Malaezu.ro

Chris Kyle, lunetistul american nominalizat la Oscar, a ajuns în România

Povestea vieţii lui Chris Kyle, faimosul lunetist al Statelor Unite, era una de Oscar încă dinainte să se anunţe nominalizările Academiei, încă dinainte ca Steven Spielberg să gândească proiectul filmului American Sniper. Dar Kyle a murit, Spielberg a abandonat filmul şi a fost înlocuit de Clint Eastwood, iar Bradley Cooper readuce la viaţă glorioasa poveste a celui poreclit legenda într-un film cu şase nominalizări la Oscar.

Viaţa texanului Chris Kyle (Bradley Cooper) se schimbă atunci când alege să lase în urmă imaginea de cowboy în favoarea unui aspect militar. Marcat de războaiele pe care americanii le duc departe de casă şi dornic să poată fi de ajutor, Kyle se înrolează în armata Statelor Unite precizând cam de fiecare dată când are ocazia (şi i se oferă des) că nu există nimic mai important pentru el decât apărarea poporului american.

Cariera sa militară se întrepătrunde cu viaţa personală atunci când îşi cunoaşte viitoarea soţie, pe Taya (Sienna Miller), însă încercarea de a oferi un echilibru între relaţia de acasă şi războiul de pe front se va dovedi o misiune mai dificilă ca oricare alt conflict. După atentatele de la 11 septembrie (pe care americanii le menţionează tot mai des în filmele lor, din motive doar de ei ştiute) Kyle este trimis în Irak acolo unde, din înaltul clădirilor îşi va folosi calităţile de lunetist pentru a-şi apăra camarazii.

În 2003, în timpul primei sale misiuni, Kyle se vede pus faţă în faţă cu o decizie ce i-a marcat nu doar cariera, dar şi celelalte aspecte ale vieţii: deşi nu mai omorâse niciodată pe nimeni, în faţa sa se aflau o femeie şi un copil cu o grenadă în mână. „Era datoria mea să trag, şi nu regret că am făcut-o. Gloanţele mele au salvat câţiva americani, vieţi care valorau mai mult decât cea a femeii pe care am ucis-o eu„, a declarat Chris Kyle la întoarcerea în ţară.

Relaţia sa cu Taya se răceşte cu fiecare misiune pe care lunetistul o are de îndeplinit departe de casă. Kyle se dedică în totalitate războiului şi protejării noii sale familii, cea militară, uitând astfel cum e să trăieşti departe de focurile de armă. Ajuns înapoi în Statele Unite constată că nu poate lăsa în urmă viaţa de pe front şi că o viaţă normală pentru el nu poate exista cât timp ţara sa duce războaie mortale în lumea arabă.

Chris Kyle se întoarce nu doar o dată, ci de trei ori în Irak, acolo unde ucide peste 250 de persoane, dintre care doar 160 recunoscute de Pentagon. Devine astfel cel mai letal lunetist al americii, însă cu fiecare viaţă luată dezumanizarea sa capătă proporţii şi mai mari. Într-un rol bine conturat, Sammy Sheik este Mustafa, un fost puşcaş olimpic ajuns acum lunetist al Al-Quaida. Dacă în filmul lui Eastwood Mustafa este principalul antagonist cu care se confruntă Kyle şi restule trupelor SEAL, în romanul biografic al americanului (American Sniper, publicat în 2012) acesta îi dedică un singur paragraf, spunând despre el că „nu l-am văzut niciodată, dar ulterior câţiva sniperi americani au omorât un lunetist irakian ce se presupune a fi el„.

Dincolo de propaganda covârşitoare pe care filmul American Sniper o oferă criticilor, Academiei dar şi întregului popor american ce trebuie îndoctrinat că nimic nu este mai presus ca apărarea neamului, filmul lui Eastwood îşi merită laudele, premiile şi nominalizările la Oscar. Povestea lui Chris Kyle rămâne una fascinantă dincolo de interpretarea lui Bradley Cooper (una reuşită, adaug eu), în timp ce viaţa sa departe de război este cel puţin la fel de intensă ca cea petrecută pe front. Freeman Entertainment a adus în România filmul Lunetistul American începând de ieri, 23 ianuarie.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.