Malaezu.ro

Am văzut Jupiter’s Legacy, un serial despre conflictul dintre generațiile de supereroi

Fix când te gândeai că nu mai există povești cu supereroi care să poată fi spuse vine Netflix cu seria asta, Jupiter’s Legacy, și-ți demonstrează fix contrariul. Bine, meritul Netflix aici e mai mult acela că a adaptat o serie de benzi desenate publicată de Mark Millar prin 2013.

De altfel Jupiter’s Legacy este primul proiect pe care platforma de streaming îl dezvoltă de la achiziția Millarworld de acum patru ani. Pe listă se mai află în lucru nu mai puțin de 5 alte titluri care urmează să fie transformate în filme, precum Huck, Empress, Reborn, Prodigy și Sharkey the Bounty Hunter.

Așa cum am zis în titlu, Jupiter’s Legacy are ca temă centrală conflictul între generații, with a twist: e vorba de generații de supereroi. Povestea scrisă de Millar are în centru o echipă de supereroi formată la finalul anilor ’20, condusă de Sheldon Sampson, cunoscut drept The Utopian (și interpretat de Josh Duhamel). Alături de Sheldon sunt fratele său Walter (aka Brainwave), viitoarea sa soție Grace (aka Lady Liberty), cel mai bun prieten al său George (aka Skyfox), plus Fitz Small (aka The Flare) și Dr. Richard Conrad (aka Blue Bolt).

Asta ar fi o parte a poveștii; a doua este în prezent, 90 de ani mai târziu, atunci când Sheldon și Grace au doi copii împreună, pe Brandon și pe Chloe. În timp ce primul se chinuie să se ridice la nivelul lui Utopian și să ducă mai departe moștenirea tatălui său, sora sa nu este deloc interesată de stilul de viață al unui supererou, fiind mai degrabă atrasă de petreceri, ședințe foto și viața mondenă.

Știu că poate părea ușor confuz și cu multe personaje, dar nu e, crede-mă, seria asta e super ușor de urmărit. Practic ai două planuri temporale: cel din prezent, unde tinerii supereroi condamnă codul învechit al părinților în favoarea unor practici moderne și cel din trecut care prezintă drumul inițiatic ce a dus la formarea echipei de eroi. Dacă vrei, poate fi comparat cu modul în care Bruce Wayne îi recrutează pe viitorii membri din Justice League.

Dacă mă întrebi pe mine, povestea din anii ’20 este mult mai interesantă și bine scrisă, varianta aceea a personajelor este conturată mai bine, motivele lor sunt prezentate mai clar iar nivelul de empatie al publicului este unul mai ridicat. În timp ce prezentul cade cumva într-un plan secund și poate fi obositor uneori, mai ales atunci când vrei ca secvențele să treacă mai repede și să te întorci la atmosfera din Chicago în 1929. Probabil că într-un eventual sezon secund focusul va fi mai mult pe anul curent, iar evenimentele din primul sezon vor reprezenta cumva un punct de plecare. Dar și asta e o chestiune discutabilă, pentru că benzile desenate de la baza seriei continuă să exploreze momente din trecutul echipei chiar și după formare, prin anii ’40-’50, deci material pentru Netflix există.

Puncte bonus pentru Matt Lanter, interpretarea sa pentru personajul lui George Hutchence este superbă, iar personajul în sine este favoritul meu și cred că cel mai bine construit per total. O să vezi că, spre deosebire de Justice Leage despre care aminteam anterior, aici toate personajele au un numitor comun care le face să ia parte la aventura asta: nu e vorba de vreun act de eroism sau valori morale, acel numitor comun este fix sărăcia. Este un plus de realism pe care serialul îl are pentru că-ți prezintă niște oameni care nu-și propun neapărat să fie eroi, dar sunt împinși pe drumul ăla de factori financiari: pierderea unui loc de muncă, falimentul unei afaceri, caracterul rasist al vremurilor și așa mai departe.

Altfel, Jupiter’s Legacy are un vibe serios de Kick-Ass (alt film bazat pe opera lui Mark Millar) și reprezintă în același timp atât un origin story, cât și o concluzie pentru aceeași poveste.

O să fiu sincer cu tine: faptul că Netflix a ales să folosească aceiași actori pentru ambele perioade de timp, plus un machiaj care nu e chiar cel mai reușit din punctul meu de vedere, face să fie ușor frustrant de privit interpretarea lui Duhamel pentru varianta bătrână a personajul lui. Chestia asta m-a deranjat destul de serios la început, dar m-am obișnuit și am trecut peste după primele două episoade.

Cred că Jupiter’s Legacy devine mai bun de la episod la episod, chiar dacă are un start greoi din punctul meu de vedere. Nu-mi dau seama de ce, că în benzile desenate nu-i așa, în serialul produs de Netflix începutul e ușor plictisitor. Dar, repet, devine din ce în ce mai bun. Primul sezon este de azi disponibil integral pe Netflix, cu 8 episoade, așa că spor la binge.

Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.