Foarte mulți studenți aleg să urmeze o facultate de comunicare tocmai pentru partea aia în care trebuie să gândească niște concepte de campanii foarte faine, super creative, care să rămână lipite de retina unui public țintă bine ales, să fie lăudate de toată lumea, iar în final să se poată mândri: Știi campania aia? Eu am făcut-o!
Îți spun asta pentru că și eu eram fix la fel, iar atunci când am ales să dau la o facultate de comunicare și a trebuit să le explic alor mei exact ce urmează să fac cu viața mea foloseam de multe ori argumentul cu „știi campania aia?”. Între timp cred că am învățat mai multe lucruri; am căpătat super multă experiență în ăștia mai bine de doi ani la Kooperativa 2.0 și m-au ajutat mult și toate acele evenimente dedicate industriei la care am participat.
Cred că asta ar fi primul pas: să asimilezi cât mai multă informație, din cât mai multe medii diferite, iar la final să fii capabil să o cerni în funcție de ceea ce ai tu nevoie. Cel mai ușor poți face asta cu ajutorul internetului, dacă nu ai posibilitatea de a participa la conferințe sau de a face schimb de idei cu oamenii din industrie. Există destule informații chiar utile pe internet și tot ce ai de făcut e să știi cum să-i spui Sfântului Google ce anume vrei de la el; doar să ai grijă să acorzi suficientă importanță acestui aspect, că dacă ai citit două articole și consideri că ți s-au rezolvat problemele, ideea aia de „campanie reușită” din titlu e destul de departe.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci e munca de cercetare; sau researchul, un cuvânt pe care-l vei tot auzi dacă alegi să profesezi în domeniul ăsta, dar de care cei mai mulți fug mâncând pământul. Și aici mă refer atât la partea de research a publicului țintă, ăla căruia vrei tu să-i comunici o treabă, eventual să-i vinzi ceva, dar și research față de brandul pentru care lucrezi; e important să vezi cum a comunicat el până acum, ce poziții a avut, ce campanii a mai făcut, ca să nu te trezești la final cu niște propuneri bune, dar care nu au nicio șansă de a fi implementate tocmai pentru că nu se aliniază la poziționarea clientului.
Cred că foarte mult contează ca, dincolo de entuziasmul pe care-l ai pentru o idee despre care crezi că va revoluționa piața, să-i acorzi puțin timp să se așeze în capul tău, eventual pe o bucată de hârtie, iar apoi să începi s-o analizezi din nou. Gândește-te dacă poate fi implementată, descoperă eventualii factori de risc și, nu în ultimul rând, pune-ți întrebarea: e ideea asta una foarte bună pentru mine sau pentru publicul către care comunic? De multe ori se întâmplă ca niște campanii nereușite să aibă la bază o idee care suna super fain în mintea celui care a gândit-o, dar care n-avea nicio treabă cu realitatea.
Știu că-i destul de complicat să respecți niște reguli atunci când încă nu ai acumulat suficientă experiență, tocmai de aceea te încurajez să cauți diverse oportunități și să profiți de ele. Gen campania asta a celor de la Penny Market, care practic îi provoacă pe studenți să vină chiar ei cu un concept de promovare a brandului. Adică dacă reușești să vii cu o idee super bună de obiecte promoționale pe care Penny Market le-ar putea utiliza într-o viitoare campanie de loializare poți câștiga premii în bani. Vreau să zic premii serioase în bani, gen 4.000 de euro pentru primul loc, 2.000 de euro pentru locul al doilea și 500 de euro pentru locul trei.
Gândește-te că ești clientul lor, ai cumpărat chestii din magazin și ești la casă, acolo unde poți primi obiectele astea promoționale în funcție de suma totală pe care ai cheltuit-o în magazin: dac-ai făcut niște cumpărături mai ușoare, doar cât să ai să mănânci ceva diseară, primești un magnet cu niște portocale branduite Penny Market, în timp ce dac-ai făcut cumpărături pentru a putea suporta masa de Revelion alături de tot arborele genealogic faci rost de magnetul ăla în formă de caserolă de mici, care-i mai rar ca stickerele cu Cristiano Ronaldo.
Și tot așa până le colecționezi pe toate, că aparent nu știu de ce majoritatea oamenilor își acoperă frigiderul cu magneți cu destinații turistice, dar nu prea vezi magneți cu produse alimentare. Ideea e să vii tu cu variante concrete de produs. Eu îmi imaginez secvența cu oamenii aflați la ieșirea din magazine, făcând schimb: „am magnetul cu ciocolată dublură, ți-l dau pentru magnetul cu ceafa de porc?„
Ai chiar și un brief serios pentru treaba asta, exact cum se lucrează pe piață, pe care-l poți accesa de aici. Doar să ții cont că perioada de înscrieri se termină pe 30 septembrie și să citești cu atenție tot ce scrie acolo, exact cum face orice profesionist în domeniu; sau cum ar trebui să facă. Iar la final, dac-ai venit fix tu cu ideea câștigătoare, te vei putea prezenta oamenilor de acum înainte pornind de la „știi campania aia la Penny Market?”
0 Comentarii