Malaezu.ro

13 miniserii foarte bune de văzut într-o singură zi

Unele dintre cele mai bune povești sunt cele spuse direct și la obiect, fără a fi trase de păr la infinit. Am susținut asta și despre multe seriale, nu doar miniserii.

Cel mai recent exemplu care-mi vine în minte e 13 Reasons Why, care după un prim sezon absolut fabulos (intră undeva în top 5 cele mai bune sezoane văzute de mine vreodată) vine cu un sezon secund cât de cât ok, un sezon trei prost rău și un sezon patru pe care m-am chinuit să-l termin și la care am vrut să renunț de trei ori.

Un exemplu pozitiv ar fi Dark, care deși nu se încadrează la „serie limitată” și nu-l trec în lista asta propriu-zisă, e un serial care a fost gândit de la bun început ca trilogie și a fost calculat la perfecție, astfel încât fiecare detaliu se conectează impecabil.

Altfel, sper să găsești în lista de mai jos măcar un titlu care să-ți atragă atenția și pe care să-l poți da gata într-o zi fie ea de weekend sau de concediu.

 

Stateless (6 episoade, 2020 | Netflix)

Cu Yvonne Strahovski (The Handmaid’s Tale) și Jai Courtney (Suicide Squad, Terminator) protagoniști, Stateless spune povestea unei femei cu probleme psihice ținută captivă într-un centru pentru refugiați din Australia, asta în ciuda faptului că ea avea cetățenie. Bazat pe un caz real tulburător, seria limitată ne arată cât de ușor îți poți pierde identitatea și libertățile inclusiv într-o societate modernă și civilizată.

 

I Know This Much Is True (6 episoade, 2020 | HBO GO)

Miniseria cu Mark Ruffalo în rol dublu are la bază cartea cu aceeași nume publicată de Wally Lamb în 1998. Serialul se concentrează pe relația lui Dominick Birdsey cu fratele său geamăn Thomas, care suferă de schizofrenie și care este închis într-un azil. Mark Ruffalo a fost recent nominalizat la premiile Emmy pentru rolul său.

 

Unorthodox (4 episoade, 2020 | Netflix)

Deși are la bază povestea reală a lui Deborah Feldman, Unorthodox explorează multe zone fictive pe parcursul celor patru episoade. Miniseria este prima producție Netflix realizată în limba yiddish și o prezintă pe tânăra Esther Shapiro, o femeie de doar 19 ani blocată într-o căsătorie aranjată de comunitatea de evrei ultra-ortodocși din Brooklyn. Esther alege să fugă la Berlin, acolo unde descoperă însă o nouă cultură și un stil de viață complet diferit. Unorthodox a fost nominalizat recent la nu mai puțin de 8 premii Emmy, inclusiv pentru cea mai bună serie limitată și cea mai bună actriță într-o serie limitată.

 

Caliphate (8 episoade, 2020 | Netflix)

Producția suedeză ce a debutat la începutul acestui an în țara sa de origine a devenit rapid cel mai urmărit serial din toate timpurile pe canalul SVT Play, însă succesul real l-a obținut abia după ce a intrat pe Netflix în luna martie. Are la bază povestea reală a trei adolescente din Londra care au fost recrutate de la liceu de membrii Statului Islamic. Serialul are ca temă centrală extremismul religios și prezintă modul în care anual tinere femei din Europa se găsesc captive în țările arabe, nevoite să participe fără voia lor la diverse atentate teroriste.

 

The Stranger (8 episoade, 2020 | Netflix)

Seria limitată cu Richard Armitage protagonist este o adaptare în opt bărți a romanului cu același nume scris de Harlan Coben. Este un thriller britanic autentic ce prezintă modul în care viețile a mai multor oameni aparent străini unul de celălalt sunt distruse de o femeie care le cunoaște cele mai ascunse secrete.

 

Watchmen (9 episoade, 2020 | HBO GO)

Poate cea mai bună miniserie a anului, Watchmen a fost nominalizat recent la nu mai puțin de 26 de premii Emmy. Am scris mai multe despre el aici, iar dacă n-ai apucat să-l vezi încă îți recomand să o faci de îndată. Serialul nu este o nouă adaptare a benzilor desenate, ci mai degrabă un continuator al acestora care spune o poveste cu totul nouă, plasată însă în același context istoric și politic.

 

Unbelievable (8 episoade, 2019 | Netflix)

Între anii 2008 și 2011 în Statele Unite au avut loc o serie de violuri înfăptuite de aceeași persoană, pe care însă autoritățile nu au fost capabile să le pună cap la cap. Mai mult, prima sa victimă, o tânără de 18 ani, nici măcar nu a fost crezută de polițiștii care se ocupau de caz. Asta e premisa, una reală, de la care pleacă miniseria Netflix. Cu Toni Collette, Merritt Wever și Kaitlyn Dever protagoniste, vei descoperi în Unbelievable o poveste greu de digerat care, recunosc, pe alocuri m-a dus cu gândul la infamul „caz Caracal” din România.

 

The Spy (6 episoade, 2019 | Netflix)

Recunosc că mi-a fost greu să trec peste numele lui Sacha Baron Cohen atunci când am ales dacă să mă uit sau nu la miniseria asta, dar nu regret nimic. Nu l-am mai văzut niciodată pe Cohen făcând un rol de un astfel de dramatism. The Spy este povestea reală a lui Eli Cohen, un spion israelian infiltrat în cele mai înalte cercuri siriene în anii ’60. Am povestit pe larg despre el aici.

 

When They See Us (4 episoade, 2019 | Netflix)

Una dintre cele mai lăudate miniserii ale ultimilor ani, When They See Us spune povestea a cinci persoane de culoare care au fost acuzate pe nedrept într-un caz de viol din New York. Este bazat pe un caz real petrecut în aprilie 1989 și prezintă modul în care sistemul judiciar al Statelor Unite încă funcționează în baza unor prejudecăți rasiale. Producția a primit 11 nominalizări la Emmy și a beneficiat inclusiv de premiul pentru cel mai bun rol masculin într-o serie limitată, oferit protagonistului Jharrel Jerome.

 

Chernobyl (5 episoade, 2019 | HBO GO)

Da, sigur, cu toții am auzit de miniseria asta, a fost dezbătută și întoarsă pe toate părțile în bula noastră de Facebook și toată lumea a avut opinii despre cum funcționează de fapt un reactor nuclear. Tocmai de aceea nu avea cum să lipsească din lista mea de recomandări, nu neapărat pentru a înțelege mai multe despre fizica nucleară, ci mai degrabă despre cum a încercat sistemul comunist să îngroape una dintre cele mai mari tragedii din istoria modernă.

 

Escape at Dannemora (7 episoade, 2018 | HBO GO)

Escape at Dannemora e o miniserie în opt părți despre o evadare reală ce a dat peste cap Statele Unite în 2015.  Cu Benicio Del Toro, Paul Dano și Patricia Arquette protagoniști și Ben Stiller regizor, producția asta arată cât de putred este de fapt sistemul american de detenție. Totul a început de la relația dezvoltată de un deținut cu o femeie angajată în cadrul penitenciarului, care a fost apoi dispusă să-l ajute să evadeze, deși el era condamnat pe viață pentru omor. Găsești cronica mea completă aici.

 

Maniac (10 episoade, 2018 | Netflix)

Maniac e o miniserie cu Emma Stone și Jonah Hill protagoniști, două personaje cu probleme mentale care aleg să fie testerii unei companii farmaceutice și să ia niște pastile care i-ar putea scăpa de orice tip de durere. E împachetat într-un strat ușor psihedelic și abstract, însă dacă reușești să îl dai la o parte și să înțelegi profunzimea situației și a personajelor o să te fascineze peste măsură. La fel, dacă vrei să citești mai multe am scris despre el aici.

 

Patrick Melrose (5 episoade, 2018 | HBO GO)

În urmă cu mai mulți ani, într-o sesiune de Q&A pe Reddit Benedict Cumberbatch a fost întrebat ce personaj literar ar vrea să joace dacă ar putea alege un singur nume. Răspunsul lui a fost Patrick Melrose, așa că s-a apucat să-și scrie propriul serial ca să-l poată juca. Miniseria în cinci părți spune povestea unui dependent de heroină asocial, împachetat într-un umor macabru și chiar greu de digerat pe alocuri. Recenzia mea completă poate fi citită aici.

Tagged in:, ,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

3 Comments

  1. Florin

    15 aprilie 2021 - 11:55 pm
    Răspunde

    Multumesc pt recomandări.?

  2. Geo

    9 octombrie 2021 - 6:08 pm
    Răspunde

    Malaezule, ai o scăpare de neiertat printre aceste perle – The Stranger Este prost făcut, am pierdut o sâmbătă întreaga cu un film plin de intrigi laterale și un deznodământ de film de categoria B. Eu l-aș scoate din lista asta, din care ce am văzut până acum e stelar.

    Mulțumesc in rest pentru Danemora, Spy, pe care le am găsit aici mai întâi!

    Peace out!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.