Nu cred să existe ceva mai fascinant la ora asta în cinematografia românească decât proiectul Comrade Detective, un serial polițist românesc desfășurat în perioada comunistă (logic), luat și dublat de actori de la Hollywood precum Channing Tatum și Joseph Gordon-Levitt.
Dacă ți se pare că ceva din toată povestea asta dă cu virgulă am să încerc să te lămuresc eu cât de bine pot. Practic vorbim despre un serial intitulat original „Tovarășul Milițian” ce povestește cum era viața în miliția română în anii ’80. Îi avem ca protagoniști pe Florin Piersic Jr. și pe Corneliu Ulici, care investighează moartea unui fost coleg; până aici nu e nimic ieșit din comun, practic e intriga clasică oferită de orice serial polițist din lumea asta.
Și parcă nici faptul că-i încă un serial românesc despre comunist nu te atrage, deși crede-mă când îți spun că n-ai văzut nimic asemănător până acum. Măcar în Comrade Detective știi că toate lozincile alea comuniste sunt din peisaj, că serialul asta vrea să exprime și nu sunt cadre de umplutură cu ciorbă, faianță și dialoguri lungite aiurea de regizori neinspirați.
E o propagandă super bine exprimată față de ce însemna sistemul comunist și miliția din România în urmă cu vreo 30 de ani; auzi replici de genul „nu există polițiști corupți în România” sau „noi aici nu suntem obișnuiți cu crimele”, de parcă Vasluiul nici n-ar exista pe harta țării. Oamenii vorbesc despre cea mai puternică amenințare cu care poporul român se confrunta la vremea respectivă: capitalismul.
Ba chiar e o secvență petrecută la Ambasada Statelor Unite la București în care o secretară zice că „ambasadorul e ocupat împrăștiind ideea de libertate și democrație”, fix lucrurile alea pe care comuniștii le considerau un fel de acte teroriste, în timp ce niște cetățeni supraponderali mâncau burgeri și beau Cola cu steagul Americii deasupra capului.
Revenind la principalul aspect care face din serialul ăsta unul pe care vei vrea să-l urmărești: este dublat în engleză. Da, ai citit bine, serialul este românesc, personajele vorbesc în română, însă apoi vin niște băieți gen Tatum sau Gordon-Levitt care-l dublează, fix cum facem noi cu desenele lor animate. Și, deși pot auzi acel „wtf!?” pe care tocmai l-ai exclamat șoptit, treaba asta face din serial unul chiar bun (nu grozav, însă decent). Cred că dac-aș fi fost nevoit să ascult aceleași dialoguri insipide și fără niciun pic de intonație ale actorilor români m-aș fi plictisit rapid, însă americanii chiar fac treabă bună.
Comrade Detective are șase episoade, dintre care eu am văzut momentan doar pilotul și este produs de Amazon Prime. Deși sunt convins că ai multe alte producții pe care ți-ai dori să le vezi înaintea unui serial polițist românesc, recomandarea mea e să-i dai o șansă și să-l tratezi destul de lejer, fără prea mari așteptări, iar atunci s-ar putea chiar să-ți placă. Eu zic că-i decent.
0 Comentarii