Malaezu.ro

„He is back” în Terminator: Genisys

Undeva pe la începutul anilor 2000, la aproape 20 de ani de la apariția conceptului de Terminator, eu abia ce învățam să citesc. Deși primul film a apărut în ’84, iar al doilea l-a urmat în ’91, a trecut ceva până ce eu aveam să mă bucur de ele. În 2003, când a apărut al treilea film al seriei, eram în extaz, știam că voi vedea noi roboți, noile aventuri ale lui T-800. N-am fost la fel de încântat de direcția urmată de Bale în Terminator Salvation, însă de îndată ce-am aflat că he will be back în Terminator: Genisys am știut că o parte din copilăria mea se va trezi la viață pentru încă o dată.

Copil fiind, îmi plăcea îngrozitor de tare să desenez, iar țintele mele erau mereu roboții. Îmi aduc aminte și-acum, și sunt convins că n-am să uit vreodată cum, alături de un foarte bun prieten îmi pierdeam zile întregi schițând roboți pe colile albe. Îmi aduc aminte de serile în care PRO TV difuza primele două filme (că doar astea erau p-atunci) din seria Terminator și cum eu, deși abia dacă citeam primele cuvinte din frază, așteptam cu sufletul la gură sfârșitul filmelor. Așteptam ca Arnie, sau oricare mai era pe lângă el, să devină robot; așteptam cu un creion în mână, pregătit să schițez pe hârtie ceea ce văd. Iar dimineața următoare comparam desenele mele cu cele ale amicului despre care vorbeam.

Mi se făcea pielea găină atunci când vedeam sfera aia luminoasă, când îi vedeam pe ei, pe roboți stând cu un genunchi în asfalt și cu capul plecat, ridicându-se parcă de nicăieri goi, sub lumina lunii. Cuvintele rare și apăsate aruncate de Schwarzenegger îmi dădeau fiori; secvențele în care Terminatorul alerga precum un nebun după vreo mașină în care era câte o variantă a Sarei Connor or a fiului ei sunt embleme ale modului în care eu am crescut. La fel și clipele acelea teribile în care stratul de piele se scurgea ușor de pe chipul protagoniștilor, lăsând în urmă luciul impecabil al metalului din spatele său.

Terminator: Genisys se dorește a fi (precum noul Jurassic World) un omagiu adus filmului originar. Secvența de bază în care Terminatorul (un Arnold cu câțiva zeci de ani mai tânăr) apare în Los Angelesul din ’84 este recreată de regizorul Alan Taylor în noul film, însă viitorul poveștii duce într-o direcție complet nouă. Conceptul de bază al acestui al cincilea film e destul de simplu de explicat, însă ceva mai complex în înțelegere.

Într-un viitor apocaliptic, Rezistența condusă de John Connor (Jason Clarke) se pregătește să ducă asaltul final împotriva roboților și a lui Skynet. Conștienți de faptul că vor pierde războiul, roboții trimit un Terminator în trecut, pentru a o asasina pe Sarah Connor (Emilia Clarke) înainte ca aceasta să îi dea naștere fiului ei, John. La rândul său, Rezistența îl alege pe Kyle Reese (Jai Courtney) pentru a se duce și a o proteja pe cea mai importantă femeie din lume.

Deși totul sună exact ca în scenariul primului film, similaritățile se opresc aici. Ajuns în ’84, Kyle găsește o nouă versiune a Sarei, o adevărată luptătoare care, ajutată de Tataie (Arnold Schwarzenegger) supraviețuiește tuturor atentatelor la care este supusă. Exploatarea călătoriei în timp este un motiv abordat foarte atent de regizorul Taylor care, în ciuda complexității tematicii alese, reușește să explice pas cu pas semnificațiile acesteia. Astfel Kyle se vede prizonierul unui timp alternativ, în care trecutul a fost modificat pentru a da naștere unui nou prezent; evidentă de-aici este misiunea sa: aceea de a schimba și viitorul.

Acțiunea din Terminator: Genisys se desfășoară în trei planuri temporale distincte: pe deoparte se regăsește momentul zero din 2029, atunci când are loc bătălia din Los Angeles, avem apoi trecutul alternativ de la jumătatea anilor ’80 dar și un nou viitor-trecut (depinde de perspectiva considerată) în 2017, atunci când Kyle, Sarah și Tataie încearcă o nouă eliminare a sistemului Skynet.

Arnie readuce pe marele ecran celebra replică „i’ll be back” într-un nou context, însă dincolo de această secvență și de reeditarea apariției Terminatorului din ’84, producția prezintă mai multe cadre omagiale pentru filmul originar. Relația dintre Kyle și Sarah capătă un nou context și are parte de o nouă abordare, însă de departe una dintre cele mai așteptate apariții ale filmului o reprezintă confruntarea dintre vechiul Arnold și noul Arnold. Terminatorul din primul film este nevoit să se confrunte cu varianta ceva mai bătrână, dar nu depășită a robotului, care joacă simultan rolul eroului și al villain-ului.

În încheiere, spun că he is back în Terminator: Genisys începând de vineri, 3 iulie, distribuit de Ro Image. Am văzut filmul în format IMAX 3D, însă el urmează să ruleze atât în 2D, 3D simplu cât și 4DX (cred c-am să mă duc să-l văd și acolo). A, și citiți și articolul Dianei despre film.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.