Malaezu.ro

Tot ce trebuie să știi despre IMAX Day și experiența vizionării filmelor pe un ecran IMAX

N-ar trebui să fie niciun secret faptul că pentru mine ecranul IMAX reprezintă absolutul în ceea ce privește experiența de vizionare a unui film la cinema, la nivelul pe care ni-l permite tehnologia în prezent. Chiar cred că n-ai ce să ceri mai mult.

Știu că poate fi ușor complicat să înțelegi treaba asta și de-aia vreau să-ți povestesc puțin despre ce e vorba. Cumva, pentru mine e ca la telefoane: mai știi când erai tânăr și-ți ziceau ai tăi că nu-ți trebuie un telefon nou, că ce știe să facă telefonul ăla? telefoanele sunt pentru a vorbi. Și acum nu-i mai scoți pe-ai tăi de pe Instagram și se întreabă cum au putut trăi atâția ani fără un smartphone. Eh, fix asta e și cu IMAX și ți-o zice un om care merge în medie cam o dată pe săptămână la cinema, atunci când nu e pandemie.

Întâi de toate o să-ți las niște detalii tehnice, dar foarte simplu explicate, nu te stresa. Poate cea mai importantă caracteristică a ecranului IMAX e dimensiunea. Dincolo de orice, pe ecranul ăla vezi literalmente cu 26% mai mult decât pe un ecran normal. No joke, un film făcut special pentru IMAX nu poate fi descoperit în întregime decât acolo. Și-ți dau și un exemplu, cu trailerul ăsta celebru la Avengers: Infinity War, pentru a vedea comparația între cele două ecrane.

Ah, și încă o chestie: știi noul trailer de la Spider-Man: Far From Home? E o secvență acolo în care foarte multă lume a speculat c-ar fi apărut Charlie Cox în rolul lui Matt Murdock (Daredevil), că i-ar fi recunoscut cravata. Eh, în momentul în care trailerul ăsta a rulat pe un ecran IMAX s-a putut vedea și fața personajului, astfel c-au fost înlăturate orice dubii pe subiect. Poți citi mai multe despre asta aici.

Dincolo de asta, un ecran IMAX are cu 60% mai multă luminozitate și cu 40% mai mult contrast față de alte ecrane; eu nu mă pricep la procente, dar pot să-ți spun c-am pățit nu doar o dată să văd același film de două ori, chiar în zile consecutive, o dată pe un ecran normal și a doua oară la IMAX, și să observ diferența, iar la a doua vizionare să văd detalii sau diverse elemente care mi-au scăpat prima oară.

Ecranul are 15 metri înălțime și 25 de metri lățime, dar nu poți să-ți dai seama cât de mult înseamnă treaba asta până nu intri efectiv în sală. Ah, și super important: rulează atât filme 3D, cât și 2D, în funcție de producție, că știu că multe lume crede că la IMAX sunt doar filme 3D.

Acum, trebuie să știi că în România există două ecrane IMAX: unul la Cinema City AFI Cotroceni în București și altul la Cinema City Timișoara Shopping City. Cinema City sărbătorește sâmbătă, pe 11 septembrie, IMAX Day în ambele orașe, care-i practic o zi maraton cu nu mai puțin de 6 filme disponibile la un preț redus. Asta e o chestie mișto în primul rând pentru că în general la IMAX rulează câte un singur film pe mai multe sloturi, iar sâmbătă vei avea șase, după cum urmează:

Un bilet pentru fecare film costă doar 15 lei, dar dacă mă întrebi pe mine, în cazul în care ai mai multe filme pe care voiai să le vezi și n-ai apucat, asta e ziua perfectă pentru a face un maraton. Eu mai fac d-astea, cel mai recent am făcut chiar luna trecută cu Free Guy și The Suicide Squad.

Poți citi mai multe despre IMAX direct pe site-ul celor de la Cinema City și tot de acolo îți poți achiziționa și biletele pentru IMAX Day. Dacă te numeri printre cei care au experimentat deja un film la IMAX atunci mai mult ca sigur că știi despre ce vorbesc; dacă nu, mi-ar plăcea să știu c-ai încercat și să-mi spui cum ți s-a părut și dacă e justificat hype-ul meu pe subiect.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.