Malaezu.ro

Am văzut Fahrenheit 451, un film în care pompierii ard cărți pentru ca oamenii să nu mai aibă păreri

Fahrenheit 451 e titlul unei cărți publicate de Ray Bradbury în 1953 și se referă exact la ceea ce crezi tu că se referă: la o temperatură. cele 451 de grade Fahrenheit sunt cele folosite pentru a arde toate cărțile dintr-o societate distopică în care pompierii nu mai sting focurile, ci le provoacă. Volumul a mai avut o ecranizare prin ’66, iar acum HBO a făcut un film nou în care a integrat niște aspecte moderne, dar și futuriste. Asta e o chestie mișto pentru că, în timp ce filmul în sine nu e neapărat o capodoperă, elementele acelei lumi merită să fie menționate.

Ca să înțelegi, oamenii ăia au în case un sistem smart gen Alexa de la Amazon care le ține de urât și îi spionează; ca Alexa de la Amazon. E o secvență la un moment dat în care e prezentată o femeie care n-avea device-ul respectiv în casă, iar în locul lui avea o bibliotecă plină de cărți și oamenii zic despre ea că „trăiește ca o sălbatică.”

Altă treabă e că ăia acolo au un internet nou, controlat cap-coadă de autorități, iar la un moment dat chiar zic că din 6.000 de limbi, câte erau vorbite pe glob într-un timp, acum au mai rămas doar 60.

Benjamin Franklin e menționat ca omul care a înființat prima divizie de pompieri special pentru a putea porni focuri, nu pentru a le stinge, lucru care-ți arată că spălarea pe creier e la nivel maxim, au alterat istoria după bunul plac. Apropo de istorie, acțiunea din Fahrenheit 451 se întâmplă undeva după Cel de-al Doilea Război Civil, un conflict fictiv provocat de faptul că oamenii aveau prea multe păreri pentru că primeau informații contradictorii din cărți despre aceleași subiecte.

Practic nevoia de a arde cărți a pornit ca urmare a faptului că diverse categorii sociale se simțeau jignite de afirmațiile din ele. Adică aveai o carte în care femeile erau prezentate drept inferioare bărbaților, iar dorința de corectitudine politică a dus la interzicerea ei; apoi aveai o carte în care persoanele de culoare erau asuprite și cu care s-a întâmplat același lucru. Și tot așa, până ce n-a mai rămas nicio carte pentru că se considera că toate ofensau pe cineva.

Fahrenheit 451 e fix despre cum un departament de pompieri luptă cu „teroriștii” care încă mai au cărți sau, mai rău, vor să le pună și la dispoziția altora. Evoluția poveștii e fix cum te aștepți tu să fie, destul de clișeică și fără momente surprinzătoare, dar dac-ar fi să laud un aspect al filmului e cel referitor la societatea construită acolo. Îl poți vedea oricând ai chef pe HBO GO.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.