La sfârșitul săptămânii trecute am organizat alături de Kooperativa 2.0 un nou episod din seria #cumseface, de această dată la o fermă de găini pentru a vedea procesul de fabricare al ouălor, condițiile în care sunt ținute păsările și ce se întâmplă cu alimentele respective până să ajungă în magazinul de unde mai mult ca sigur le cumperi și tu.
Pentru că n-aș vrea să intru în detalii care să depășească expertiza mea aproape deloc existentă în domeniu am să-ți las întâi un link către articolul ăsta scris de Victor Kapra, super bine documentat, iar apoi trecem mai departe la câteva idei simple, ușor de citit și care s-ar putea să-ți îmbogățească nivelul de cultură generală; asta, sau măcar ai ce să citești în următoarele două minute dacă ești în metrou.
1. Singurul factor de care depinde culoarea ouălor este culoarea găinii: găinile roșii dau ouă roșii, cele albe dau ouă albe. Atât de simplu. Nu există nicio altă conspirație la mijloc sau mai știu eu ce chimicale ori coloranți.
2. Fermele de găini sunt împărțite în patru niveluri, după cum urmează: nivelul 0 e dedicat găinilor bio (care nu prea există în România), nivelul 1 cuprinde găinile free-range, acele găini care dincolo de hala în care stau dispun și de acces în aer liber, la nivelul 2 găsim găinile care sunt ținute exclusiv în hală, iar la nivelul 3 se află găinile care fac ouă la clocitoare și nu prea au spațiu sau alte condiții de trai decent; cam ca șoferii din București. Între ultimele 3 niveluri nu există absolut nicio diferență, desigur cu excepția celei date de felul în care alegi tu să-ți prepari oul, însă dacă vorbim de calorii, proteine sau altceva, toate sunt la fel; doar cele bio se diferențiază, dar asta e o altă discuție.
3. La ferma celor de la Toneli am văzut găini din prima categorie, cele free-range și am aflat că au la dispoziție 4 metri pătrați fiecare. Deci într-o fermă care adăpostește 20 de mii de găini se află opt hectare unde acestea își pot întinde aripile și băga un fotbal scurt în pauza de masă. Paradis.
4. Mărimea unui ou depinde de vârsta găinii; și aici vorbim tot de patru categorii, de la S, M, L și până la XL. Cei de la Toneli le sortează în fabrică în funcție de mărime, care e direct proporțională cu greutatea. Adică ouăle trec printr-un senzor care le detectează gramajul și apoi sunt trimise mai departe în categoria de care aparțin.
5. În cazul în care te întrebai cam câte ouă se pierd zilnic în fabrică din simplul motiv că se sparg (vorbim totuși de ouă, nu de vată), să știi că procentul e sub 1%. Treaba asta mă face să-mi pun niște semne de întrebare, că dacă ăia într-o fabrică reușesc să nu spargă mai mult de un procent din ouăle care le trec pragul noi, oamenii, de ce ajungem mereu acasă cu un sfert de carton de ouă făcut bucăți?
6. România este singura țară din Europa care continuă să marcheze ouăle cu data expirării. Asta înseamnă că dacă te uiți pe ou găsești întipărit fix pe el, nu pe un carton sau prin altă parte, data expirării. Un ou are o valabilitate de cel puțin 28 de zile din momentul facerii sale, dar asta nu înseamnă că după 28 de zile trebuie neapărat îngropat. Mai mult, noi suntem unul dintre puținele popoare care le păstrează la frigider (aparent așa funcționează cultura noastră, să ținem orice e perisabil la frigider), iar asta prelungește durata de valabilitate a oului.
7. Doar în cadrul centrului de sortare și ambalare de la Titu, pe care l-am vizitat și eu, se prelucrează un milion de ouă pe zi și aproximativ un sfert de miliard de ouă pe an. Iar ai mei încă se uită urât la mine dacă mănânc într-o zi mai mult de un ou, că-mi cade greu la stomac.
Toate informațiile astea pe care le-ai aflat și toată escapada pe care am făcut-o săptămâna trecută au fost posibile cu ajutorul celor de la Toneli, Frisomat (brandul care a construit ferma de găini free range de la Găești, cea pe care am vizitat-o) și Poultec (cei care au echipat hala cu cele mai noi tehnologii de creștere a găinilor). Dacă ai și alte curiozități care nu-ți dau pace despre ouă, găini și altele asemenea te invit să le plasezi cu încredere în comentarii.
1 Comentariu