Malaezu.ro

15 seriale europene pe care le poți urmări pe Netflix

Acum aproape doi ani am scris un articol în care recomandam nu mai puțin de 20 de seriale europene de văzut pe Netflix. Între timp am realizat c-au mai apărut super multe altele pe care nu le-am pus pe lista aia, așa c-am revenit cu un update și cu 15 titluri noi pe care le poți urmări perioada asta.

Recunosc că nici eu nu le-am văzut pe toate, dar dacă tot le-am descoperit sigur am să le dau o șansă în viitor. Cum ziceam și atunci, reiau și acum, am exclus din lista asta serialele britanice, chiar dacă-s tot europene teoretic (nu, serios, fără glume cu Brexit de data asta) tocmai pentru a merge puțin în zone culturale mult diferite vorbitorilor nativi de engleză. 

 

1. Freud (Austria) 
Am început cu Freud pentru că e cea mai recentă producție europeană Netflix. Primul sezon de 8 episoade se folosește, în mare, de numele celebrului neurolog pentru a crea o poveste fictivă cu demoni, ocultism și criminali în serie. Eu mă așteptam să fie altceva, mai mult un thriller psihologic, dar dacă treci peste unele episoade care sunt foarte, foarte proaste, finalul nu e chiar așa rău.

 

2. 1983 (Polonia) 
Recunosc că 1983 a fost primul meu contact cu o producție poloneză. E un serial despre o societate distopică în care Cortina de Fier n-a căzut niciodată și țările din blocul comunist continuă să trăiască sub dictatură. E asemănător, din punctul ăsta de vedere, cu The Man in The High Castle, dar abordarea e mult diferită, merge către un thriller polițist clasic.

 

3. Unorthodox (Germania) 
Miniseria asta abia lansată pe Netflix e o co-producție germano-americană, dar având în vedere că acțiunea se petrece în Berlin o putem trece pe lista serialelor europene. Unorthodox e bazat pe povestea reală a lui Deborah Feldman, o tânără care a părăsit o comunitate de evrei practicanți din Brooklyn pentru a locui în Berlin. Însă odată ajunsă acolo s-a ciocnit de niște diferențe culturale greu de anticipat.

 

4. Elite (Spania) 
Elite e ultimul mare succes Netflix în rândul tinerilor. Serialul a debutat în 2018 și a ajuns deja la cel de-al treilea sezon (lansat chiar în luna martie anul ăsta), plus că are deja alte două confirmate. E povestea clasică a unor tineri din clasa muncitoare care ajung să studieze la o școală privată din Spania și să descopere astfel anturajul celor bogați. Știu, știu, și tu te-ai gândit la Rebelde când ai văzut posterul, dar serialul ăsta e ceva mai profund de-atât; și mai dur.

 

5. Toy Boy (Spania)
Sigur, Toy Boy atrage în principal publicul feminin pentru că, na, are ca protagonist un stripper. Dar altfel e povestea unui tip condamnat șapte ani în închisoare pe nedrept care acum încearcă să-și demonstreze nevinovăția. E o miniserie de 13 episoade, deci așa cum o începi, așa o și termini.

 

6. Vis A Vis (Spania)
Vis A Vis e varianta spaniolă a serialului Orange is the New Black. E produs de Alex Pina, creatorul seriei La Casa de Papel, iar printre protagoniști o vei regăsi pe Alba Flores (Nairobi, din același serial amintit anterior). Are 4 sezoane, 51 de episoade în total, dar hei, și tu ai timp din belșug să le vezi pe toate.

 

7. Caliphate (Suedia)
Recunosc că n-am văzut încă seria asta, dar a ajuns deja în topul priorităților mele. Caliphate desfășoară în paralel trei povești diferite a trei oameni implicați, într-un fel sau altul, într-un atac terorist pus la cale de ISIS în Suedia. Filmate atât în Stockholm, cât și în Iordania, cele opt episoade ale seriei ăsteia par a promite un binge reușit cât de curând.

 

8. Ragnarok (Norvegia) 
Eu sunt fascinat de mitologia nordică, motiv pentru care un serial numit Ragnarok îmi atrage de fiecare dată atenția. Doar că Ragnarokul ăsta nu e chiar la fel cu ce-ai văzut tu în Thor, ci mai degrabă un clickbait pentru sfârșitul lumii. Serialul e de fapt povestea ușor comică a unor adolescenți norvegieni cu superputeri care au nimerit cumva la mijloc în lupta dintre zei și giganți.

 

9. Baby (Italia)
Dacă ți-a plăcut Elite, despre care am scris mai sus, sigur o să-ți placă și Baby. Serialul ăsta italian spune povestea unor eleve ce studiază la un liceu de elită din Roma și care ajung implicate în cercuri de prostituție. Serialul are deja două sezoane, în timp ce al treilea (și ultimul) se află în lucru.

 

10. Dogs of Berlin (Germania)
După succesul Dark, Dogs of Berlin a devenit a doua producție germană Netflix. Sigur, e mult diferit și spune o poveste polițistă ce implică investigarea crimei unui fotbalist celebru. Și, evident, ca-n orice anchetă care are la mijloc asasinarea unei vedete, lista de suspecți e destul de mare. Suficient cât să încapă într-un sezon de 10 episoade, că momentan nu există vești despre o continuare.

 

11. Vivir Sin Permiso (Spania)
Tradus în engleză Unauthorized Living, Vivir Sin Permiso este povestea unui baron al drogurilor diagnosticat cu Alzheimer. Tipul ăsta, Nemo Bandeira pe numele său de traficant, se vede nevoit nu doar să-și ascundă boala, dar și să-și pună lucrurile în ordine în vederea desemnării unui moștenitor. Pare o premisă interesantă, dezvoltată în 2 sezoane cu un total de 23 de episoade.

 

12. Perfume (Germania)
Încă un thriller polițist nemțesc, că ce să facă și nemții? Perfume descrie ancheta morții unei cântărețe, având la bază atât cartea cu același nume scrisă de Patrick Süskind, cât și filmul Perfume: The Story of a Murderer din 2006.

 

13. Karppi (Finlanda)
Karppi (sau Deadwind în engleză) e o poveste nordică d-aia clasică. Protagonist e detectivul Sofia Karppi, întoarsă în Helsinki la muncă după ce a rămas recent văduvă cu doi copii. După ce primul sezon a primit o mulțime de laude și recenzii pozitive cel de-al doilea urmează să debuteze (momentan doar în Finlanda) pe 5 aprilie; probabil că ulterior o să ajungă și pe Netflix.

 

14. Unité 42 (Belgia)
Serialul belgian prezintă activitatea unei unități de poliție ce are ca scop combaterea crimelor cibernetice. Așa cum se întâmplă în orice producție de genul ăsta, evident că inspectorul Sam Leroy, protagonistul seriei, e nevoit să colaboreze cu un hacker pentru a-l scăpa de probleme. Lansat în 2017, Unité 42 a reușit să ajungă pe Netflix abia anul trecut cu primul sezon. Între timp a apărut și al doilea, rămâne de văzut ce se întâmplă cu el.

 

15. Glacé (Franța)
Adaptarea romanului cu același nume publicat de Bernard Minier, Glacé (The Frozen Dead) prezintă povestea unei investigații ce are loc într-un mic oraș din zona Pirineilor francezi. Și pentru că descrierea asta nu spune prea multe trebuie să mai știi că intriga e dată de niște oameni care descoperă, cufundat în zăpadă, corpul decapitat al unui cal. Pentru că de ce nu? Sunt 6 episoade, se văd rapid pe Netflix.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

2 Comments

  1. Logofatul Purice

    16 iunie 2020 - 6:14 pm
    Răspunde

    DA… Bine conceputa aceasta pleada de seriale europene ! Au ceva in plus fața de cele americane. Mersi pentru munca ta depusa și așteptam noi dezvaluiri din lumea filmului serial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.