Malaezu.ro

Tot ce trebuie să știi despre noul joc Guardians of the Galaxy

Guardians of the Galaxy este cel mai nou titlu pe care Marvel îl aduce pe console după Spider-Man, Spider-Man: Miles Morales și Avengers. Este totodată cel de-al doilea joc dezvoltat de Square Enix după anterior-menționatul Marvel’s Avengers și vine în completarea unui univers pe care compania are în plan să-l dezvolte în următorii ani cu alte două titluri care vor fi disponibile exclusiv pe PlayStation 5: Marvel’s Spider-Man 2 și Marvel’s Wolverine.

Spre deosebire de MCU, divizia de jocuri Marvel nu compune (cel puțin pentru moment) un univers comun, exceptând jocurile dedicate lui Spider-Man, care au o continuitate. Altfel spus noul Guardians of the Galaxy este o poveste independentă, fără legătură cu vreun titlu anterior, fie el joc sau film. Sigur, echipa este aceeași: Star-Lord, Gamora, Drax, Rocket și Groot, dinamica dintre ei este asemănătoare cu ce ne oferă benzile desenate, dar mai ales cu ce-am avut deja ocazia să vedem pe marele ecran, astfel încât jocul să fie un punct de acces facil pentru fanii echipei, chiar dacă aceștia nu sunt neapărat gameri.

Am citit o mulțime de opinii despre joc, cu plusuri și minusuri, de la oameni încântați peste măsură până la persoane dezamăgite crunt; niciuna nu mi-a schimbat suficient de tare părerea așa c-am achiziționat jocul în exact prima zi de la lansare.

Primul lucru pe care trebuie să-l știi despre Guardians of the Galaxy e că este un joc single-player liniar, cu o singură poveste principală; deci nu este un open-world (așa cum sunt jocurile Spider-Man, de exemplu) unde să te poți plimba în voie prin galaxie și nici nu are opțiuni de a fi jucat în sistem multiplayer. Am punctat treaba asta pentru a seta un ușor context.

Un alt aspect important pe care, deși nu e vreun secret (e cumva precizat inclusiv în trailer), multă lume a ales să-l ignore și a fost apoi deranjată: jocul îți oferă control exclusiv asupra personajului lui Peter Quill, nu vei putea intra în pielea celorlalți membri din echipă. Sigur, poate suna ușor dezamăgitor și parcă aud oftatul prelung pe care-l ai în momentul în care citești chestia asta, însă crede-mă că nu e chiar atât de rău precum sună.

Acum c-am trecut peste principalele lucruri care ar putea fi considerate negative la joc urmează, evident, și o mulțime de plusuri. Și primul este fix povestea în sine, care este superbă și m-aș arunca inclusiv să spun că este cel mai bun storyline pe care l-am regăsit într-un joc Marvel. Guardians of the Galaxy este în multe momente mai degrabă un film interactiv (gen Black Mirror: Bandersnatch) decât un joc propriu-zis. Povestea are exact aceleași premise pe care le-ai regăsit anterior în seriile de benzi desenate sau în filmele GotG: o aventură cosmică în care protagoniștii se văd aruncați întâmplător, încercând să scape de datorii. Practic sar dintr-una într-alta și, încercând să rezolve o problemă pe care o au la un moment dat descoperă o situație chiar și mai complicată decât precedentă, și tot așa.

Chiar dacă nu vei putea juca și cu alți membri ai echipei, asta nu înseamnă că aceștia sunt degeaba în jurul tău: în momentele de combat vei avea posibilitatea de a le da diverse ordine coechipierilor tăi pentru a trece mai ușor prin luptă. Fiecare personaj vine cu o serie unică de abilități, unele prezente încă de la începutul jocului, altele urmând a fi deblocate pe parcurs. Toate te vor ajuta să parcurgi povestea nu doar în secvențele de combat, ci și în momentele statice. Groot, de exemplu, poate crea poduri de lemn folosind legătura sa cu pământul, în timp ce Rocket te va ajuta să deschizi diverse uși datorită skillurilor sale tehnice.

sursă: ign.com

Așa cum îi stă bine unui joc video, Guardians of the Galaxy vine cu posibilitatea de a-ți dezvolta personajele pe parcurs, atât din punct de vedere al abilităților de luptă, cât și al echipamentului; valabil doar pentru Star-Lord, din păcate. Practic ai două caracteristici diferite: o dată ai punctele de experiență acumulate în luptă și a doua oară ai diverse compomente (echivalentul unei monede virtuale în joc) pe care le poți colecta pe parcurs pentru a-l ruga pe Rocket să-ți îmbunătățească armele sau costumul.

Vestea bună aici e că Guardians of the Galaxy nu necesită niciun fel de tranzacție reală în joc, nici măcar nu există opțiunea asta, deci nu-ți face griji că vei rata ceva dacă nu investești bani.

Am lăsat pentru finalul secțiunii de gameplay partea mea preferată: jocul este plin de dialoguri interactive în care tu vei putea alege cum să reacționeze Peter Quill în diverse momente. Desigur, majoritatea dintre ele nu vor influența povestea, însă sunt super fun to watch și nici nu te vor deranja sau încetini. Practic pe parcursul misiunilor tale toți colegii tăi vor discuta între ei, destul de aprins uneori, se vor certa și vor pune la îndoială planul; de cele mai multe ori treaba ta va fi să intervi și să iei apărarea unuia în favoarea celuilalt sau să setezi o stare de spirit în cadrul grupului: te poți arăta încrezător în misiune sau poți juca rolul unui personaj sceptic.

Sunt, desigur, și câteva alegeri majore care chiar vor avea un impact în poveste, uneori imediat, alteori pe termen lung. Fără a-ți da spoilere, de exemplu dacă alegi să ajuți un anumit membru al echipei la un moment dat acesta îți va putea întoarce favoarea în viitor. Partea haioasă a fost că la un moment dat am avut de ales între două variante de plan, unul venit de la Rocket și celălalt de la Gamora, însă fără a ști exact ce presupune fiecare. În funcție de alegerea făcută te vei putea confrunta cu o misiune sub acoperire sau o bătălie în toată regula.

Și, ca să închei cu subiectul ăsta, în momentele de combat vei avea posibilitatea să apelezi la ceea ce se numește pep talks, un fel de discurcuri motivaționale care să dea un boost echipei. Sunt ca acele time-outuri din sport unde vă adunați toți pe margine și tu va trebui să le transmiți un mesaj în timp ce pe fundal răsună I Need A Hero sau oricare altă piesă din coloana sonoră care este absolut minunată; dar în fond, la ce te așteptai de la un joc Guardians of the Galaxy?

Din punct de vedere vizual jocul este ceva aparte, nu doar momentele de cut-scenes arată impecabil, ci și gameplayul în sine. Lumile extraterestre pe care ești purtat sunt colorate în tonuri vii, iar Ambilightul de la televizorul meu a făcut ca toate acele culori să explodeze în întreaga cameră. Speciile extraterestre cu care te vei confrunta pe parcurs mi-au adus aminte de jocul Monster Hunter și crede-mă, îți vei dori să petreci timp în glosarul din meniu doar pentru a le admira și pentru a citi mai multe despre ele.

Guardians of the Galaxy are trei niveluri de dificultate, eu l-am jucat pe cel de-al doilea, care n-a reprezentat vreo provocare din punct de vedere al combativității, dar m-a lăsat să mă bucur de poveste și să simt mai degrabă că particip activ la evoluția unui film. Nu știu cât de mult e făcut pentru gamerii înrăiți, însă cu siguranță jocul ăsta se adresează tuturor fanilor Marvel, atât ai benzilor desenate, cât și ai filmelor.

Marvel’s Guardians of the Galaxy a fost lansat pe 26 octombrie pe PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch și Microsoft Windows.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.