Publicat în 1993, The Giver, romanul lui Lois Lowry avea să fie transpus într-un film la mai bine de 20 de ani distanţă. Tot atunci, doar că puţin mai devreme, în ianuarie 2014, Darul lui Jonas, adaptarea în limba română a cărţii originale avea să apară în librăriile din toată România. Ecranizarea apare la noi în ţară vineri, 5 septembrie, distribuită de Ro Image.
Aflat în regia lui Phillip Noyce, filmul The Giver reprezintă o încărcare de emoţie, de linişte interioară şi alte însuşiri ale unui stil de viaţă zen. Într-un viitor în care oamenilor le-au fost furate amintirile unui trecut dăunător în care războaiele, crimele ori foametea făceau victime multiple, nivelul de pace este, am putea spune alarmant. Regulile sunt stricte iar cetăţenii, fiecare dintre ei, respectă cu stricteţe principiile societăţii de care aparţin. Avem deci parte de o lume în care nimeni nu minte, nimeni nu vorbeşte urât, o lume privată însă de sunete şi culoare (la propriu), iar sentimentele lipsesc cu desăvârşire. Nu există ură, gelozie sau invidie la fel cum nu există nici iubirea.
În lumea lui Jonas (Brenton Thwaites) se vorbeşte despre o perfecţiune dusă până la cote dramatice. Religiile, rasele, culorile dar şi restul amintirilor au fost înlăturate de Înţelepţii conduşi de Meryl Streep, iar fiecare tânăr absolvent primeşte un angajament de viitor, o slujbă în termeni actuali, pentru a întregi societatea de care aparţine. Intriga filmului e oferită de momentul în care lui Jonas i se atribuie profesia de Primitor al Memoriei, persoana însărcinată să primească şi să cunoască toate acele amintiri crude ale unui trecut imperfect cu misiunea de a ajuta la menţinerea echilibrului comunităţii din care face parte.
Într-un rol jucat impecabil îl găsim pe Jeff Bridges, Dăruitorul, acel bătrân însărcinat să îi ofere lui Jonas amintirile de care acesta are nevoie. Cei doi pornesc împreună într-o aventură printre clipele trecutului, unde Jonas face cunoştinţă cu cele mai puternice sentimente şi trăiri. Cuprins de iubire şi durere deopotrivă, fiind martor la fericire dar şi la războaie, tânărul protagonist descoperă că lumea de care aparţine este o palidă iluzie a realităţii. Confruntânu-se cu povara de a fi singurul (alături de Dăruitor) care cunoaşte patimile istoriei, Jonas decide să salveze viitorul şi să se abată de la regulile impuse de societatea sa.
Filmul, precum şi romanul ce stă la baza sa, prezintă o incursiune senzaţională în jurul unei teme cu aspecte filosofice: relaţiile interumane. Probleme de natură existenţială despre haosul oferit de perfecţiune, despre limitarea simţurilor într-o lume lipsită de sentimente sunt puse în valoare de o manieră liniştită şi caldă. Darul lui Jonas nu este acel film în care să găseşti acţiune, război, violenţă, este mai degrabă o dramă a firii umane, o poveste despre cum să trăieşti în necunoştinţă de cauză. Este acel film care te face să exclami în momentul încheierii sale: Gata? Atât? Şi acum?
Mulţumesc Ro Image pentru că l-a adus în România şi mulţumesc Grand Cinema Băneasa pentru că a făcut posibilă vizionarea sa în condiţii impecabile. Nu uitaţi că apare în cinematografe vineri, 5 septembrie. Vă las mai jos cu trailerul subtitrat:
0 Comentarii