Auzisem eu că dacă prezinți o poveste drept un adevăr bazat pe întâmplări reale prinde ceva mai bine la public. Vreau astfel să vă vă atrag atenția că ceea ce urmează să citiți are la bază istoria cât se poate de reală a României. Asasinarea prim-ministrului Barbu Catargiu devine tema unui joc fantastic, în care anchetele autorităților nu mai sunt suficiente pentru descoperirea unui adevăr tulburător. Chiar dacă în ziua de azi nu se știe exact cine s-a aflat în spatele uciderii sale, întreaga poveste din jurul crimei, cu toate conotațiile sale istorice, este prezentată în cadrul jocului de la History Escape.
Pentru că e plin Bucureștiul de crime ce trebuie rezolvate, de ucigași ce trebuie prinși, dar și de închisori din care trebuie să scape apoi, am rămas impresionat de povestea din spatele conceptului History Escape. Nu mă consider nici pe departe un pasionat al istoriei, ci mai degrabă al poveștilor spuse în jurul ei. Tocmai pentru că vreau să ascult (sau, de ce nu, să trăiesc) povești, n-am nevoie de statistici ori definiții servite sec despre trecutul nostru, ci vreau ca ele să fie completate de secretele ce le înconjoară.
N-am să intru în detalii despre asasinatul ce l-a avut ca protagonist pe Barbu Catargiu, însă vă trimit să investigați singuri problema. Casa Universitarilor din București este gazda unui escape room spectaculos dar, din păcate, periodic. Am avut șansa de a-l juca datorită unui noroc incredibil: în timp ce-mi plimbam egoul prin frumoasa capitală, am găsit pe jos un sticker ce făcea trimitere la ei. Cu puțină documentare am aflat cine sunt și ce vor, astfel că sâmbătă, în plină caniculă, le-am trecut pragul.
Locația este superbă și ar trebui vizitată indiferent de motiv. Casa Universitarilor este un loc fantastic, te întâmpină cu un decor și o arhitectură amețitoare, iar camera de escape room pare a fi apogeul acestor aspecte. De îndată ce începe jocul, asigurați-vă că cercetați bine fiecare colțișor, indiferent că vorbim de podea, pereți sau mobilier și nu lăsați nimic să vă scape. Concentrați-vă în paralel pe firul narativ aflat la vedere și parcurgeți-l atent pentru a descoperi secretele din spatele unui asasinat teribil.
Din păcate pentru mine și ai mei colegi (Raluca, Trif și Emil), multele grade celsius, plus oboseala unor evadări anterioare și-au spus cuvântul. N-am reușit o evadare așa cum ne-am fi așteptat, însă am fost captivați de tot ce-am găsit acolo. Îmi doresc ca cei de la History Escape fie să ajungă la un acord cu proprietarii locului, fie să reușească să-și mute ideile undeva unde să poată fi exploatate. Mereu am considerat că astfel de locuințe, fie ele și monumente, case vechi ori clădiri culturale, reprezintă un bonus de care s-ar putea bucura industria escape room-urilor de la noi.
1 Comentariu