Malaezu.ro

A cincea misiune imposibilă a lui Tom Cruise

Pe vremea când Tom Cruise intra pentru prima oară în pielea lui Ethan Hunt eu abia ce învățam să merg. Au trecut aproape douăzeci de ani de la momentul în care regizorul Brian De Palma scotea din joben iepurele câștigător: primul film al seriei Misiune: Imposibilă avea să transforme definitiv percepția publicului asupra genului de acțiune și să înlcouiască vechile clișee hollywood-iene cu unele noi. Acum, douăzeci de ani mai târziu, Christopher McQuarrie îi oferă lui Cruise a cincea sa misiune imposibilă.

Debutul filmului prezintă două planuri paralele ce se vor reuni – cu ajutorul deja clasicilor ochelari speciali ai seriei – în intriga din Rogue Nation. În timp ce CIA încearcă să înghită unitatea IMF și, implicit, să o dizolve, Hunt pornește pe cont propriu pe urmele unui misterios Sindicat. Atunci când Hunley (în interpretarea lui Alec Baldwin) îi acuză pe agenții IMF de periclitarea siguranței mondiale, cei rămași captivi în Statele Unite sunt nevoiți să renunțe la orice legătură cu Ethan, agent ce devine principala țintă a serviciilor americane.

Simon Pegg reintră în pielea carismaticului Benji, personaj ce-mi aduce aminte de fiecare dată de tipologia doctorului Watson, din poveștile cu Sherlok Holmes, în timp ce Jeremy Renner schimbă costumul lui Hawkeye cu cel al agentului Brandt. Ethan Hunt apelează la ajutorul foștilor săi colegi pentru a-l putea găsi pe cel ce conduce organizația numită Sindicatul, dar și pentru a reabilita numele unității IMF.

Prezența feminină marcantă în Rogue Nation este oferită de Rebecca Ferguson, un agent ale cărui intenții sunt necunoscute în mare parte din film. Isla, personajul interpretat de Rebecca, are parte de mai multe schimbări bruște de tabere, oscilând între simpatia pentru Hunt, loialitatea față de guvern dar și un egoism caracteristic sexului frumos. Villain-ul celui de-al cincilea film este Lane (Sean Harris), liderul din umbră al Sindicatului și așa-zisul naș al lui Hunt.

În spatele poveștii din Misiune: Imposibilă 5 regăsim un Tom Cruise care, dincolo de mici imperfecțiuni fizice, nu pare să fi îmbătrânit prea rău. Cei 53 de ani pe care-i are nu își lasă deloc amprenta asupra abilităților sale de luptător-etalon al filmelor de acțiune, în timp ce carisma de care se bucură este oricum nemuritoare. Precum fiecare film din serie, și această a cincea parte își adaptează efectele speciale vremurilor în care a fost compusă, aducând astfel pe marele ecran un mix irezistibil de explozii, urmăriri cu mașini (și, desigur, motoare), cascadorii periculoase și replici fine.

Inconfundabila tematică muzicală mi-a gâdilat auzul pentru încă o dată, însă pentru întâia oară într-o sală IMAX. Deși am urmărit filmul Mission Impossible: Rogue Nation în format IMAX 2D, el poate fi urmărit și în 4DX, atât în București cât și în Constanța. Distribuitorul său este Ro Image, iar data lansării este chiar azi: 31 iulie.


Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

2 Comments

 1. Piratul Cinefil

  10 august 2015 - 3:16 pm
  Răspunde

  Cel mai bun film de actiune de anul acesta, desigur dupa Mad Max 😀 Asteptam un James Bond care sigur va fi o concurenta pe masura.

  • Alexandru Ion

   10 august 2015 - 3:56 pm
   Răspunde

   Mad Max e deja „din alt film”, e o cu totul altă nebunie. Într-adevăr, noul MI e chiar bun, dar Mad Max e strălucit. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.