Malaezu.ro

Am văzut noul Halloween, continuarea unui clasic lansat în 1978

Franciza Halloween e, pe cât de populară, pe atât de complicată. Cred că doar timeline-ul filemlor X-Men îi întrece complexitatea. Cu toate astea n-ai motive să-ți faci griji dacă vrei să vezi filmul din 2018 că nu vei fi nevoit să urmărești alte zece producții în prealabil. O să explic mai jos de ce.

Concret, primul Halloween a debutat în 1978; e cel mai important și singurul care contează, dar o să revin asupra sa. A fost urmat de alte 7 (ȘAPTE!) continuări, una mai proastă ca alta, până în 2002. E absolut irelevant ce-au avut ele de spus, deci nu te obosi să afli. Poți găsi lista completă pe Wikipedia.

În 2007 seria a fost resetată, a fost făcut un nou Halloween, s-a luat totul de la zero, ambiții mari, proiect nou, o să rupă. A durat fix doi ani și două filme, că după Halloween II din 2009 s-a renunțat rapid la idee.

Acum, în 2018 se fac 40 de ani de la primul film, deci o nouă oportunitate de muls; ceva-mi spune că n-o să se rateze nici ocazia celor 50 de ani, dar mai e până atunci. Filmul de anul ăsta e o continuare directă a producției din ’78, o continuare care ignoră cu brio absolut toate celelalte filme cu excepția materialului sursă. Ba mai mult, la un moment dat chiar râde de ele printr-o replică pe care o reproduc aproximativ: „niște nebuni au inventat toate alea, nu-i nimic adevărat.

Îți recomand ca înainte să urmărești noul Halloween să-l vezi pe primul; doar pe primul. Sau să-l revezi, după caz. Urmează să prezint niște spoilere în zona asta, oricât de mult s-ar putea numi ele spoilere după aproape jumătate de secol, așa că dacă nu vrei să te izbești de ele nu citi mai departe.

Protagonist e Michael Myers, un psihopat care-și ucide sora în copilărie și care ajunge să poarte masca aia celebră pe care o poți vedea în poza de mai sus. Când crește mai mare începe să vâneze bone tinere în noaptea de Halloween și să le omoare cu un cuțit de bucătărie (nimic sexist sau feminist aici). Una singură scapă, Laurie, interpretată de Jamie Lee Curtis care era tânără pe vremea aia și bătrână acum.

Între timp Laurie crește, are o fată, care fata aia are la rândul ei o altă fată, iar Laurie ajunge un fel de Sarah Connors în Terminator: o femeie în vârstă, marcată de evenimentele la care a fost supusă în tinerețe, paranoică și cu PTSD. Se distanțează de familie, că toți o cred nebună, iar ea locuiește în pădure într-o casă care poate rivaliza cu cea a lui Macaulay Culkin în Home Alone în ceea ce privește capcanele.

Noul Halloween e despre cum Myers evadează și pornește s-o omoare, dar între timp omoară juma’ de oraș, că doar așa se întâmplă în filmele horror. Dar e mișto, e entertaining, mie mi-a plăcut. Aduce un vibe retro, e realizat fix ca acum 40 de ani, doar că apelând la tehnologiile din prezent, iar main theme-ul ăla celebru (click aici să-l asculți) e folosit constant, bravo.

Oferă ce trebuie să ofere un slasher movie, mult suspans și sânge. Am înțeles c-ar fi fost catalogat de CNC drept interzis minorilor, dar nu știu sigur. Oricum mie nu mi se pare că-i chiar de -18, un -15 mergea. Dar, presupunând că ești major, îți recomand să mergi să-l vezi, e fix ce recomandă doctorul pentru perioada asta a anului.

Tagged in:,
Despre 
Blogger aici, social media editor la Kooperativa 2.0, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber mai sunt și student la social media.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.