Drama regizată de Curtis prezintă un puternic conflict între două popoare, două lumi și două culturi diferite. Nu vorbim de un război, ci de o confruntare rece și distantă între dreptatea cerută de către Maria Altmann și perspectivele egoiste înfățișate de statul austriac. Intriga este oferită de „Femeia în aur”, un tablou confiscat de naziști din casa unei familii de evrei, care se află acum la granița dintre un trecut violent și un viitor lipsit de prejudecăți. Helen Mirren și Ryan Reynolds au ca scop aducerea tabloului fenomen înapoi în casa familiei de care aparține.
Povestea filmului se învârte în jurul a două planuri temporale ce ajung, în mod inevitabil, să se intersecteze în drumul către ceea ce s-ar putea numi destin. Maria Altmann (Hellen Mirren) este în prezent o refugiată evreică ajunsă la bătrânețe, măcinată de amintirile unei tinereți zbuciumate. Maria dorește să aducă înapoi în casa în care locuiește un tablou ce o înfățișează pe regretata sa mătușă, Adele. Pictura se află în prezent pe pereții unui celebru muzeu din Viena și este denumită Femeia în Aur, iar importanța sa pentru cultura austriacă va obliga autoritățile statului să facă orice este nevoie pentru a o ține în interiorul granițelor.
Maria apelează la ajutorul avocatului Randol Schoenberg (Ryan Reynolds) și își planifică trimiterea în judecată a statului austriac, însă lucrurile nu merg mereu conform cu planurile prestabilite. Evreica nu devine doar clienta lui Randol ci și prietena sa, iar cei doi încep o cursă împotriva abuzurilor și interpretărilor în afara legii care au costat-o pe Maria pierderea unei comori de o puternică valoare sentimentală. Dacă legăturile de familie sunt cele ce o motivează pe femeie, Randol se lasă atras în joc de către mirajul banilor de îndată ce descoperă adevărata valoare de piață a Femeii în aur.
În paralel cu drumul celor doi, Simon Curtis prezintă o altfel de viață trăită cândva de către Maria Altmann. Interiorul familiei sale este portretizat excelent de regizor și pus în evidență de un scenariu reușit. Relațiile Mariei cu tatăl ei ori cu mătușa Adele (Antje Traue) sunt portretizate în timpurile grele ale începutului Celui de-al Doilea Război Mondial. Familia Mariei devine rapid victima unui regim abuziv ce îi pedepsește pe evrei, în timp ce singura ei șansă de supraviețuire e părăsirea tuturor valorilor în care crede.
Woman in gold reprezintă una dintre cele mai bune drame despre evrei spuse în ultima vreme. Chiar dacă nu se învârte în jurul tragediilor petrecute la jumătatea secolului trecut, filmul lui Curtis abordează mai degrabă un unghi prezent, în care evreii persecutați cândva trebuie să suporte acum rigurozitatea unei lumi ce doar se vrea a fi corectă. Distribuit de CineForum, filmul intră în cinematografele țării de vineri, 29 mai.
1 Comentariu