New Year, new listă de filme pe care aș vrea să le văd la cinema în anul care tocmai ce a început. Dacă ne lasă pandemia, după cum ziceam și anul trecut.
2021 n-a fost un an chiar așa rău pentru cinematografie cum s-a anunțat, ținând cont de context, evident, și comparându-l cu 2020. Ba chiar am văzut niște filme foarte, foarte bune pe marele ecran, gen Dune și Spider-Man: No Way Home. Mai mult, majoritatea filmelor din lista pe care o aveam pregătită acum un an chiar s-au lansat, nu neapărat la timp, dar măcar în anul în care ne-au fost promise; cu vreo 4 excepții. Anul trecut fost un an ciudat și pentru că am asistat la o premieră: studiourile Warner Bros. au decis ca toate filmele lor să fie lansate în Statele Unite simultan în cinema și pe streaming, pe HBO Max; lucru care nu va mai fi valabil în 2022.
O altă chestie inedită care a marcat cumva 2021 a fost faptul că pe zona de streaming Netflix a lansat cel puțin un film original pe săptămână. Nu vorbim aici de calitatea lor, ci de avalanșa de conținut cu care am fost bombardați aici. Și, dacă nu era suficient, Marvel s-a asigurat că avem conținut nou în fiecare săptămână, indiferent că vorbim de lansările din cinema sau de multitudinea de seriale de pe Disney+; practic atunci când se termina unul începea un altul și tot așa pentru mai tot anul.
Revenind la 2022, din punctul meu de vedere e destul de atractiv și plin de motive de a merge la cinema; Marvel (atât prin Disney, cât și prin Sony) are 5 titluri anunțate, cei de la DC au la rândul lor 4. Avem un nou film din seria Fantastic Beasts, însă poate de departe capul de afiș al anului este presupusa lansare a lui Avatar 2. Toate titlurile de mai jos sunt prezentat cu data de lansare existentă la ora publicării acestui articol (3 ianuarie), așa că e posibil să tot apară modificări pe parcursul anului.
Morbius (28 ianuarie)
Primul film care atrage atenția în 2022 e îndelung așteptatul Morbius, povestea vampirului din universul Spider-Man interpretat aici de Jared Leto. E al treilea film al universului conturat de Sony (după primele două Venom), iar acum că știm că multiversul e real, posibilitățile pentru Morbius sunt infinite.
Death on the Nile (11 februarie)
Kenneth Branagh este din nou Hercule Poirot după succesul producției Murder on the Orient Express, de data aceasta pentru adaptarea romanului Agathei Christie Moarte pe Nil. Gal Gadot este alături de el în distribuția filmului care trebuia lansat încă din decembrie 2019, înainte de debutul pandemiei, dar care a fost amânat de mai multe ori atât din cauza coronavirusului, cât și a unor acuzații de hărțuire aduse lui Armie Hammer.
Uncharted (18 februarie)
Bazat pe celebra serie de jocuri video, Uncharted se lansează în sfârșit pe marile ecrane la 14 ani de la momentul în care a intrat în producție; da, ai citit bine, 14 ani. Prima idee de film datează încă din 2008, cu mulți regizori, scenariști și actori legați de el de-a lungul ultimului deceniu, până să ajungem la formula finală cu Tom Holland și Mark Wahlberg protagoniști.
The Batman (4 martie)
Noua variantă a lui Batman este poate și cea mai discutată, în contextul în care Robert Pattinson a fost alesul lui Matt Reeves pentru rolul lui Bruce Wayne. Reeves propune însă poate cea mai întunecată variantă a eroului, într-un film diferit de tot ce s-a făcut în trecut, cu o mulțime de adversari pe măsură, de la Catwoman la Riddler și Penguin, dar și un protagonist mult mai violent.
Operation Fortune: Ruse de guerre (18 martie)
Printre regizorii mei favoriți, Guy Ritchie revine cu un nou titlu după minunățiile The Gentlemen, The Man from U.N.C.L.E. sau Sherlock Holmes. Operation Fortune: Ruse de guerre este un film de acțiune cu Jason Statham, Aubrey Plaza și Hugh Grant despre o echipă de spioni care recrutează un actor de Hollywood pentru una dintre misiunile lor.
Sonic the Hedgehog 2 (8 aprilie)
Fără să am așteptări prea mari, am rămas plăcut surprins de Sonic pentru carisma lui Ben Schwartz (vocea protagonistului), alături de James Marsden și Jim Carrey. Eu recunosc că m-am și jucat super mult jocurile celor de la Sega în copilărie, poate și de-aia sunt puuuțin entuziasmat pentru continuarea care-i aduce pe marele ecran pe Knuckles și Tails; și pe Idris Elba, desigur.
Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (15 aprilie)
Pentru mine Fantastic Beasts 3 e cel mai așteptat film al lui 2022; there, I said it, sunt Potterhead irecuperabil. Au trecut patru ani de la precedentul titlu din serie, timp în care Johnny Depp a fost înlocuit în rolul lui Grindelwald de Mads Mikkelsen, însă dincolo de asta nivelul de entuziasm pentru acest origin story al lui Dumbledore (Jude Law) este unul greu de explicat în cuvinte. The hype is real, guys!
The Lost City (15 Apr)
Cu un film de aventură pe an cu toții suntem datori, iar alegerea mea pentru 2022 e The Lost City pentru distribuția din care fac parte Sandra Bullock, Channing Tatum, Daniel Radclife și Brad Pitt. La cum arată povestea, premisa și decorurile, ai zice că singurul om care lipsește de aici e Dwayne Johnson.
The Northman (22 aprilie)
The Northman este unul dintre proiectele pe care le urmăresc de mult timp, despre un prinț viking care vrea să se răzbune pe cei care i-au ucis tatăl. Filmul regizat de Robert Eggers (The Lighthouse) beneficiază și de o super distribuție, cu Alexander Skarsgård protagonist, alături de Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke și Willem Dafoe.
Doctor Strange in the Multiverse of Madness (6 mai)
După haosul din Spider-Man: No Way Home Benedict Cumberbatch revine în rolul lui Doctor Strange pentru a readuce echilibrul în univers; sau multivers, de data asta. Marvel a construit o lume atât de complexă încât cred că filmul ăsta va fi primul pe care nu-l vei putea urmări și înțelege dacă nu ai văzut și serialele produse de Disney+. Elizabeth Olsen revine în rolul Wandei după evenimentele din WandaVision, trailerul confirmă deja prezența unui Strange secundar ce a debutat în animația What If…? și probabil că pe lângă asta vom avea și niște legături cu seria Loki, care a contribuit la explozia multiversului.
John Wick: Chapter 4 (27 mai)
Nu zicem niciodată nu unui film cu Keanu Reeves, chiar dacă ultimul Matrix a fost cel puțin dezamăgitor. Dar John Wick e o serie de filme care s-a remarcat prin violență, acțiune și numărul de cadavre lăsate în urmă, așa că sunt șanse mici să fim dezamăgiți în direcția asta.
Jurassic World Dominion (10 iunie)
Eu n-am fost niciodată fan al noilor filme din seria Jurassic, n-o să schimb asta acum; cumva aici e la fel ca-n cazul unor francize gen Fast and Furious sau Mission: Impossible, odată ce te-ai apucat de ele le duci până la capăt indiferent cât de dureroasă e călătoria; rămâne doar să speri că ăsta chiar va fi ultimul film din serie.
Elvis (24 iunie)
Baz Luhrmann revine în scaunul regizoral după o pauză de aproape un deceniu, de la The Great Gatsby, cu un film biografic despre viața regelui rock and rollului. Rolul lui Elvis Presley este interpretat aici de Austin Butler, în timp ce rolul managerului său îi revine lui Tom Hanks. Filmul trebuia să se lanseze inițial pe 1 octombrie 2021, suferind de atunci nu mai puțin de 3 amânări până în vara lui 2022.
Thor: Love and Thunder (8 iulie)
Ăsta e unul dintre filmele pe care eu le aștept cel mai mult în 2022, odată pentru că sunt fan al lui Thor și al mitologiei nordice din jurul lui, dar și pentru că știu de ce e capabil Taika Waititi. Natalie Portman is back, Christian Bale e și el în distribuție, iar dacă filmul respectă povestea din comics va fi spectacol.
Nope (22 iulie)
Nope e pe lista asta pentru că e produs de fascinantul Jordan Peele, omul care a mai regizat Get Out și Us în trecut; evident că protagonist e Daniel Kaluuya. Misterul din jurul filmului ăsta e uriaș, în afară de o dată de lansare și un poster nu există nicio informație despre plot, însă filmările sunt deja încheiate, deci cu puțin noroc vom avea un trailer cât de curând pentru a ne lămuri măcar puțin.
Black Adam (29 iulie)
Filmul cu Dwayne Johnson protagonist e promovat de DC de ani buni, însă cu toate astea la ora la care scriu aceste rânduri nu avem încă un trailer pentru el. Eu recunosc că nu-s neapărat un fan al personajului lui Black Adam, chiar dacă mitologia din jurul lui e destul de ofertantă, și nici n-am încredere în Warner Bros. c-ar putea face ceva cu DCEU, dar hei!, să-i dăm totuși o șansă înainte să aruncăm cu vorbe.
Salem’s Lot (9 septembrie)
Nu putea trece 2022 fără o adaptare a unei opere semnate de Stephen King, iar anul ăsta Salem’s Lot e norocosul câștigător. Nu se știu prea multe despre producția asta exceptând distribuția din care fac parte Lewis Pullman, Makenzie Leigh și Pilou Asbæk, însă dacă ești fan al poveștii, să știi că ea a fost adaptată în 2021 în seria limitată Chapelwaite produsă de Epix.
Spider-Man Across the Spider-Verse (Part One) (7 octombrie)
Animația cu Spider-Man premiată la Oscar revine în 2022 cu o continuare pe care fanii au cerut-o încă de la momentul primei lansări. Miles Morales face din nou slalom prin multivers alături de Gwen Stacy și Miguel O’Hara (în vocea lui Oscar Isaac). Partea a doua e programată pentru anul 2023.
The Flash (4 noiembrie)
Ezra Miller primește pe mână una dintre cele mai bune povești ale personajului The Flash spuse vreodată în benzile desenate: Flashpoint, un eveniment semnificativ în care Barry Allen călătorește în timp și generează o nouă linie temporală alternativă. De ce e asta relevant? Pentru că pe lângă alte variante ale propriei persoane, Flash îl aduce pentru încă o dată pe marele ecran pe Batmanul lui Michael Keaton, pentru prima oară după 30 de ani. Mai mult, zvonurile spun că filmul ăsta va fi folosit pentru a reseta DCEU și a scoate filmele lui Zack Snyder din canon.
Black Panther: Wakanda Forever (11 noiembrie)
Filmul ăsta e poate unul dintre cele mai controversate ale anului, din mai multe puncte de vedere. Primul și cel mai evident e legat de decesul lui Chadwick Boseman din urmă cu un an și jumătate și de decizia Marvel de a nu redistribui personajul lui T’Challa. În timp ce mulți fani au aplaudat acest lucru și l-au considerat un omagiu adus actorului, există și o masă destul de semnificativă care cere un nou Black Panther. Și dacă asta n-ar fi suficient, actrița Letitia Wright este în centrul a mai multor scandaluri după ce a avut repetate declarații împotriva vaccinului anti-Covid.
Aquaman and the Lost Kingdom (16 decembrie)
Jason Momoa se întoarce și el în rolul lui Arthur Curry în sequelul pentru Aquaman. James Wan își reia locul pe scaunul regizoral, iar alături de el revin în distribuție Amber Heard, Patrick Wilson, Yahya Abdul-Mateen II, Dolph Lundgren și Nicole Kidman. Însă din punctul meu de vedere cel mai curios aspect aici e dacă și cum va reuși DC să-și salveze propriul univers după impactul avut de Zack Snyder’s Justice League anul trecut.
Avatar 2 (16 decembrie)
Ultimul film de pe lista asta e poate și cel mai așteptat al anului; la o distanță de mai bine de un deceniu de la apariția primului film, Avatar 2 are pentru prima oară o dată oficială de lansare. E greu de prezis dacă ea va fi respectată, însă știm sigur că filmările care au durat 3 ani sunt acum încheiate și, de ce nu, poate vom avea și un trailer în prima parte a lui 2022.
1 Comentariu
Adrian Bolocan
3 ianuarie 2022 - 9:46 amMersi pentru listă, am salvat-o. 😀