În cel mai recent februarie un mare actor avea să-şi cunoască un sfârşit prematur. Philip Seymour Hoffman moare în data de doi a lunii, lăsând în urmă o carieră impresionantă şi un ultim rol finalizat impecabil, glorios aş spune. Filmul poartă numele de A Most Wanted Man (tradus la noi Vânătoarea de Spioni) şi este adaptarea cărţii lui John le Carré, Cel mai vânat om din lume.
Ultimul rol al lui Hoffman este unul în acelaşi timp dur şi ironic, comic pe alocuri, însă un personaj cu care ţi-e destul de uşor să simpatizezi. Günther Bachmann este un as într-ale spionajului, liderul unei organizaţii fantomă din Germania zilelor noastre. Cu un trecut măcinat de greşelile americanilor, Günther îşi găseşte noul scop în viaţă pe străzile din Hamburg, oraşul pe care îl protejează de potenţialele ameninţări teroriste.
În peisajul local apare Issa (Grigoriy Dobrygin), un imigrat cecen venit ilegal pe teritoriul nemţesc pentru a recupera averea murdară lăsată în urmă de tatăl său. Cele două tabere care se formează iniţial îşi pierd treptat din valoare şi consistenţă, trecerea de la o baricadă a conflictului la cealaltă fiind extrem de delicată, linia fiind deosebit de subţire, iar eroii neputând fi identificaţi printre atât de mulţi antagonişti.
Thrillerul regizat de Anton Corbijn pare a fi o definiţie a genului, acel film în care drama şi suspansul merg mână în mână cu acţiunea până la ultimul cadru. Printre personajele ce se implică mai mult sau (deseori) mai puţin voit într-o bătălie cu caracter global se numără avocata Annabel Richter (Rachel McAdams), o asistentă socială pentru terorişti, aşa cum e ea caracterizată de Günther, bancherul Thomas Brue (Willem Dafoe), mai degrabă o victimă a marilor interese ale lumii moderne dar şi Martha Sullivan (Robin Wright; House of Cards), acea femeie puternică şi influentă care reprezintă interesele parşive ale Statelor Unite.
Personajele fac adesea schimb de locuri, devenind din prieteni duşmani, din oameni simpli spioni, sau din rude apropiate trădători. Producţia reprezintă o cursă a minţii în care serviciile secrete luptă, pe rând, împreună ori unul împotriva celuilalt pentru a deconspira un caz cu implicaţii internaţionale. Americani, nemţi, ruşi, arabi, oameni politici, spioni şi terorişti, Vănătoarea de spioni le are pe toate. Diferit faţă de clişeul Hollywood-ian, nu te aştepta ca măreţul guvern american să triumfe în final şi să-şi asume laudele unei noi reuşite mondiale.
A most wanted man este filmul în care inteligenţa este mai presus de forţa brută, în care doar mintea unui geniu poate avea câştig de cauză în faţa unor arme scumpe. Este filmul care te face să-l urmăreşti cu sufletul la gură până la final nu pentru că s-ar împuşca oamenii între ei pe marele ecran ori s-ar fugări cu maşina, ci pentru că îţi pune în permanenţă mintea la contribuţie şi te face să înţelegi de unul singur care sunt valorile şi care sunt secretele prezentului cu care ne luptăm. Distribuit de CineForum intră în cinematografe de vineri, 29 august.
0 Comentarii