imatur al copiilor ei (Ethan Hawke) a plecat în lume în căutarea aventurii.
Prin ochii lui Mason dar şi prin experienţele sale, publicul urmează să trăiască poveştile de viaţa a mai multor personaje, nu pe durata a 160 de minute, ci a 12 ani. Relaţia dintre el şi sora sa este vizibilă încă din primele cadre prin tachinări şi înţepături subtile, o dovadă a inteligenţei dar şi a celorlalte trăsături de caracter pe care cei doi le vor dezvolta pe parcursul poveştii.
În paralel cu copiii ei, Olivia, mama lor încearcă să supravieţuiască atât financiar cât şi emoţional într-o viaţă în care este nevoită să fie în acelaşi timp părinte, să-şi termine studiile şi să întreţină singură o familie. Diversele eşecuri (în special în materie de bărbaţi) pe care Olivia le are cauzează schimbări în cadrul familiei ei şi în personalităţile celor doi copii. Mason şi sora sa, Samantha, sunt nevoiţi să îşi reînceapă viaţa de fiecare dată când mama lor alege să se mute, luând-o mereu de la capăt cu şcoli noi şi prieteni noi.
În tot acest carousel al vieţii singurul element constant rămâne tatăl lor, seniorul Mason, un bărbat devenit adult forţat mai degrabă de greşelile pe care le-a comis. În încercarea sa de a se apropia de copiii săi învaţă şi se maturizează odată cu aceştia. Mason este genul de părinte cu care mănânci o îngheţată când eşti mic şi vorbeşti despre educaţia sexuală atunci când creşti.
Viaţa juniorului Mason este parcursă de spectator pas cu pas, urmărindu-l pe acesta încă de la primii paşi în şcoala primară până la momentul în care pleacă de acasă la colegiu. Banalitatea vieţii sale este dată tocmai de acele elemente comune dar complete cu care ne întâlnim fiecare dintre noi. Că vorbim de câteva teme nefăcute în copilărie, de bătăuşii de care ne era frică la şcoală, de prima noastră relaţie, de primul fum sau prima doză de bere, până la momentul în care trebuie să ne câştigăm singuri proprii bani, să ne decidem viitorul şi să plecăm de acasă în căutare de mai bine; toate aceste aspecte fac din viaţa lui Mason una demnă de numeroase şi prestigioase premii internaţionale.
Boyhood: 12 ani de copilărie, unul dintre cele mai apreciate filme ale acestei perioade îşi face debutul în România începând cu 6 februarie, adus de Ro Image.
0 Comentarii