Malaezu.ro

Tot ce trebuie să știi despre animația Marvel What If…?

What If…? este titlul primei animații din Marvel Cinematic Universe și cel de-al patrulea proiect Disney+ după WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier și Loki. Acum, știu că poate ești reticent în a-i da play, poate te gândești că și-așa sunt prea multe producții Marvel de urmărit și că o animație nu e pentru tine. Ocazie cu care mi-am propus, cu articolul ăsta, să încerc să-ți schimb părerea și să-ți explic de ce What If…? este un titlu destul de important în tot mecanismul MCU.

 

Este What If…? canon?

Prima, și poate cea mai importantă întrebare pe care ne-am pus-o cu toții a fost asta: este What If…? canon? Dacă nu ești familiarizat cu termenul, canon se referă la a fi parte dintr-o poveste mai amplă, dintr-un univers extins și acceptat de toată lumea ca aflându-se într-o continuitate. Răspunsul direct e da, animația Marvel face parte din MCU, este bazată pe istoricul de mai bine de un deceniu de filme Marvel și posibil chiar să influențeze cumva – nu e clar cum în momentul ăsta – viitoarele producții.

Dacă e să fim siguri de un lucru în legătură cu Marvel acela e faptul că Kevin Feige, omul responsabil cu toată nebunia asta, șeful absolut planifică totul în cel mai mic detaliu astfel încât orice aspect pe care publicul îl poate considera irelevant să aibă un impact asupra poveștii la un moment dat. Eu m-am ars o dată cu WandaVision, pentru că n-am înțeles inițial scopul acelui serial; never again. De-aia îți zic că nu vei ști niciodată cum o să evolueze povestea.

Pe lângă asta Disney mai are un precedent destul de puternic într-o altă franciză importantă: Star Wars. Nimeni (în afara fanbase-ului principal) n-a luat în seamă animațiile Clone Wars și Rebels, iar acum poveștile lor sunt extinse în alte producții live action, începând cu The Mandalorian și continuând cu un viitor serial dedicat Ahsokăi Tano. Ahsoka este unul dintre cele mai clare exemple pe care le are industria, un personaj de tip sidekick ce a debutat într-o animație a devenit rapid unul dintre personajele favorite din întreaga franciză, cu petiții pentru ca Rosario Dawson să o interpreteze într-un eventual live action înainte ca The Mandalorian să aducă asta în discuție.

 

Despre ce e vorba în What If…?

Întâi de toate simt nevoia să fac precizarea asta: cred că singura modalitate prin care un proiect de genul What If…? ar fi putut prinde viață era sub formă animată. Asta din mai multe considerente, inclusiv actorii de tip A-list pe care Marvel i-a cooptat de-a lungul anilor și care sunt super scumpi, dar și modul dubios și abstract în care sunt conturate poveștile.

Fanii benzilor desenate cunosc seria What If…? pentru că răspunde exact întrebării din titlu: prezintă niște realități alternative în care diverse evenimente se întâmplă diferit de cele standard, cunoscute de toată lumea. Poate unul dintre cele mai cunoscute exemple în acest sens este o poveste în care în locul lui Peter Parker, cel care este mușcat de un păianjen radioactiv și devine ulterior Spider-Man este rivalul său din liceu, Flash Thompson. Cam ăsta e conceptul, tradus în română „cum ar fi fost dacă…?

Episoadele din animația de față vor fi antologice, ceea ce înseamnă că nu vor avea legătură directă unul cu celălalt (cel puțin la o primă impresie). Știm deja din trailere și diverse materiale promoționale că primul episod este dedicat lui Peggy Carter și unui scenariu în care aceasta primește serul pentru super-soldați destinat inițial lui Steve Rogers și devine Captain Carter. Un alt episod este despre un univers în care T’Challa nu devine Black Panther și se alătură lui Yondu și echipei sale de Ravagers (în locul lui Star Lord). Un ultim exemplu pe care ți-l mai dau aici, că n-aș vrea să-ți spoilăresc chiar toate episoadele, este despre Spider-Man, care ajunge să poarte mantia lui Doctor Strange și să devină Vrăjitorul Suprem.

Nu în ultimul rând, fiecare episod va fi narat de Jeffrey Wright (pe care l-ai văzut în rolul lui Bernard din Westworld), cel care îl va interpreta pe The Watcher, o ființă extraterestră care are ca scop monitorizarea diferitor civilizații.

 

Are What If…? aceeași distribuție ca restul filmelor MCU?

Din nou, răspunsul simplu și scurt e da. Majoritatea actorilor din MCU își vor oferi vocile personajelor animate din What If…?, iar aici o să-i amintesc pe Samuel L. Jackson (Nick Fury), Benedict Cumberbatch (Doctor Strange), Sebastian Stan (The Winter Soldier), Mark Ruffalo (The Hulk), Chris Hemsworth (Thor), Tom Hiddleston (Loki), Jeremy Renner (Hawkeye), Michael Rooker (Yondu), Michael B. Jordan (Killmonger), Paul Rudd (Ant-Man) și chiar Natalie Portman (Jane Foster). Însă poate principalul punct de interes va fi prezența regretatului Chadwick Boseman, pe care îl vom putea auzi pentru ultima oară în rolul lui T’Challa într-un rol înregistrat înainte să se stingă din viață.

Singurii actori mari pe care What If…? nu i-a putut include în proiect sunt Robert Downey Jr. (Iron Man), Chris Evans (Captain America), Tom Holland (Spider-Man), Scarlett Johansson (Black Widow), Brie Larson (Captain Marvel) și Elizabeth Olsen (Scarlet Witch). În rest toată lumea va fi prezentă.

 

Câte episoade și sezoane vor fi?

Anunțat inițial cu un prim sezon de 10 episoade, What If…? va avea în cele din urmă doar 9, asta după ce producătorul executiv Brad Winderbaum a declarat recent că din cauza pandemiei de Covid au fost nevoiți să mute un episod în sezonul al doilea. Vestea bună e că, așa cum probabil ți-ai dat seama, What If…? va reveni la un moment dat cu un sezon secund, la rându-i de 9 episoade.

Ținând cont de ritmul alert cu care se dezvoltă universul Marvel nu e exclus ca cel de-al doilea sezon să aibă în prim plan poveștile unor personaje care încă n-au debutat pe marele ecran, precum Fantastic Four, X-Men sau chiar Blade; dar e doar o speculație.

 

Acestea fiind spuse, eu unul sunt ferm convins că animația asta nu doar că se va ridica la nivelul așteptărilor fanilor, dar va reuși să surprindă plăcut și masele care nu sunt atât de atrase de ea la o primă vedere. Primul episod debutează la Disney+ miercuri, 11 august.

Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.