Malaezu.ro

După un an de FJSC

Recent am primit mai multe întrebări de la probabil-viitorii studenți care vor să știe cum mai e pe la FJSC, de ce e bine, de ce e rău; de ce se poate și mai rău. Le-am răspuns, deci n-o să găsească nimic nou în articolul ăsta, dar am zis să-l scriu că, cine știe, poate ajută pe cineva. Măcar mă ajută pe mine să centralizez lucrurile cu care am rămas după un an de FJSC. Îs foarte multe idei preconcepute cu privire la facultatea asta și, chiar dacă multe dintre ele sunt adevărate, e urât faptul că sunt susținute în necunoștință de cauză. Oricum am auzit că e la modă să criticăm FJSC-ul. (sursa foto)

Citeam, pe vremea când abia începusem facultatea de nu mai mult de-o lună, un articol despre cât poate fi de inutilă, despre cum nu-și dă nimeni silința aici și cum – după o lună, mă repet – putem realiza deja că n-avem parte de niciun viitor. Nu mai găsesc acum articolul, căci zău că dădeam și link către el.

Că-s profesori care n-au nicio legătură cu materia pe care o predau? Da, sunt. Sunt destui care vorbesc din cărți și destul de puțini aceia care împărtășesc experiențe. Dar sunt profesori din ambele categorii și, v-o zic direct și fără nicio supărare, atunci când simt că un profesor nu mă poate ajuta cu ceva concret în viața asta, nu am de ce să stau alături de el; fie și alea două ore de curs/seminar pe care le avem împreună. Deci, da, îi Student Pub aproape, sau terasele din Centrul Vechi, ai unde să te duci dacă nu-ți place.

Am mult timp liber; foarte mult timp liber. Bine, de fapt n-am, dar facultatea îmi oferă posibilitatea asta. Nu m-a pus nimeni să stau 6-8 ore într-un amfiteatru, iar dacă eu consider că după două ore am asimilat informația de care aveam nevoie, sunt liber să fac ce vreau. Pot, așa cum spuneam, să mă duc în Centrul Vechi, sau pot să fac ceva mai util cu viața mea; dar e strict decizia mea asta.

FJSC-ul scoate șomeri? Aveți habar câte oferte de job-uri în comunicare circulă zilnic pe Facebook? Zic de comunicare pentru că asta studiez eu, nu știu cum e pe la jurnalism sau publicitate. Da, sigur, e nevoie de ceva experiență, un CV, povești dintr-ăstea, dar să fim serioși, nu cumva aceleași cerințe sunt în oricare alt domeniu? FJSC-ul îi scoate șomeri pe aceia care vor să fie șomeri. Pe cei care se așteaptă ca cineva să se plimbe printre rânduri într-o sală de curs, punându-le mâna pe cap și exclamând că tu ești alesul! Hai să muncim mai mult, să ne dăm silința, dacă nu vrem să fim șomeri.

Uite cum e la FJSC: după un prim an de facultate n-am învățat prea multe; adică ce zic eu, am învățat puține de la oameni puțini; puține și bune. Dar asta și pentru că nu-s eu cel mai conștiincios student din câți există. FJSC-ul ăsta își obligă studenții să facă practică din primul an, fără să le ofere prea multe alternative. Iar asta e o chestie faină, pentru că studentul își caută singur, se străduiește să obțină practica aia (chiar dacă majoritatea stagiilor nu sunt plătite) și, realizând el că-i mai greuț așa să-ți găsești un job și că nu vine nimeni să-ți ofere un contract, luptă mai tare pentru a rămâne acolo și a se angaja.

Zic să nu mai fim ipocriți și leneși. Să nu ne mai așteptăm să primim totul pe tavă și să nu mai începem o facultate cu gândul că sună mișto, văd eu ce fac mai departe. Ați putea zice asta și înainte să dați la medicină? Nu, acolo nu vedeți voi ce faceți mai departe. Și nu cred că e vina facultății că studenții ei habar n-au de ce sunt aici. Nu mă laud, dar eu am reușit să-mi găsesc de lucru încă din primul an de facultate; și e foarte fain și sunt foarte mulțumit cu asta. Iar FJSC-ul nu m-a ajutat absolut deloc.

E rău la FJSC? Da, poate că e. Dacă consideri că e rău să faci singur ceva în viața asta. Da’ mie-mi place, că-s mai liberal și nu cred că merităm egalitate.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

1 Comentariu

  1. Diana

    7 mai 2023 - 1:39 pm
    Răspunde

    Bună ziua! În sfârșit ma regăsesc într un articol 100% legat de facultate.
    Vreau sa va mulțumesc ca a-ți împărtășit aceste gânduri fără vreo reținere.Si eu sunt studenta la FJSC și simt la fel..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.