Malaezu.ro

Fără vrăji, dar cu același Daniel Radcliffe, filmul „Victor Frankenstein” e chiar bun

Există un motiv principal pentru care așteptam să văd filmul Victor Frankenstein: și anume Daniel Radcliffe în rolul lui Igor Straussman. Iar în jurul lui, ca motive secundare, restul distribuției: James McAvoy îi dă viață protagonistului Frankenstein, Andrew Scott este polițistul aflat pe urmele sale, iar Jessica Brown Findlay este Lorelei, femeia ce se infiltrează în viața lui Igor.

Povestea gândită de Paul McGuigan se învârte mai mult în jurul experiențelor lui Igor, cocoșatul unei trupe de circ din Bavaria. Acesta este asuprit constant de colegii săi de trupă și visează în secret la iubirea lui Lorelei, una dintre principalele atracții ale spectacolului. Să-l văd pe Radcliffe în rolul unui sărman batjocorit de societate, cu toate aspectele personajului său – de la mersul șchiop și cocoșat până la expresia plină de milă pe care o adoptă – a fost o adevărată experiență. Obișnuit cu tânărul Harry Potter, după 11 ani poate fi dificil să-l găsești în haine noi, fără ochelari pe nas și o baghetă magică în mână.

Salvarea lui Igor este în persoana lui Victor Von Frankenstein, cel care vede dincolo de rolul său de măscărici și descoperă calitățile sale de medic. Victor îl eliberează pe viitorul său coleg din celulele circului bavarez și îi oferă o nouă identitate, făcându-l părtaș la unul dintre cele mai complexe proiecte științifice ale acelei perioade. Planul celor doi este de a oferi viață unei creaturi formate exclusiv din părți anatomice ale altor vietăți – fie ele oameni sau animale.

În spatele muncii lui Frankenstein se ascunde însă trauma unei copilării zdruncinate, iar dorința sa desăvârșită de a crea viață se datorează în egală măsură lipsei sale de credință cât și convingerii că trebuie să facă un bine rasei umane. Echipa Victor Frankenstein – Igor Straussman îmi amintește de duetul format din Sherlock Holmes și John Watson, însă modul în care sunt construite personajele este ceva mai întunecat în ecranizarea romanului lui Mary Shelley decât în romanul lui Arthur Conan Doyle.

Situațiile comice sunt de asemenea prezente, completând parcursul personajelor către punctul culminant al filmului: nașterea monstrului lui Frankenstein. Astfel că încercările celor doi sunt completate de dialoguri pline de umor, dar și de lecții de viață în egală măsură. Ca să nu uităm de, așa cum spuneam încă din primele rânduri, prezența lui Lorelei în viața lui Igor și felul în care aceasta îi schimbă percepțiile și îi influențează relația cu mentorul Victor.

McAvoy este surpriza plăcută a filmului. Dacă la Radcliffe mă așteptam să facă un rol bun, la cel pe care-l cunoșteam drept profesorul Charles Xavier din noua serie X-Men, nu. Dar pot spune acum că, deși filmul este imaginat în jurul lui Igor, prestația lui Frankenstein este cea care m-a impresionat.

Filmul Victor Frankenstein apare pe marile ecrane vineri, 4 decembrie, distribuit de Odeon Film și cred că, după mai multe ecranizări nereușite, aceasta reușește în cele din urmă să se apropie de adevărata identitate a protagonistului ei.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.