Malaezu.ro

Despre gesturile de omenie pe care le-am văzut în ultima vreme

Acum un an, aproximativ în aceeaşi perioadă a anului, după meciul de Liga 1 dintre Steaua lui Reghe şi Viitorul lui Hagi (care are baza sportivă în Constanţa, se numeşte Viitorul Voluntari şi joaca la Chiajna, pentru că, nu-i aşa, trăim în România) încheiat 5 – 2 pentru constănţeni, patronul pe atunci aflat în libertate, Gigi Becali, urla în gura mare că a fost doar un gest de omenie! Adică n-ar fi putut el să lase echipa naşului să retrogradeze, mai ales că Steaua lui era deja campioană. Nu vreau să zic c-a fost blat; dar a fost.

Am renunţat de mult să mă mai implic (sufleteşte vorbind) în meciurile de fotbal din România. Cam de pe vremea când CFR-ul din Cluj făcea schimb de puncte cu Oţelul din Galaţi: campionatul ăsta mă baţi tu, la anul te bat eu, şi tot aşa. Două echipe care în prezent sunt în mare dificultate financiară, pline de datorii, care se zbat în mediocritate, dar care au înghiţit zeci de milioane de euro în ultimii ani. Şi deşi Steaua câştigă la pas ultimele două campionate (ediţia trecută şi cea curentă), nu am afirmat niciodată că Steaua domină un fotbal curat.

Pentru că, dacă stăm puţin şi ne uităm, în ciuda faptului că avem după gratii persoane importante din fotbalul românesc, precum fraţii Becali, George Becali, Mihai Stoica, Cristi Borcea sau Jean Pădureanu, în ciuda faptului că dictatura fotbalistică a lui Mircea Sandu şi Mitică Dragomir pare că a apus (măcar în teorie), sau că paraziţi precum George Copos, Adrian Mititelu ori Marian Iancu nu mai fac parte din fotbal, avem un campionat intern măcinat de gesturi de omenie.

Ca să nu mă acuze lumea că sunt un subiectivist ordinar, încep cu meciul jucat de Steaua în Ghencea contra celor de la Vaslui, echipă măcinată de datorii, cu jucători neplătiţi de luni de zile, cu un lot care s-a deplasat la Bucureşti pentru meciul respectiv cu doar câteva ore înainte, dar şi club care după încheierea ediţiei actuale de Liga 1 va retrograda financiar în eşalonul secund. Adică chit c-ar lua ei campionatul, sunt atât de în pom cu banii, încât li s-a retras dreptul de a juca în prima ligă.

Steaua suferea odată cu acel meci prima înfrângere a sezonului în campionatul intern, iar Reghe apărea la conferinţa de presă cu o şapcă cu Mercedes pe cap şi o sticlă cu apă plată de la nu-ştiu-ce-firmă-care-îi-dă-mulţi-bani pe masă, însă fără nicio explicaţie. Diferenţa între acelaşi antrenor care în urmă cu un sezon, după omenia cu Viitorul îşi anunţa demisia (mă rog, declarând ulterior că n-a zis aşa ceva, mănâncă presa c****t) şi cel de acum era una evidentă, iar cârcotaşii deja se întrebau pe când va avea în piept şi ecusonul de la Bwin. Aceeaşi SC Vaslui bătea, la doar o săptămână distanţă, o altă echipă deja retrogradată şi care nici măcar nu a mai binevoit să se înscrie pentru sezonul următor cu scorul de 8 – 1.

Etapa curentă un alt meci, dintre Săgeata Năvodari şi Ceahlăul Piatra Neamţ, a fost scos de la o casă de pariuri online, după ce oameni din cadrul agenţiei au declarat că la meciul respectiv s-a pariat din interior. Alte meciuri la care s-au aplicat gesturi de omenire i-au avut în prim-plan pe cei de la Viitorul Constanţa-Voluntari-Chiajna: este vorba de SC Vaslui – Viitorul 0 – 1 şi de Dinamo – Viitorul 1 – 2.

Salvată in-extremis de la retrogradare sezonul trecut, după ce a bătut atât Steaua cât şi Dinamo pe propriile terenuri în ultimele etape, echipa lui Hagi pare condamnată să joace tot în prima ligă, altfel unde s-ar mai duce finul Becali la muncă? Doar n-o să muncească la o divizionară secundă. Iar pentru că ăstia de la Viitorul tot nu erau în stare să câştige, nici cu omeniile astea de le primeau, liga a retrogradat de la sine putere o echipă (n.red. SC Vaslui) pentru a mai păstra un loc liber în Liga 1, doar, doar s-o salva şi Viitorul.

Şi dacă tot am amintit mai sus ceva de câini, că se supără ei pe mine, dar aşa e frumos, să zic totuşi şi de blatul lor cu Braşovul, de aseară (2 – 0 a pierdut Dinamo), pentru că, nu-i aşa, avem pe deoparte o echipă sigură de locul 4 şi cu şanse minime la locul 3, iar pe de altă parte o echipă care se zbate să rămână şi ea în prima divizie sezonul următor. Ăstia de la Braşov cred că încă n-au aflat că trebuie să rămână Viitorul.

Un gest de omenie a avut loc tot ieri în Anglia, acolo unde Everton i-a furat titlul marii rivale din oraş, Liverpool (un fel de rivalitate U Cluj – CFR Cluj, doar că fără unguri, pentru cei care nu se uită decât la Liga 1), oferindu-i trei puncte probabil viitoarei campioane Premier League, Manchester City. Tot oameni se vor dovedi a fi şi extratereştrii de la Barcelona, care nu îi vor permite Realului să câştige campionatul în dauna lor, aşa că vor oferi cadouri de sfârşit de mai celor de la Atletico. Pentru că darnici.

În finalul unui articol lung şi obositor vă las cu situaţia din Liga a II-a din Scoţia, acolo unde cei de la Hamilton Academy aveau nevoie de o victorie la opt goluri distanţă în ultima etapă a sezonului regulat, iar rivala Dundee să nu îşi câştige meciul, pentru a fi siguri de promovare. Ei au avut parte de omenie, se pare, dar cei de la Dundee nu au ştiut să piardă.

poza

Despre 
Blogger aici, social media editor la Kooperativa 2.0, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber mai sunt și student la social media.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.