Malaezu.ro

O evoluție a cinematografiei pe înțelesul tuturor

Primul film pe care l-am văzut la cinema a fost Spider-Man 2, în 2004. Aveam undeva pe la 9 ani, dar îmi aduc aminte perfect cum trecerea de la ecranul televizorului de-acasă la uriașul ecran din sala de cinema mi-a marcat copilăria. Deși nu era chiar așa un ecran mare, stau acum să mă gândesc. Când am ieșit din sală aveam deja în cap o listă de filme pe care vreau să le văd mai departe, tot la cinema. Aveam 9 ani, rețineți!

În 2009 am văzut și primul film 3D: Avatar; o altă experiență care m-a dat peste cap. Efectele alea 3D mi-au rămas în minte mult timp după acea vizionare și le povesteam cu patos și entuziasm de fiecare dată când se ivea ocazia: cum a căzut Jake Sully în apă, iar eu simțeam că ma înec pe scaun, cum trăgeau ei cu arcuri în timp ce eu tot încercam să mă feresc.

Cinci ani mai târziu, în 2014 am văzut primul film într-o sală de cinema IMAX: Robocop. Mai știți cum vă spuneam despre comparația pe care am făcut-o între televizor și ecranul de cinema de la Spider-Man? Ei bine, acum televizorul era ecranul de cinema de la Spider-Man, care mi se părea foarte mic comparativ cu cel din sala IMAX din AFI Palace Cotroceni. Asta ca să nu mai vorbesc de efecte în sine, de calitatea imaginii și de cea audio.

Da, știu, lumea încă-mi mai spune și azi că nu înțelege care-i diferența aia atât de semnificativă între IMAX și restul ecranelor. Și oricât aș încerca, și mie mi-e greu s-o explic. Cel mai simplu cred că e dacă o descoperiți singuri.

Revenind. Astă primăvară, în proaspăt inauguratul MegaMall din Pantelimon am văzut și primul film în format 4DX: San Andreas. O altă experiență unică, diferită de tot ce-am încercat anterior: bazată pe simțuri, pe mișcări ale scaunului, pe mirosuri și pe contactele discrete cu stropii de apă ce-ți răsuflă în ceafă – sau în față.

De ce am ținut să prezint evoluția asta scurtă a unei experiențe personale pe care am avut-o cu cinematografia? Pentru că 2015 a fost declarat, la nivel global, anul super-tehnologiei de cinema, după ce IMAX şi 4DX au cunoscut o dezvoltare fără precedent în lume. Iar Cinema City România nu s-a lăsat mai prejos, continuând să îmbogățească experiența cinematografică oferită iubitorilor de film, adăugând în portofoliu, alături de sala T IMAX din AFI Palace Cotroceni, și două săli 4DX – în București (Mega Mall) și Constanța (City Park Mall).

După ce a ajuns la cifra de 1.000 de ecrane în întreaga lume, IMAX continuă trendul ascendent și în 2016, printr-o nouă campanie de imagine denumită ImaxMovies, care se concentrează pe conexiunea emoțională pe care o au spectatorii cu mersul la cinema.

Alături de IMAX, o nouă tehnologie a luat avânt în ultimii câțiva ani: formatul 4DX. Sala 4DX este dotată cu scaune high-tech mobile și efecte speciale care includ vânt, ceață, fulgere, baloane de săpun, apă, ploaie și mirosuri, disponibile atât pentru filmele 2D, cât și pentru cele 3D. Aceste efecte sunt perfect sincronizate cu acțiunea de pe ecran, dând naștere unei experiențe cinematografe memorabile, care face trecerea de la a vedea un film la a trăi un film.

Stau și reflectez puțin asupra evoluției ăsteia ce are la bază, desigur, propria mea experiență cu sălile și ecranele de cinema: de la 2D la 3D, apoi la Imax și 4DX. Și nu pot să nu mă întreb ce-mi rezervă viitorul din punctul ăsta de vedere.

Tagged in:, , ,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.