Malaezu.ro

Cinci întrebări pe care le am după ce am urmărit Assassin’s Creed

Assassin’s Creed a fost primul film pe care l-am urmărit în 2017; și pe care-l așteptam încă din 2015; și pe care l-am inclus în două topuri personale până acum. Fără a fi fan sau măcar amator al jocurilor pe care le tot gândesc cei de la Ubisoft, fără a cunoaște aproape deloc povestea, ci atras mai mult de decoruri, de istorie, de secvențele de parkour și de faptul că-i o ecranizare a unui joc video; și că majoritatea făcute până în prezent au fost foarte proaste, doar Warcraft reușind să iasă puțin (dar insuficient) din tipar.

Filmul e slab, Fassbender e un actor care-mi place super mult, dar care n-a fost suficient să ridice un scenariu incredibil de prost. Am avut nevoie de multă documentare post-film pentru a-l înțelege și tot n-am reușit pentru că majoritatea întrebărilor pe care le aveam primeau ca răspuns (fie de la cunoscuți, fie de pe internet): nu știu, în joc nu e așa.

Sunt multe elemente prost sau deloc explicate, care nu urmează o logică… logică, acolo unde se respectă ideea jocului se face prost, iar acolo unde ar trebui urmată nu se întâmplă așa. Mai departe am pus și posibile spoilere așa că am să te rog să ții cont de aspectul ăsta înainte să continui.


1. Cum funcționează mecanismul Animus?

Intriga filmului (și a jocurilor video) e dată tocmai de ideea asta în care niște cercetători se conectează la ADN-ul unui om pentru a descoperi amintirile strămoșilor săi. Ceea ce e ușor de înțeles până aici. Bun, iar aparatul ăsta îi permite protagonistului să-și sincronizeze mișcările cu cele ale rudei foarte îndepărtate în capul căreia a intrat. Problema apare atunci când asasinul Aguilar aleargă kilometri întregi și escaladează clădiri de zeci sau sute de metri înălțime, iar nepotul său foarte îndepărtat Cal Lynch pare să alerge pe loc sau să sară în gol într-o încăpere cât amfiteatrul de la mine de la facultate.

Sunt lucruri care n-au nicio treabă cu legile fizicii și pe care le poți accepta într-un film gen Lord of the Rings, nu într-unul în care știința este prezentată ca element central. De asemenea, Cal simte durerea strămoșului său? Dacă ăla e înjunghiat sau chiar ucis în timp ce Cal e conectat la Animus, el simte ceva? Filmul nu explică nimic și pare chiar că se contrazice de câteva ori: uneori pare afectat, alteori nu.

2. De ce nu a fost păstrată tehnologia Animus din seria de jocuri video?

În jocurile Assassin’s Creed protagonistul e inconștient, indus într-un fel de transă asemănătoare cu starea de hipnoză, prin care cercetătorii din jurul lui reușesc să-i descopere amintirile. Ceea ce poate avea logică și poate fi explicat oarecum într-un film. Dar producătorii filmului au ales să înlocuiască acest procedeu cu o mașinărie care se leagă de brâul personajului în cauză cam ca brațul mecanic al lui Doctor Octopus. Probabil pentru impactul vizual, dar justificarea asta mie mi se pare insuficientă.

3. Cum funcționează Mărul lui Eden și de ce îl vrea toată lumea?

Toate personajele din film fug după o relicvă numită Mărul lui Eden, care se zvonește c-ar elimina voința proprie din oameni. Unii îl vor pentru a cuceri lumea, alții pentru a o proteja, iar a treia parte pentru a elimina violența din personalitatea oamenilor. Dar nimeni nu explică exact cum funcționează și ce faci cu el după ce îl ai.

Cu toții fug după el ca după mingea de fotbal, iar dacă în seria de jocuri video este prezentat ca un obiect magic foarte important, făcut de primii oameni ai Universului, acest lucru nu doar că nu este menționat în film, ba este chiar înlocuit cu niște referințe incorecte la păcatul originar și la „prima nesupunere a omului”, atunci când Adam a mușcat din fructul interzis.

4. Asasinii sunt băieții buni, băieții răi sau băieții răi care se luptă cu băieții și ma rai?

Trei sferturi din film gruparea asasinilor e prezentată ca fiind ceva rău, membrii ei i-au ucis mama protagonistului, el vrea să-i distrugă și d-aia îi ajută pe cei de la Abstergo (oamenii de știință despre care tot aminteam). La final, când deținuții închisorii organizează o revoltă tocmai pentru a-l opri pe Lynch, sfârșesc prin a se alia cu el; ba chiar Cal le devine dintr-o dată și fără nicio explicație un lider.

Când s-au format taberele? De ce s-au schimbat la final? De ce n-au mai vrut asasinii să-l omoare pe Lynch, care tocmai i-a condus pe adevărații băieți răi la Mărul lui Eden? A, și de ce erau zeci de deținuți-asasini în închisoarea aia care avea ca unic scop găsirea artefactului? Pe care doar Cal Lynch îl putea găsi, că era singurul descendent al liniei de ADN, lucru precizat de mai multe ori în film.

5. Ce s-a întâmplat după ce Aguilar i-a predat Mărul lui Columb?

Seria de jocuri Assassin’s Creed are aceeași poveste de 10 ani încoace, fără a plictisi fanii tocmai pentru că îi poartă prin diverse perioade ale istoriei. Dar în film Aguilar îi dă Mărul lui Cristofor Columb, care zice c-o să-l ducă cu el în mormânt; literalmente. Și în prezent Mărul este găsit exact în locul în care e înmormântat Columb, omorând astfel toată povestea. Speranța ca Assassin’s Creed II să se întâmple undeva în Florența renascentistă sau în Londra victoriană a murit și ea.

La fel cum îmi e greu să înțeleg cum de toți Cavalerii ăia Templieri care s-au luptat ca bezmetecii pentru relicva aia au abandonat-o pur și simplu după ce ea a ajuns în mâinile lui Aguilar. Adică nu s-au mai dus s-o caute mai departe, să tragă de niște sfori (că doar erau oameni influenți) și s-o găsească la Columb? Sau măcar în mormântul lui, peste niște generații. Toți s-au trezit în 2016.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

1 Comentariu

  1. Thraxus

    16 august 2021 - 11:15 pm
    Răspunde

    Mărul era din Grădina Edenului, nu al ”lui Eden” că doar nu este o persoană…
    Și ai uitat să remarci că din chestia aceea metalică din film numită ”mărul din Eden”, ar fi greu de crezut că Adam și Eva ar fi mușcat !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.