Malaezu.ro

4 idei după primul weekend de EURO 2016

Nu am apucat să scriu nimic pe preaminunatul blog despre EURO 2016: nici despre meciul de deschidere pe care l-au susținut ai noștri cu țara gazdă, nici despre prestația altor echipe, nici despre bătăile dintre ultrași. Mai sunt două zile până se termină prima fază a grupelor și mai au de jucat patru dintre cele mai bune echipe ale turneului: Belgia și Italia (care joacă între ele), Spania și Portugalia.

După ce am terminat cu examenele pe sesiunea asta mi-am luat un weekend de binging fotbalistic în care am urmărit toate partidele de la EURO (6 la număr, plus meciul României de vineri). Pe rând, despre principalele idei pe care le-am observat:

1. România a jucat mai bine decât mă așteptam

Am început cu jocul naționalei lui Tata Puiu, care m-a surprins plăcut. Cred că și contextul a fost de așa natură încât să jucăm un fotbal frumos, am avut pe umeri presiunea meciului de deschidere și a unui adversar care ne obliga să ne ridicăm la un nivel înalt. Surpriza e cu atât mai plăcută cu cât, fără supărare o spun, jucătorii tricolori nu au valoarea arătată de jocul prestat.

Individual, fiecare dintre ei sunt destul de slabi și nu pot avea pretenția să joace la o echipă de top din Europa, nu avem niciun jucător în lot (cu excepția lui Sînmărtean) care să poată scoate un adversar din joc prin dribling. Cu toate astea, Iordănescu a ales cam cel mai bun prim 11 posibil și a scos tot ce putea de la el. Sper să nu întâmpinăm probleme de mentalitate la următoarele meciuri cu adversari pe care ar trebui să îi batem.

romania_euro

2. Anglia a jucat mai prost decât mă așteptam

Pentru mine Anglia era (rămâne încă, în ciuda jocului prestat) principala favorită la câștigarea EURO 2016. Are cel mai bun lot din ultimii mulți ani și jucători care au realizat performanțe importante în sezonul recent încheiat (sunt vreo 5 jucători de la Tottenham, care a avut un sezon excepțional). Cu toate astea, după o primă repriză bună și o lovitură liberă bătută impecabil de Dier, englezii au jucat ca Gibraltar atunci când reușește să ducă un scor egal cu Spania până în ultimele minute; sau ca Steaua la Middlesbrough.

De aici și până la momentul inevitabil în care rușii aveau se egaleze n-a fost mult, fapt ce dovedește pentru a ‘șpea oară că Hodgson e cel mai prost antrenor de la turneul ăsta final, la fel cum a fost și de la precedentul. E musai să-și revină până la meciul cu Țara Galilor, că altfel scapă Bale pe contraatac 30 de secunde, în timp ce restul de 90+ de minute se vor apăra pe trei linii, și s-au dus șansele la optimi.

england_euro

3. Jocul Irlandei de Nord e dovada clară a grupei slabe pe care am avut-o în preliminarii

Irlanda de Nord a luat bătaie doar cu 1-0 de la Polonia, după ce a trecut centrul terenului de vreo 5 ori tot meciul, dintre care doar o dată mai periculos. Irlanda de Nord a terminat peste România grupa preliminară, dominând naționalele Ungariei și a Greciei. Sigur, poate că ei sunt mulțumiți că au ajuns aici și au ca obiectiv acum să nu ia prea multe de la Lewandovski, Muller și restul.

Dar asta nu e o scuză pentru faptul c-au tras de timp încă din minutul 30 și s-au apărat de zici că era Cîrțu antrenor, cu Pițurcă secund; sau invers. Nord irlandezii au jucat cel mai prost fotbal de până acum la EURO și, în condițiile în care noi ne-am cam chinuit cu ei în preliminarii, mi-e frică să mă gândesc ce ne așteaptă în confruntările cu Polonia.

ireland_euro

4. În Franța sunt mai multe incidente decât în Brazilia sau Africa de Sud

Toată lumea era îngrijorată, atât în 2010 cât și în 2014, cu privire la țara de desfășurare a Cupei Mondiale; nici Brazilia, nici Africa de Sud nu erau un etalon de securitate și erau predispuse la tot felul de întâmplări. Cu toate astea, ce se petrece acum în Franța întrece orice limită. Luptele de stradă dintre ultrași au depășit de mult granițele unor simple ciocniri, iar modul în care sunt introduse petarde și fumigene pe stadion e incredibil. Bonus, un fan croat a intrat pe teren imediat după marcarea golului lui Modric de ieri, pentru a se bucura alături de favoriți. Iar la Lyon s-ar fi găsit un pachet suspect, dar desigur, paranoia e mare în aceste momente.

(sursa featured image; sursa foto articol)

Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.