Malaezu.ro

Am văzut Inhumans, primul serial din lume ce are premiera în IMAX

Inhumans este unul dintre cele mai controversate seriale cu super-eroi cam din totdeauna; unde „totdeauna” înseamnă de când a fost lansat la apă Universul Cinematografic Marvel, DC Extented Universe, plus toate serialele aferente lor produse de CW sau Netflix.

Și are atâtea controverse tocmai pentru că-ți e greu să pui în balanță lucrurile pozitive cu cele negative (cel puțin înainte de premieră): ai pe deoparte o distribuție aleasă ok, vezi Iwan Rheon (Ramsay Bolton, din Game of Thrones) care întoarce toate privirile, dar completată de niște costume gândite cel puțin greșit, care te duc înapoi cu vreo 50 de ani. S-a vorbit mult despre părul roșcat al Medusei și despre cum poate deveni el un factor decisiv într-un eventual eșec al serialului, la fel cum s-a vorbit mult despre faptul că Inhumans este primul serial din lume ce debutează exclusiv în IMAX, cu patru săptămâni înaintea premierei din Statele Unite de pe ABC.

În România primele două episoade, ce au o durată comună de 75 de minute (cu 10 mai puțin decât varianta produsă pentru tv), pot fi urmărite pe ecranele IMAX din București și Timișoara în weekendul 1 – 3 septembrie. Pentru că sunt un pui de geek pasionat de mai tot ce face Marvel și pentru că IMAX mi se pare oricum de pe altă planetă când e vorba de calitatea producțiilor ce rulează acolo am fost aseară la prima proiecție Inhumans, ca să văd dacă e sau nu ceva de capul serialului.

Răspunsul pe scurt: nu e. Dar nu e nici un dezastru, deci ar fi greșit să dau doar răspunsul scurt. Inhumans nu poate fi comparat niciodată și la niciun capitol cu producțiile Marvel realizate de Netflix (vezi mai noul Defenders), însă pare destul de acceptabil încât să te facă să vrei să termini sezonul de doar opt episoade, chiar dacă nu-l vei considera o capodoperă. Asta nu înseamnă că n-o să-i observi defectele evidente în materie de regie, iar personajele sunt departe de varianta lor din benzile desenate; cu excepția lui Maximus (Rheon), care-i detașat cel mai atractiv rol al seriei.

Problema cu care se confruntă Inhumans e fix aceeași cu care s-a confruntat în trecut X-Men: personajele gândite de Stan Lee și compania strict pentru benzi desenate nu sunt făcute pentru a fi adaptate într-un live-action. Faptul că vrei să transformi o poveste SF exprimată aproape impecabil pe hârtie într-o producție audio-vizuală ce vrea să fie luată în serios e un dezavantaj din start. Fac din nou o paralelă cu Netflix, unde toți eroii Marvel sunt cetățeni ai New Yorkului și au probleme pământene: unul e avocat, altul e detectiv particular, unul se luptă cu corupția într-un cartier de negri.

Cât despre IMAX, din păcate experiența sa se justifică doar în primele 10 minute, când se aruncă în public cu multe efecte vizuale mișto și niște slow-motion foarte bine făcut, însă totul dispare rapid, fără a mai reveni vreodată. Cu toate astea Inhumans va rămâne în istorie cu titlul de prim serial produs pentru a debuta exclusiv în IMAX, chiar dacă cel mai probabil în rest se va zbate în mediocritate.

Tagged in:, , ,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.