Malaezu.ro

Escape Room: din culisele jocului devenit fenomen

Spoiler alert: în ciuda unui titlu atractiv, acest articol nu va conţine niciun spoiler cu privire la cum arată sau ce se va întâmpla într-o cameră de escape room. Am participat la suficiente evadări (sau încercări de evadare) pentru a auzi o groază de poveşti, de întâmplări, making of-uri şi aşa mai departe. Am dezvoltat o pasiune pentru fenomenul ăsta, şi cu cât particip la mai multe cu atât mă fascinează şi mai tare. De exemplu, ceea ce-au putut să facă cei de la Escape Experience cu o măsuţă IKEA e fabulos!

Despre experienţele mele la escape room am mai scris deja aici şi aici, aşa că azi vă invit la o nouă abordare a jocului. Una mai din spatele cortinei, ca să zic aşa. Sunt convins că deja ştiţi ideea jocului, regulile, cam ce se întâmplă pe-acolo, nu ştiu însă dacă toată lumea e conştientă de sentimentele pe care le ai odată cu o astfel de experienţă. Şi e de înţeles că n-aveţi cum să fiţi familiarizaţi cu acelea dacă nu aţi încercat măcar un escape room până acum.

Escape Room pentru aniversări
V-aţi gândit vreodată că un escape room poate fi o idee atât de cadou pentru cineva, dar şi o modalitate de a-ţi sărbători ziua de naştere? Adică funcţionează both ways, poţi să îi faci cadou cuiva 60 de minute încuiat într-o cameră sau, dacă e chiar ziua ta, îţi poţi duce tu prietenii acolo. Că vă spuneam de poveşti dintr-ăstea din spatele cortinei, am înţeles că unei doamne i s-a făcut cadou o experienţă de genul şi, pentru că habar nu avea ce înseamnă şi nu era deloc atrasă de idee, şi-a petrecut ziua de naştere singură, într-un colţ, în timp ce prietenii ei încercau să o scoată de-acolo; deşi nu era celebră.

Escape Room pentru cupluri
Aici îs multe variante de escape room posibile. De exemplu, dacă vrei să te apropii de o persoană, petreceţi o oră încuiaţi în aceeaşi cameră şi vedeţi ce iese: poate fi de bine, poate fi de rău, dar măcar ştii cum stai. Dacă sunteţi certaţi şi vrei să vă împăcaţi, poate 60 de minute de captivitate o să vă ajute să vă puneţi ordine în gânduri. Bine, toată treaba asta poate funcţiona şi invers, dar măcar rămâi cu experienţa unui escape room după.

Escape Room pentru corporatişti
Deci ceea ce urmează să vă spun e cât se poate de real; sau cel puţin, aşa mi s-a zis. Escape room-urile funcţionează foarte bine pentru team work, iar atunci când eşti lideul unei companii şi ai nevoie de oameni care să se înţeleagă între ei mai bine decât o fac cu nevestele (nu c-ar fi ceva greu neapărat), o astfel de oportunitate nu prea trebuie ratată. Exact aşa a făcut un manager care şi-a adus 25 de angajaţi la escape room, în echipe de câte cinci, pentru a le testa lucrul în echipă. Din exterior, ei au fost în permanenţă supravegheaţi de un psiholog care lua notiţe cu privire la comportamentul lor în cameră.

Povestea asta s-a petrecut la Escape Experience, cel la care m-am dus şi eu de curând. Am evadat de-acolo, alături de exploratorii internetului Andrei, Adriana, Emil, Iulia şi Raluca în 45 de minute. Din toate camerele în care am intrat până acum, cred că pot spune că cea de la Escape Experience a fost cea mai inteligentă. Dincolo de poveste, de tematică, de decoruri, jocul lor te face să-ţi aduci aminte de orele de fizică din liceu dar în acelaşi timp să te simţi ca-n Star Wars pe alocuri. După o oră petrecută acolo, am înţeles exact cum se simţea Da Vinci atunci când încerca să inventeze câte ceva nou şi nu îi ieşea; dar şi bucuria pe care o experimenta când avea succes!

Post Scriptum: sper că nu aţi citit tot articolul doar pentru a afla ce s-a întâmplat cu măsuţa aia IKEA. Adică serios, nu vă zic, vă duceţi şi aflaţi singurei.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

7 Comments

 1. Emil Calinescu

  25 martie 2015 - 3:16 pm
  Răspunde

  Din CULISELE… Ma asteptam sa faci dezvaluiri de senzatie :))

  • Alexandru Ion

   25 martie 2015 - 3:20 pm
   Răspunde

   De când sunt student am învăţat şi eu cum merge treaba cu titlurile de presă. Hai că sună bine, recunoaşte! Plus că, de fapt, chiar sunt nişte idei „din culise”. :))

 2. Adriana Sandru

  25 martie 2015 - 4:25 pm
  Răspunde

  Si mie mi-a ramas gandul la masuta de la IKEA! :)))) Dar mai ales la momentul final! 😀

  • Alexandru Ion

   25 martie 2015 - 4:29 pm
   Răspunde

   Am zis că-mi iau şi eu o măsuţă d-aia şi încep să o modelez cum mă taie capul. #fărăspoilere!

 3. Pingback: Escape Experience

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.