Studiourile Warner Bros. au anunțat azinoapte că toate filmele lor din 2021, începând cu Wonder Woman (ce urmează a avea premiera pe 25 decembrie) vor fi lansate simultan în cinematografe și pe HBO Max, ca parte a unui experiment menit să relanseze cumva industria de film în urma pandemiei de Covid-19 începută în luna martie. Printre titlurile propuse de Warner Bros. se numără Dune, Matrix 4, The Suicide Squad sau Godzilla vs Kong.
Fără să dramatizez, știrea asta e un mic cutremur pentru industria cinematografică în contextul în care unele dintre cele mai mari studiouri de la Hollywood recunosc, indirect, că e nevoie de o strategie nouă. Sigur, e mult spus că „cinematografia clasică o să moară”, la fel cum n-au murit nici ziarele la apariția televiziunii și n-au murit nici blogurile când a migrat foarte mult conținut pe zona de vlogging și podcast. Tot ce se poate spune, fără nicio reținere, e că cinematografia se schimbă.
Eu sunt genul de persoană care, atât prin prisma a ceea ce fac cât și pentru că sunt super pasionat de subiect, am avut ocazia să văd sute de filme la cinema în ultimii ani. Nu știu dacă au fost 10% care să fi fost făcute exclusiv pentru cinema și despre care să pot afirma că nu merită văzute altfel; Doctor Strange e unul dintre ele, are niște efecte demențiale, altul ar fi The Walk, care mi-a dat niște senzații fabuloase văzut în IMAX.
Iubesc mersul la cinema și n-am să renunț la el cât timp va mai exista ceva de văzut acolo, n-am să compar niciodată efectele vizuale și cele sonore de pe un ecran de cinema cu ceea ce poate oferi fie și un televizor super performant, nu mai zic de ecranul unui laptop. Dar sunt o persoană comodă și trăiesc într-o societate comodă care ar alege oricând să dea play la un film pe Netflix, HBO, Prime Video sau Disney+ într-o seară în care vine obosit de la muncă decât să meargă, pentru același film, la cinema. Scuze, ăsta e adevărul.
Pandemia de coronavirus n-a făcut decât să accelereze inevitabilul; iar decizia Warner Bros. de a-și muta conținutul (și) pe streaming este, cred eu, cel mai important moment al industriei ăsteia de când Netflix a decis să se reorienteze din a vinde casete video în a oferi servicii VOD. Faptul ca decizia asta vine, repet, de la unul dintre cei mai mari jucători de pe piață îi propulsează pe cei de la Warner în poziția de trendsetteri. Sigur, rămâne de văzut dacă mutarea lor va avea succes, dar în eventualitatea în care „experimentul lor”, așa cum l-au numit, va fi unul reușit, toate celelalte studiouri vor fi nevoite să le urmeze exemplul.
Mai mult, decizia Warner Bros. vine și ca o palmă pentru Disney, care a reușit contra-performanța s-o dea de gard rău de tot cu lansarea filmului Mulan, care a fost pus pe Disney+ contra sumei de aproape 30 de dolari, generând un val copios de nemulțumire din partea publicului. Apoi a decis amânarea și reamânarea lansări tuturor filmelor lor, începând cu Black Widow, și din ambiție ca să arate că totuși streamingul nu poate înlocui mersul la cinema. Eh, în contextul ăsta Warner vine acum și zice că „hei, poți vedea filmele noastre din aceeași zi cu lansarea lor în cinema și la același preț al abonamentului de bază, direct la tine acasă, pe HBO Max!„
Ce înseamnă, totuși, lansarea lor pe HBO Max?
În primul rând trebuie să știi că în momentul ăsta HBO Max e disponibil exclusiv în Statele Unite. Andy Forssell, directorul diviziei globale HBO Max, a precizat aseară în cadrul Web Summit că HBO Max urmează să se lanseze în America de Sud și în Europa în a doua jumătate a lui 2021, informație confirmată ulterior și de HBO România.
Până atunci, însă, lansarea filmelor din portofoliul Warner Bros. pe streaming nu va fi posibilă în regiunile în care HBO Max nu există. Cu alte cuvinte țări precum România nu sunt afectate deloc, momentan, de decizia asta. Președintele grupului Warner Bros. Pictures, Toby Emmerich, a declarat într-un interviu acordat Variety că „în piețe din afara Statelor Unite precum China, Corea de Sud, Japonia și părți din Europa de Vest filmele vor fi disponibile exclusiv în cinema, deoarece în acele zone cinematografia performează mai bine.” Ceea ce poate fi interpretat ca un răspuns „corect politic” la ideea că e greu să integrezi un serviciu de streaming într-o piață atât de cenzurată precum cea din Asia, unde încă mai există bugete și interes pentru cinematografie.
Aici mai intervine și problema pirateriei, pentru că un film lansat pe streaming poate ajunge mult mai ușor „la liber” pe internet. Ceea ce n-ar trebui să reprezinte o problemă, dar în unele zone se întâmplă. Probabil Warner Bros. a luat în calcul și aspectul ăsta în strategia de lansare a filmelor și încearcă să țină totul cât mai sub control și să te încurajeze, totuși, să mergi și la cinema dacă e posibil.
În cazul concret al lui Wonder Woman decizia Warner Bros. este de a lansa filmul cu o lună mai devreme în anumite teritorii precum Marea Britanie sau Portugalia, acolo unde cinematografele sunt deschise și măsurile față de pandemie nu sunt deosebit de severe. În restul teritoriilor filmul va fi lansat începând cu 25 decembrie, în funcție de disponibilitatea fiecărei țări. În România lansarea oficială este pe 15 ianuarie, însă și acest lucru depinde de evoluția cazurilor de Covid și de măsurile luate până în acel moment.
Pentru restul filmelor programate în 2021 nu există un plan momentan, la fel cum nu există un plan pentru majoritatea lucrurilor de lungă durată din lume în momentul ăsta. Însă indiferent când vor intra în cinematografe, știm sigur că pe streaming nu vor intra momentan; iar dacă HBO se ține de cuvânt putem avea HBO Max în a doua jumătate a anului, la pachet cu filmele Warner Bros. și exact la timp pentru a ne bucura de Zack Snyder’s Justice League.
0 Comentarii