Ştiu că v-am obişnuit în ultima vreme cu tot felul de topuri prezentate şi comentate aici, pe blog. Pentru că, aşa cum ziceam, februarie e luna marilor premii cinematografice, în noaptea de de 22 – 23 februarie aflăm împreună marii câştigători de la Oscar, pas cu pas, categorie cu categorie. Facem live blogging aici (adică eu fac, dar sună mai faină exprimarea la plural), ne dăm cu părerea despre cine ce a luat, cine ce a ratat, însă lăsăm rochiile deoparte, să le analizeze alţii; noaptea asta este despre filme.
Prima categorie care-şi va afla câştigătorul este cea pentru cel mai bun actor într-un rol secundar. Urmează costumele, machiajul şi cel mai bun film străin. Ultimele patru rămân şi cele mai importante: cel mai bun regizor, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă şi, desigur, cel mai bun film!
Cel mai bun actor într-un rol secundar: J.K. Simmons (Whiplash)
Prima statuetă, pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, merge la J.K. Simmons pentru rolul din Whiplash. Am început bine, un premiu meritat de fostul J. Jonah Jameson, care pare că a reuşit să se reinventeze odată cu rolul lui Terence Fletcher.
Cele mai bune costume: The Grand Budapest Hotel
Cel mai bun machiaj: The Grand Budapest Hotel
Cel mai bun film străin: Ida (Polonia)
Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: The Phone Call
Cel mai bun scurtmetraj documentar: Crisis Hotline
Update: Deci, cum? Neil Patrick Harris a apărut în lenjerie intimă pe scenă, încercând să-l parodieze pe Keaton în Birdman; totul mixat cu o scenă din Whiplash. Not my f*cking tempo! a strigat el la Miles Teller în timp ce puştiul cânta la tobe.
Cel mai bun mixaj de sunet: Whiplash
Cel mai bun montaj de sunet: American Sniper
Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Patricia Arquette (Boyhood)
În condiţiile în care Patricia Arquette a concurat aici cu Keira Knightley, care a făcut un rol decent, dar nu extraordinar în The Imitation Game, cu Ema Stone (pentru rolul din Birdman) şi cu eterna Meryl Streep (Into the Woods), am putea spune că actriţa din Boyhood îşi merită statueta. Dar mie mi-a plăcut şi Ema, să ştiţi!
Cele mai bune efecte speciale: Interstellar
Cel mai bun scurtmetraj de animaţie: Feast
Cel mai bun film de animaţie: Big Hero 6
Dacă cea mai bună animaţie a anului nu a fost nici măcar nominalizată (da, vorbesc despre The Lego Movie), consolarea vine din faptul că a doua cea mai bună animaţie a anului a luat Oscarul. Nu-i luaţi din merite doar pentru că figurinele Lego nu au ajuns în finală, filmul este într-adevăr foarte bun!
Cea mai bună scenografie: The Grand Budapest Hotel
Cea mai bună imagine: Birdman
Update: Meryl Streep a prezentat un moment In Memoriam senzaţional. Chipul regretatului Robin Williams a fost prezent în montajul difuzat la Oscaruri în această noapte, reamintindu-ne ce mare valoare am pierdut anul trecut. Jennifer Hudson dedică la rându-i un cântec tuturor artiştilor ce ne-au părăsit în 2014.
Cel mai bun montaj de imagine: Whiplash
Cel mai bun film documentar: Citizen Four
Cel mai bun cântec original: Glory (Selma)
Update: Din momentele muzicale ale nopţii amintesc Everything is Awsome, cântecul din The Lego Movie, interpretarea lui John Legend pentru Glory, care avea să câştige apoi Oscarul pentru cel mai bun cântec original, iar acum Lady Gaga ne încântă cu o secvenţă muzicală din Sunetul Muzicii. Perfect match!
Cea mai bună coloană sonoră: The Grand Budapest Hotel
A patra statuetă deja pentru The Grand Budapest Hotel care, până la anunţarea premiului pentru cel mai bun film, pare să fie marele câştigător al serii. Nu neapărat meritat, aş îndrăzni să spun că melodiile de pe coloana sonoră a lui The Theory of Everything au fost ceva mai bune.
Cel mai bun scenariu original: Birdman
Momentan cea mai plăcută surpriză a nopţii. Mă aşteptam să câştige Boyhood (cam ca la toate categoriile la care e nominalizat), însă nu ascund faptul că Birdman era favoritul meu aici. Scenariul Omului Pasăre impresionează tocmai prin originalitatea cu care tratează temele abordate.
Cel mai bun scenariu adaptat: The Imitation Game
Începem să revenim la normalitate. Pentru că normal că povestea lui Alan Turing a fost prezentată aproape perfect în ecranizarea The Imitation Game. Ca şi viaţa lui Stephen Hawking în The Theory of Everything, dar asta nu înseamnă că actualul nostru câştigător nu este unul meritoriu.
Cel mai bun regizor: Alejandro González Iñárritu (Birdman)
Avem trei statuete şi pentru Birdman acum! Ceva mai bine primite decât cele patru ale lui The Grand Budapest Hotel. Este o victorie frumoasă şi importantă a lui Iñárritu în faţa lui Linklater şi Wes Anderson, în timp ce Birdman merita acest premiu.
Cel mai bun actor: Eddie Redmayne (The Theory of Everything)
Bun, deci acum sunt al doilea cel mai fericit om din lume după Eddie. Interpretarea sa din The Theory of Everything a fost extraordinară, senzaţională, şi alte cuvinte care apar în titlurile de presă din România. Sunt convins că la ora asta, undeva într-un scaun cu rotile, Stephen Hawking schiţează un zâmbet; şi e mândru.
Cea mai bună actriţă: Julianne Moore (Still Alice)
Păcat, ar fi putut câştiga Rosamund Pike. Dar, să fim serioşi, triumful lui Julianne Moore era unul previzibil. Cu o singură nominalizare la Oscar, putem spune că filmul Still Alice are un procentaj de 100% la finalul acestei nopţi.
Update: Înainte de anunţarea celui mai bun film al anului, Neil Patrick Harris scoate din seiful său de sticlă previziunile sale pentru această a 87-a ceremonie a Premiilor Oscar. Aparent a nimerit tot ce era de nimerit: a spus, printre altele, că după discursul lui J.K. Simmons lumea îşi va suna rudele şi că îi va greşi intenţionat numele lui Chiwetel Ejiofor.
Cel mai bun film: Birdman
Păi se putea să fiu mai fericit decât am fost după ce a câştigat Eddie? Uite că sunt. Virtutea nesperată a ignoranţei este cel mai bun film al anului şi (la egalitate cu The Grand Budapest Hotel, cu câte patru statuete fiecare) cel mai premiat film la ediţia de anul acesta a Oscarurilor. În afară de un premiu pentru actorie, Birdman a luat cam cele mai importante statuete: pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu original şi cea mai bună imagine. Felicitări celor de-acolo, felicitări tuturor celorlalţi câştigători ai nopţii, nominalizaţilor şi lui Neil Patrick Harris. Al vostru Malaez mulţumeşte celor care au făcut noapte albă alături de el şi se duce împăcat să se culce!
0 Comentarii