Malaezu.ro

Tot ce trebuie să știi înainte de a vedea noul serial Loki

Al treilea serial din portofoliul Marvel/Disney+, Loki urmează să debuteze pe platforma de streaming din 9 iunie, cu 6 episoade săptămânale, în fiecare miercuri. Spre deosebire de WandaVision sau The Falcon and the Winter Soldier, Loki are deja confirmat un sezon secund.

Așa cum te-am obișnuit, pentru că MCU e un univers destul de complex ce se întinde pe o durată de vreo 13 ani, scriu articolul ăsta recapitulativ pentru a ști la ce să te aștepți înainte de a da play primului episod. E un articol lipsit de spoilere directe pentru Loki, ci poate doar cu niște teorii și presupuneri (despre care nu știm dacă se vor adeveri); în schimb conține, evident, spoilere pentru celelalte producții Marvel anterioare.

 

Pentru început, puțin context…

Marvel sau nu, în mitologia nordică Loki este Zeul Înșelăciunii (Trickster God), fiul adoptiv al lui Odin și fratele lui Thor. În MCU a fost practic primul mare villain și totodată unul dintre cei mai apreciați de public, drept dovadă continuitatea sa în poveste. A debutat inițial în primul film Thor din 2011, dar și-a reluat pe rând rolul și în celelalte două titluri ale trilogiei: The Dark World și Ragnarok. A fost primul bad guy cu care s-au luptat Avengers în formula completă și a oferit publicului primele hinturi referitoare la Thanos, Pietrele Infinitului și celebra Infinity Saga.

Loki a murit și înviat de mai multe ori, însă cel mai important moment este cel în care este ucis de Thanos la început de Infinity War, după ce îi oferă Tesseractul. „No resurections this time” zice Thanos imediat după, tocmai pentru a accentua faptul că Loki e mort pe bune; ish.

În Avengers: Endgame, pentru a-l opri pe Thanos, eroii călătoresc în timp, în 2012, exact atunci când se petrec evenimentele din primul Avengers (cel cu Loki personaj negativ). Cred că ești cât de cât familiarizat cu regulile de bază ale călătoriei în timp: orice schimbare petrecută în trecut afectează viitorul și duce la formarea unei noi linii a timpului. Fix asta se întâmplă și cu personajul lui Tom Hiddleston, care intră din nou în posesia Tesseractului și reușește să scape din custodia Răzbunătorilor, teleportându-se undeva în spațiu și timp.

 

Care este Loki din serial? Și câți Loki sunt acum?

Practic în timp ce Loki original a murit în Endgame, o altă variantă a lui n-a ajuns niciodată în momentul ăla, fugind după evenimentele din Avengers. Chestia asta e super importantă pentru că Loki pe care-l vom vedea pe Disney+ nu a trăit evenimentele din ultimul deceniu de MCU, nu și-a văzut mama murind în Thor 2, nu a făcut pace cu fratele său și așa mai departe. Altfel spus, este un Loki mai degrabă personaj negativ, pentru că n-a fost supus la tot caruselul ăla emoțional.

În universul Marvel aceste dubluri ale personajelor sunt denumite variante. În trailerul pentru Loki, pe care ți l-am pus mai jos, vei vedea că pe uniforma sa portocalie stă scris termenul variant, în timp ce alte personaje se raportează la el ca la this variant. Repet, deși nu este Loki cel original, asta nu-l face mai puțin autentic sau important, iar acțiunile lui vor avea același impact asupra poveștii.

Cumva Marvel ne-a lăsat de înțeles, deși nu e încă precizat clar, că serialul ne va oferi acces la mai multe variante ale lui Loki. În benzile desenate sunt câteva destul de celebre, dintre care cele mai cunoscute fiind Kid Loki și Lady Loki. Deci, da, e posibil să-l vedem pe asgardian față în față cu o versiune tânără și nevinovată a sa, dar și cu una de sex feminin. În plus Richard E. Grant este confirmat pentru a juca rolul unui Loki bătrân.

O altă variantă a lui Loki este cea în care acesta devine Președinte. Serios. Una dintre cele mai bune povești ale sale din benzile desenate poartă numele de Vote Loki, a fost scrisă în 2016 și s-a dorit a fi la vremea respectivă o metaforă deloc subtilă a ceea ce-ar însemna Statele Unite avându-l la Casa Albă pe Donald Trump. Varianta unui Loki Președinte este de altfel prezentată și în trailer, într-o secvență în care protagonistul este la costum și poartă în piept o insignă pe care scrie fix vote Loki.

 

Ce este TVA: The Time Variance Authority?

Nu, nu se referă la plata vreunei taxe. TVA este o instituție cosmică ce are ca obiectiv protejarea integrității timpului. Ai văzut Legends of Tomorrow, serialul produs de CW bazat pe personaje DC Comics? Dacă da, atunci îți pot spune că TVA e cam același lucru. Practic sunt niște oameni care se asigură că evenimentele istorice sunt păstrate în ordine și nu există perturbări în linia timpului.

Problema e că evenimentele din Endgame și fuga lui Loki au dus la dezvoltarea unor linii temporale alternative, pe care protagonistul seriei în cauză va fi nevoit să le rezolve acum. Loki va lucra alături de agentul Mobius (nu, nu Morbius, n-are legătură cu vampirul) interpretat de Owen Wilson, dar și de judecătorul Ravonna Renslayer, interpretat de Gugu Mbatha-Raw și de Miss Minutes, un ceas animat.

 

Cum influențează Loki Universul Cinematografic Marvel?

În mare, serialul va fi despre un Loki ce va călători în diverse momente din spațiu și timp pentru a îndrepta tot felul de probleme. Una dintre aceste aventuri îl va purta pe Loki în Pompeii, în timpul erupției Vezuviului, alta îl va aduce în pielea celebrului infractor american D.B. Cooper, care a sărit dintr-un avion cu 200.000 de dolari în 1971.

Însă așa cum ne-a obișnuit Marvel în ultimele luni, nimic nu este la întâmplare iar evenimentele din seria asta probabil vor avea ramificații semnificative în MCU și vor afecta poveștile viitoare. S-ar putea ca paragrafele următoare să conțină niște spoilere (bazate exclusiv pe benzile desenate, deci nu garantez nimic), așa că dacă vrei să eviți orice potențial detaliu despre evenimentele din serial poate c-ar fi mai bine să nu le citeșți.

Cel mai important aspect referitor la Loki și continuitatea MCU este apariția TVA și a celor două personaje noi: Mobius și Ravonna. Ambii au legături majore cu un villain foarte cunoscut de fanii Marvel, Kang the Conqueror. În special Ravonna, care este iubita sa la un moment dat.

Acum, Kang este în principal un antagonist al echipei Fantastic Four; dar înainte să sară toată lumea cu teorii și fabulații, nu, nu voi zice nimic de genul că Loki pregătește terenul pentru sosirea Celor Patru Fantastici. Kang este confirmat deja ca fiind principalul antagonist al filmului Ant-Man and the Wasp: Quantumania, deci dacă toate piesele puzzle-ului se pun cap la cap probabil că seria Loki va avea un impact asupra filmului Ant-Man 3, așa cum WandaVision a conturat Doctor Strange 2, iar TFATWS a dus la anunțarea producției Captain America 4.

Probabil că MCU a lăsat și niște surprize pregătite, pentru că ar fi prea simplu dacă am cunoaște povestea și deznodământul ei încă de la început. Eu îți mărturisesc că pentru mine Loki este cel mai așteptat serial Marvel de până acum și cred că are un potențial enorm.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.