Malaezu.ro

Christian Bale şi Odeon Film aduc pe marile ecrane povestea lui Moise în filmul „Exodus: Zei şi Regi”

Ideea ecranizării unor secvenţe biblice nu este nicidecum nouă, cel mai recent caz consumându-se în urmă cu doar câteva luni atunci când Arca lui Noe lua cu asalt sălile de cinema. Interpretarea lui Christian Bale şi modul în care actorul îşi conturează de această dată personajul, pe Moise, reprezintă principalul indiciu că filmul lui Ridley Scott e o reuşită. Exodus: Zei şi Regi prezintă o istorie crudă a unui popor ce pare a fi în acelaşi timp blestemat şi binecuvântat, cel al evreilor.

În vremea Vechiului Testament, peste largile ţinuturi ale Egiptului poporul faraonului Seti (John Turturro) profită de forţa de muncă a sclavilor evrei. Într-o familie ce se vrea a fi divină, Ramses (Joel Edgerton) este nevoit să împartă iubirea tatălui său, faraonul, cu un frate adoptiv, Moise (Christian Bale). O profeţie iniţial absurdă anunţă însă că viaţa viitorului lider va fi salvată de cel ce, la rândul său îi va lua locul. Atunci când Moise îşi salvează fratele pe câmpul de luptă apar şi semnele de întrebare.

Ameninţat de profeţie şi influenţat de poveştile ce-l prezintă pe Moise drept evreu, odată ajuns pe tron Ramses îşi exilează fratele. Astfel se naşte legătura dintre protagonist şi Dumnezeu, ce va ghida nu doar viaţa lui Moise dar şi a celor 400.000 de sclavi evrei din Egipt. Axat foarte atent pe autenticitatea poveştii biblice, Ridley Scott prezintă în filmul său catastrofele ce s-au abătut asupra Egiptului, râurile de sânge, invazia de insecte sau uciderea pruncilor. Refuzurile constante ale lui Ramses de a elibera sclavii evrei pornesc un război cu tematică divină între cele două popoare.

O poveste dezvăluită foarte bine pe marile ecrane are parte de un final, deşi cunoscut de cititorii Bibliei, plin de suspans şi acţiune. Călătoria lui Moise şi a evreilor către Marea Roşie şi modalitatea prin care apele acesteia se dau la o parte din calea poporului ales vor surprinde. Cruzimea cu care Dumnezeu, înfăţişat în film drept un copil, îi pedepseşte pe cei care îndrăznesc să se opună dorinţelor sale naşte însă semne de întrebare faţă de corectitudinea religiei, iar dacă mă întrebaţi pe mine, aşa e cel mai bine: religia nu e perfectă, divinitatea are chiar şi ea părţile ei întunecate.

Aşa cum prezentam încă din titlu, Christian Bale şi Odeon Film aduc pe marile ecrane filmul Exodus: Gods and Kings, o prezentare reuşită şi, poate cel mai important umană, a unuia dintre cele mai controversate capitole ale Bibliei. Începând de azi, 12 decembrie, îl puteţi urmări în cinematografele din toată ţara.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.