Malaezu.ro

Tot ce trebuie să știi despre Crisis on Infinite Earths, cel mai ambițios proiect tv al anului

În urmă cu 7 ani, în octombrie 2012, CW pornea unul dintre cele mai de succes proiecte tv ale acestui deceniu, chiar dacă nu știau la vremea respectivă ce impact va avea serialul Arrow asupra producțiilor cu supereroi și asupra televiziunii în general.

După 8 sezoane Arrow se sfârșește în ianuarie 2020 cu unul dintre cele mai importante evenimente petrecute vreodată în universul benzilor desenate: Crisis on Infinite Earths, un crossover ce reunește zeci de personaje DC Comics din producții și lumi diferite, ce va dura cinci ore, va începe în decembrie 2019 și va lua sfârșit în ianuarie 2020. Dar hai să o luăm pe rând.

Atenție, articolul ăsta conține spoilere pentru evenimentele petrecute până acum în serialele din Arrowverse, dar și spoilere cu privire la benzile desenate Crisis on Infinite Earths!

 

Ce este Crisis on Infinite Earths

În materie de producții tv, Crisis este echivalentul a ceea ce a însemnat Avengers: Infinity War pentru cinematografie în general și pentru universul Marvel în particular. E apogeul, punctul culminant, momentul în care se reunesc toate personajele pe care le-ai dezvoltat separat în ultimii ani.

Pentru amatorii de benzi desenate, însă, Crisis este mult mai mult. Povestea a fost publicată în 1985 și, asemeni evenimentelor din Infinity War, aduce în atenția publicului un antagonist dispus să distrugă nu doar un singur univers, ci o multitudine. Anti-Monitor este acest „Thanos” al DC Comics ce are ca scop eliminarea conceptului cunoscut de fani sub numele de „multivers”. Rezultatul, însă, este acela că în loc să le distrugă pe toate, evenimentele poveștii duc la comasarea lor într-unul singur și, desigur, la moartea a multor eroi importanți.

 

Cum va fi adaptat evenimentul pentru micile ecrane

Dacă ai urmărit serialele produse de CW pentru Arrowverse înseamnă că știi deja că ele fac parte din mai multe universuri. Dacă nu, spoiler, ai aflat acum. Concret, în timp ce poveștile din Arrow, The Flash sau, mai nou, Batwoman se desfășoară într-o lume comună, acțiunea din Supergirl se întâmplă pe un alt Pământ, cea din Black Lightning pe un alt Pământ, iar cea din Legends of Tomorrow nu prea e definită concret în termeni de spațiu-timp, că-i cu călătorii în timp și interdimensionale.

Asta s-a întâmplat din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi faptul că seria Supergirl a fost produsă inițial de CBS și cumpărată de CW după primul sezon (cam ce se întâmplă acum cu Marvel și Sony). Un alt motiv ar fi faptul că evenimentele din Supergirl au un impact super mare asupra Statelor Unite (gen descoperi că Președintele SUA e de fapt extraterestru), iar prezența lor în aceeași lume în care Flash sau Arrow activează la nivel local ar fi creat puțină confuzie.

Practic ceea ce va face Crisis on Infinite Earths va fi să comaseze toate aceste universuri într-unul singur.

 

Care sunt personajele pe care le vei vedea în crossover

Asta e partea cea mai interesantă. Așa cum ziceam, crossoverul ăsta reunește în principal producțiile de bază din Arrowverse: Arrow, The Flash, Supergirl, Legends of Tomorrow, Black Lightning și Batwoman. Pe lângă astea, însă, mai vine cu niște surprize.

În primul rând îl vei revedea pe John Wesley Shipp, cel care-l interpretează pe Jay Garrick (Flash de pe Pământul-90) în seria The Flash, dar și cel care l-a interpretat pe Barry Allen în serialul The Flash difuzat în 1990.

Apoi o să-l mai vezi pe Tyler Hoechlin reluându-și rolul lui Superman din universul lui Supergirl; Hoechlin a apărut deja în mai multe episoade ale serialului. Doar că el nu va fi singurul Superman prezent în crossover. Brandon Routh, cel care l-a portretizat pe Clark Kent în Superman Returns (2006) își va pune din nou costumul celui mai popular erou al Americii și va interpreta o versiune a lui Superman bazată pe povestea din Kingdom Come. Totodată Brandon Routh îl va interpreta și pe Ray Palmer (Atom), pe care-l știi deja din seria Legends of Tomorrow.

Mai mult, o a treia versiune de Superman va apărea în persoana lui Tom Welling, care-și reia rolul din Smallville alături de Erica Durance (Lois Lane). Deci, da, Crisis on Infinite Earths face ca seria Smallville să fie canon, evenimentele de acolo petrecându-se cu 8 ani în urmă.

Tom Cavanagh, care a interpretat o mulțime de Harrisoni Wells de-a lungul primelor 5 sezoane The Flash va juca acum rolul lui Pariah, unul dintre principalii antagoniști ai acestui crossover, în timp ce LaMonica Garrett, cel care a apărut deja în câteva episoade din Arrow și The Flash îi va interpreta atât pe Monitor, cât și pe Anti-Monitor.

Burt Ward, cel care a jucat rolul lui Robin în serialul Batman din anii ’60 (alături de regretatul Adam West) va fi și el prezent în crossover. Și tot legat de Batman, Kevin Conroy, omul care-i împrumută vocea Cavalerului Întunecat în aproape toate jocurile și serialele animate, îl va portretiza în sfârșit și într-o serie live-action, fiind o versiune din viitor a lui Bruce Wayne; probabil din Batman Beyond.

Actrița Ashley Scott va relua rolul lui Huntress pe care l-a jucat în seria Birds of Prey din 2002, iar Johnathon Schaech îl va portretiza din nou pe Jonah Hex. Osric Chau (pe care-l știi din Supernatural) va fi Ryan Choi, o versiune a lui Atom diferită de cea a lui Ray Palmer, iar Audrey Marie Anderson, care a jucat până în prezent rolul Lylei, șefa ARGUS și soția lui John Diggle, va pune pe ea costumul lui Harbinger. Nu în ultimul rând Stephen Lobo a fost anunțat recent ca fiind Jim Corrigan (The Spectre), un personaj super cunoscut fanilor DC Comics și vital acțiunii din Crisis on Infinite Earths.

Pe lângă toate numele de mai sus, care-s deja confirmate în mod oficial, există o mulțime de alte zvonuri. Cel mai popular dintre ele este cel care-l plasează pe Lucifer (Tom Ellis) pe platourile de filmare, alături de personajele John Diggle, Mia Smoak și John Constantine.

 

Când va avea loc evenimentul

Așa cum spuneam, Crisis on Infinite Earths va avea loc pe parcursul a cinci episoade, va începe în decembrie 2019 și va lua sfârșit în ianuarie 2020. Programul propriu-zis e următorul:

 • Supergirl: 8 decembrie 2019
 • Batwoman: 9 decembrie 2019
 • The Flash: 10 decembrie 2019
 • Arrow: 14 ianuarie 2020
 • Legends of Tomorrow: 14 ianuarie 2020

 

Ce-ar mai trebui să știi despre crossover

Crisis on Infinite Earths e un proiect pe care CW l-a anunțat încă din 2014, odată cu premiera seriei The Flash, atunci când titlul unui ziar din 2024 spunea că „Barry Allen dispare în urma unei crize”. Între timp, în urma evenimentelor din sezonul precedent în care Barry, Iris și fiica lor, Nora, manevrează linia timpului, evenimentele datate original pentru primăvara lui 2024 se mută în iarna lui 2019.

În cadrul crossoverului de anul trecut, Elseworlds, Oliver Queen a făcut o înțelegere cu Monitor pentru a le salva viața lui Barry și Karei Danvers. Înțelegerea aveaa la bază implicarea lui Green Arrow într-o serie de misiuni ce au ca scop salvarea multiversului și oprirea crizei ce dă titlul poveștii ăsteia. La finalul sezonului 7 din Arrow Monitor îi face o vizită lui Oliver și îi cere să vină cu el pentru a salva lumea, ceea ce înseamnă că sezonul 8 (și ultimul) se va construi în jurul încercărilor sale de a preveni (inutil) evenimentele din Crisis on Infinite Earths.

Mai mult, Monitor le transmite atât lui Oliver Queen, cât și lui Barry Allen că, pentru ca universul să supraviețuiască, Arrow și Flash trebuie să moară.

 

Foto: Entertainment Weekly

Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

7 Comments

 1. Robert

  8 decembrie 2019 - 9:36 pm
  Răspunde

  Super misto ca mai sunt oameni in Romania care sunt interesati de Crisis. Super misto si articolul.

 2. Ioana

  14 decembrie 2019 - 1:19 am
  Răspunde

  Superb . Mulțumim de informații

 3. Stalpu

  15 ianuarie 2020 - 9:49 pm
  Răspunde

  ce nu înțeleg eu e, în România cand apare? Arrow are 6 sez pe netflix în Ro și DC are 4

  • Alexandru Ion

   16 ianuarie 2020 - 1:37 am
   Răspunde

   Arrow a fost întotdeauna cu două sezoane întârziere pe Netflix, așa că nu te aștepta să apară prea curând; când se va termina S8 abia va apărea S7. Legat de Legends, anul trecut au adăugat episoadele noi săptămânal, la 24 de ore de la lansare. În mod normal ar trebui să apară pe 16 ianuarie.

 4. Ionuț matieș

  20 aprilie 2020 - 2:34 am
  Răspunde

  Ok, as vrea sa te intreb, care e faza cu black lighting si unde pot vedea continuarea Din criza pe pământ?? Ca nu inteleg legatura intre black si celelalte 5 seriale…

  • Alexandru Ion

   20 aprilie 2020 - 2:49 am
   Răspunde

   Salut! Black Lightning face parte din același univers comun cu restul serialelor DC/CW. La ora asta toate serialele sunt la zi pe Netflix, mai puțin Arrow, iar Batwoman e la zi pe HBO GO. Deci poți vedea pe Netflix / HBO GO toate episoadele din crossover. Black Lightning apare și el acolo, chiar dacă nu are un episod dedicat (din ce am înțeles au fost rațiuni financiare).

 5. anarhist

  19 iulie 2020 - 3:59 pm
  Răspunde

  Si se mai mira cineva ca sunt preferate torrentele? Cand dai ceva pe bani, da-l atunci cand il vrea omul, nu cand ai tu chef!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.