Văd că există curentul ăsta, abordările de acest fel, iar viitorul ce cândva părea improbabil şi fantezist astăzi pare explicat drept o realitate inevitabilă. Filmele nu se mai fac aşa cum se făceau odată, iar astăzi fenomenele fictive pe care le-am fi considerat simple surse de entertainment au devenit provocări ale ştiinţei ori ale filosofiei. Exemple precum dezbaterea inteligenţei artificiale pe marele ecran nu mai sunt doar aspiraţii futuriste, ci devin mai degrabă întrebări incerte ale prezentului: oare nu cumva proiecte precum Ex Machina sunt deja parte din viaţa noastră de zi cu zi?
La doar 24 de ani, Caleb (Domhnall Gleeson) este angajatul celei mai mari companii de IT din lume; la doar 24 de ani, Caleb câştigă, precum Charlie bilet către Fabrica de Ciocolată, un tichet de aur ce îi permite să lucreze o săptămână alături de şeful său. O fire extrem de retrasă, Nathan (Oscar Isaac) este însă posesorul unei averi impresionante, dar şi al unui intelect aparte. Apropierea dintre mintea sa şi cea a lui Caleb par a duce într-o direcţie nebănuită evoluţia omenirii.
Nathan îi face cunoştinţă noului său partener cu Ava (Alicia Vikander), un robot construit special pentru a dezvolta o inteligenţă artificială proprie. Caleb se vede prins într-un experiment fascinant, oferindu-i-se în acelaşi timp şansa de a participa la un fenomen ce ar putea sta la baza unei premiere mondiale. Datoria sa rămâne aceea de a separa partea computerizată de partea umană din Ava şi, în final, de a recunoaşte succesul inteligenţei artificiale implantate în aceasta.
În acelaşi timp, însă, Caleb nu reuşeşte de fiecare dată să distingă conceptele programate de sentimentele pure şi se implică într-un complex joc al senzualităţii. Cuprins de nesiguranţă şi de gândul că orice adevăr ar putea fi doar o minciună, tânărul programator nu mai ştie în cine sau în ce să creadă. Prezenţa inteligenţei artificiale în viaţa sa creşte pe măsură ce distanţa dintre el şi restul umanităţii se măreşte şi ea.
Implicarea unei false umanităţi în relaţiile dintre oameni este prezentată cu ajutorul roboţilor. Prezenţa lor în vieţile protagoniştilor filmului, chiar dacă este la un nivel fictiv, naşte întrebări promiţătoare despre însăşi realitatea pe care o trăim noi. Deşi putem spune cu siguranţă că inteligenţa artificială nu a fost încă realizată (sau cel puţin nu la un stadiu pur, perfect), nu putem să nu ne întrebăm dacă şi această certitudine nu este tot o altă minciună.
Ex Machina este un film inteligent ce necesită un public pe măsură. Acţiunea explozivă şi plot twist-urile tipice americanilor sunt acum înlocuite de o profunzime a poveştii care vă va ţine cu sufletul la gură pe toată durata filmului. Aşteptările voastre vor fi uneori răsplătite de evoluţia personajelor, alteori veţi fi surprinşi de direcţiile abordate de regizorul Alex Garland.
Adus în România de Ro Image, filmul Ex Machina îşi face începând de astăzi, 19 iunie, loc pe marile ecrane. Mai jos aveţi şi trailerul, însă eu zic c-ar fi o idee bună să mergeţi la cinema şi să vă bucuraţi de o experienţă totală asupra inteligenţei artificiale.
0 Comentarii