Malaezu.ro

Am văzut documentarul despre Pelé, primul produs comercial al fotbalului

Și eu, la fel ca tine cel mai probabil, știu de Pelé din povești, amintiri, articole și clipuri de pe Youtube. E evident faptul că nu l-am prins jucând, în anii ’60 și ’70 când el se distra pe teren eu mai aveam vreo 30 de ani până să ajung proiect în lucru. Dar nu despre asta e vorba, că în fond nu eram născut nici când a fost lansat primul Star Wars, dar tot l-am văzut și știu să-l apreciez.

Pentru că sunt unul dintre oamenii ăia care-și face programul (și) în funcție de programul meciurilor de Champions League, Cupa Mondială sau etapa din Premier League, sunt pasionat în egală măsură și de a urmări diverse documentare care apar pe tema asta. De altfel am și scris două articole cu producții despre fotbal care mi-au atras atenția, unul e aici, iar celălalt aici.

Recent am văzut și documentarul Maradona in Mexico, produs de Netflix, despre una dintre ultimele sale experiențe ca antrenor, în Sinaloa, orașul devenit faimos pentru traficul de droguri condus acolo de El Chapo. Dar cel mai recent am văzut documentarul Pelé, cu și despre cel pe care mulți îl consideră primul produs comercial al acestui sport.

Pentru a pune puțin în context, Pelé a jucat în perioada 1956-1977, însă până în ’75, deci aproape întreaga sa carieră, a jucat la Santos în Brazilia. În acești 20 de ani a jucat la 4 Campionate Mondiale (până la retragerea de la echipa natională în ’71), dintre care a câștigat trei. Un procent chiar bun, zic.

În ’99 Pelé a fost ales atât cel mai bun fotbalist al secolului XX, cât și cel mai bun atlet și a ajuns pe lista Times a celor mai importante 100 de personalități ale secolului. În fine, același Pelé este subiectul și unor recorduri controversate (pentru că datele statistice nu erau chiar cele mai exacte în urmă cu 50 de ani): recent a fost depășit de Cristiano Ronaldo la numărul total de goluri marcate pentru club și națională (Pelé având 757 în total), însă imediat după toată treaba asta brazilianul și-a schimbat descrierea de pe Instagram și a adăugat “Leading Goal Scorer of All Time (1,283).” 

Revenind la documentarul produs de Netflix cu focus pe cariera lui la echipa națională mai mult decât pe reușitele de la club, vedem un protagonist aflat acum la 80 de ani rememorând principalele evenimente din viața sa. Într-o perioadă în care lumea abia ce ieșise dintr-un nou Război Mondial iar noțiunea de democrație nu era neapărat cea mai populară în Brazilia, Pelé a fost nevoit să fie un simbol nu doar pe teren, ci și în afara acestuia, ajungând de multe ori fără să vrea în postura de a fi un element de legătură între popor și putere. E ca și cum și-ar însuși Ceaușescu victoria Stelei de la Sevilla din ’86, la fel era și acolo cu Cupa Mondială câstigată de Brazilia pentru dictator.

Altfel, Pelé a avut norocul de a juca într-o perioadă în care puterea media se afla la început și era suficient să atragă atenția presei pentru a deveni o celebritate internațională. Pentru că pe-atunci nu exista social media, iar sportivii făceau bani exclusiv prin competițiile sportive în care erau implicați, nu promovând echipamente și branduri de șampon. Pelé a fost primul care a depășit cumva bariera asta și s-a prezentat lumii ca ceva mai mult decât un simplu fotbalist, ci mai degrabă o vedetă.

Rememorează la un moment dat că pentru prima sa Cupă Mondială, cea din 1958, a trebuit să se deplaseze în Suedia, unde avea să simtă privirile localnicilor ațintite asupra sa, o persoană de culoare.

Dacă ești pasionat de subiectul ăsta, așa cum sunt eu, atunci clar vei vrea să vezi documentarul; e valabil în egală măsură pentru cei mai bătrâni de pe-aici, care-și pot aduce aminte (dacă e cazul) de vremurile alea, dar și pentru cei mai tineri care au ocazia să-l mai descopere puțin pe Pelé.

Tagged in:, ,
Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.