După cum ştiaţi deja, sau după cum veţi afla acum, săptămâna asta la ASE au loc conferinţele Forum for Sustainable Developement and Entrepreneurship (FSDE). Aşa cum am învăţat eu că e frumos atunci când ai un blog şi ţi se oferă şansa să participi la conferinţe şi să înveţi câte ceva nou, urmează să vă povestesc şi vouă despre ce s-a discutat acolo. Prima zi s-a numit Tech Day şi a fost dedicată, după cum îi spune numele, tehnologiei. În cele ce urmează vreau să vă prezint principalele idei cu care am rămas eu după prima zi de FSDE de anul acesta. (sursa foto)
Structurate în trei părţi, conferinţele FSDE propun să reunească în aceeaşi sală mediul academic, mediul de afaceri şi cel guvernamental. Luni, în prima zi, tehnologia a fost la putere, împărţită aşa cum spuneam în trei sesiuni: prima a purtat numele de Creative industries and their role in the development of Romania, cea de-a doua s-a numit From data to information, iar a treia Building a successful tech startup from its grounds up.
Luând-o de la început, prima parte a zilei a fost dedicată a trei prezentări pline de informaţie şi inedit. Sînziana Năstase (Renault) a vorbit despre fenomenul Trend Hunting, un fel de prezicere a viitorului, doar că bazată pe câteva date şi analize, nu pe un glob de sticlă. De la ea am aflat că Africa este regiunea de pe glob cu cea mai mare dezvoltare a antreprenoriatului, ajungând în câţiva ani de la the hopeless continent la Africa rises.
Aylin Agiali, Alexandru Coser şi Lidora Ifrim, absolvenţi ai programului de licenţă din cadrul Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică de la ASE au vorbit, pe rând, despre data mining, big data ori analytics. Câteva idei cu care am rămas după prezentările lor: în ziua de azi afacerile sunt influenţate de internet, mobile şi cloud; e important (esenţial chiar) să-ţi cunoşti audienţa; la fel de important e să avem încredere în date; informaţia devine inutilă dacă nu ştim cum să o folosim.
Ultima prezentare a primei sesiuni a fost a Andrei Rădulescu. În câteva cuvinte ea a explicat ce înseamnă un antreprenor (oportunitate, risc, acţiune, locuri de muncă, creştere economică), dar şi ideea de antreprenoriat (inovaţie, eficienţă, factori de producţie). Prezentarea ei a conţinut un studiu de caz foarte interesant despre cum văd studenţii din ani terminali la ASE fenomenul de antreprenoriat şi câţi dintre ei şi-ar dori să devină antreprenori.
A doua jumătate a zilei am petrecut-o în Aula Magna, acolo unde câţiva domni mai mult sau mai puţin carismatici au oferit răspunsuri la întrebări despre informaţie, date şi alte chestii cu iz tehnologic. Marian Pascu (IBM), Sorin Mîndruţescu (Oracle) şi Andrei Tudorel (Institutul Naţional de Statistică) alături de prodecanul Facultăţii de Cibernatică, Statistică şi Informatică Economică, ASE, Herteliu Claudiu, au încercat pe cât posibil să lămurească diverse probleme şi semne de întrebare cu care se confruntă stundeţii sau debutanţii în domeniu. Că veni vorba de debutanţi, am aflat că salariul debutantului la INS e de 3.900 de lei. Cât?
Deşi au oferit răspunsuri bune şi la subiect, îmbinate cu suficient umor cât să ţină audienţa conectată în permanenţă, o singură întrebare a rămas descoperită. Ce facem, domnilor, cu atacurile cibernetice care oferă acces gratuit şi neliminat (nu ca abonamentele Voyo) la datele noastre personale?
Deşi e miercuri, închei articolul de faţă anunţându-vă că mai sunt două zile de conferinţe FSDE. Mâine avem Finance Day, iar vineri Entrepreneurship Day, deci nu se face să le rataţi. Uitaţi aici programul, iar aici e formularul de înscriere.
Malaezu.ro este partener media al Forumului pentru Dezvoltare Durabilă şi Antreprenoriat 2015
0 Comentarii